Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprinderile de stat mai mari decât salariile

Alte materiale 6 februarie 2021 1488
Sursa foto: app.gov.md



Unii funcționari din cadrul Agenției Proprietății Publice (APP) primesc în fiecare an sume impunătoare de bani, de ordinul sutelor de mii, pentru faptul că au calitatea de reprezentanți ai statului în organele de conducere ale întreprinderilor de stat. Asta au constatat jurnaliștii Ziarului de Gardă, care au analizat declarațiile de avere ale acestora pentru anul 2019.

Astfel, s-a dovedit că șefa Direcției relații funciare și bunuri imobile a APP, Natalia Chilaru, pe lângă salariul de 164,7 mii de lei, a câștigat din indemnizații de la întreprinderile de stat o sumă de două ori mai mare decât salariul său la APP – 349,802 lei. Cea mai mare indemnizație i-a plătit-o SA „Metalferos” – 105,556 de mii de lei, iar cea mai mică – ÎS Radiocomunicații – de 4, 714 lei.

Natalia Chilaru nu a răspuns la solicitările ZdG de a oferi un comentariu.

O altă angajată a APP, Alina Boțoc, șefă adjunctă a Direcției privatizare și post-privatizare, a arătat în declarația de avere și interese personale pentru 2019, că, pe lângă salariul de 164.894 mii lei de la APP, a obținut, cu titlu de indemnizații, remunerări în valoare totală de 241,479 de mii de lei de la întreprinderi precum SA Barza Albă, SA Drumuri Rîșcani, IS Teatrul Național „Mihai Eminescu”, ÎS Combinatul Poligrafic din Chișinău etc.

Alina Boțoc a comentat pentru ZdG: „Avem un regulament de activitate, conform căruia activăm în consiliile de administrare (CA) ale întreprinderilor și societăților, după care ne ghidăm, ne desfășurăm activitatea. Am participat la ședințele CA și am gestionat întreprinderile, conform competențelor mele (…) Nu am ce ascunde. Totul e transparent, legal. Nu am ce ascunde, nu am luat de la nimeni nimic. Nimic gratuit nu mi s-a dat. Nopțile nedormite nu am cum să vi le arăt, atunci când stau și analizez situațiile financiare, atunci când vin cu idei sau când merg în afara orelor de serviciu la ședințele consiliilor. Nu am cum să vă dau argumente cu privire la ce-am făcut. Sunt niște indicatori care se analizează de conducere, care și cum a activat. Dacă era ceva fraudă, probabil nu declaram și nu stăteam cu inima deschisă… Stau liniștită că la mine totul este în regulă”.

Ziarul de Gardă a solicitat opinia unor experți în economie referitor la aceste remunerări. Viorel Gârbu susține că e nevoie de o condiționare a achitării acestor plăți de performanța întreprinderilor: „Problema este mai spinoasă, plățile trebuie să fie corelate cu performanța întreprinderilor (…). Dar așa cum întreprinderile sunt de stat, performanța este evaluată de stat. Tot de cei care primesc aceste prime. Este o mită ascunsă în acest sistem. Este regretabil faptul că noi nu avem o strategie care să definească pe termen mediu/lung ce vrea statul să facă cu aceste întreprinderi și care sunt beneficiile publice urmărite și, din câte se pare, nimeni din cadrul Guvernului nu intenționează să facă acest lucru“.

Cum au comentat subiectul alți economiști aflați din articolul Ziarului de Gardă.

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
3354
2021

Ambasadorul Franței la Chișinău: o justiție independent...

07 iunie 2021
1171
2021

Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament...

05 iunie 2021
1415
2021

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fos...

Magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de o parte din consilierii raionali.

18 februarie 2021
1561
2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
1360
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
3671