Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni ale anului au fost evaluate la peste 60 de mii de lei

Alte materiale 12 aprilie 2021 1403
Ie primită în dar de Maia Sandu și păstrată în prezent la Președinție; Foto: administrația prezidențială



Administrația prezidențială urmează să decidă cum va proceda cu obiectele pe care președinta Maia Sandu le-a primit drept cadouri protocolare în primele trei luni ale anului 2021. Valoarea cumulată a cadourilor este de 60 911 lei. Obiectele au fost evaluate de Comisia corespunzătoare de la Președinție cu sume cuprinse între 250 de lei și 15 300 de lei.

Cel mai scump cadou trecut în Registrul cadourilor admisibile de la Președinție este un set pentru ceai din porțelan, marca Bernardaud, dăruit în februarie 2021 de ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței. Setul a fost evaluat la 15 300 de lei.

Set pentru ceai, oferit de ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței; Foto: Administrația prezidențială

Alt cadou din listă - o eșarfă marca Hermes din mătase naturală dăruită de președintele Franței, a fost evaluată la 8 150 de lei.

Eșarfă dăruită de președintele Franței; Foto: Administrația prezidențială 

Tot din Franța Maia Sandu a primit o geantă personalizată de la directorul executiv al Casei de modă Ines de la Fressange. Comisia a evaluat-o la 8000 de lei.

Geantă dăruită de Casa de modă Ines de la Fressange Paris; Foto: Administrația prezidențială

Alte două piese scumpe primite în dar sunt două ii, una de la președintele României și alta de la comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”.

Ie dăruită de meșterițele Comunității „Șezătoarea Basarabiei”; Foto: Administrația prezidențială

„Comisia s-a convocat în ședință și a evaluat cadourile ținând cont de prețul de piață al acestora sau de documentele anexate la demersul beneficiarului cadourilor”, ne-a informat administrația prezidențială.

Potrivit Comisiei, toate cadourile enunțate au fost trecute în proprietatea Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Regulamentul cu privire la regimul juridic al cadourilor permite păstrarea acestora, dar și înstrăinareaprin donație în scopuri caritabile, vinderea la licitație sau tarnsmiterea cu titlu gratuit. Documentul prevede că o dată pe an Comisia face inventarierea cadourilor și decide care dintre ele vor fi înstrăinate și prin ce modalitate și care vor rămâne în instituție. „Președinția urmează să decidă în timp util modalitatea cea mai potrivită și eficientă de utilizare a cadourilor aflate în gestiune”, ne-a informat administrația prezidențială. 

Alte instituții de stat nu și-au publicat deocamdată registrele cadourilor pentru primele luni ale anului curent.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Două controale ale ANI pe numele fostului deputat democ...

Suspiciunile că a acționat în interes personal și că ar avea venituri nedeclarate nu au fost confirmate de către inspectori

27 decembrie 2021
1241
2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
3398
2021

Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament...

05 iunie 2021
1450
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
3720
2021

Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprind...

06 februarie 2021
1528
2021

Ambasadorul Franței la Chișinău: o justiție independent...

07 iunie 2021
1204