Două controale ale ANI pe numele fostului deputat democrat Ghenadie Buza, ambele finalizate cu clasarea cazului

Alte materiale 27 decembrie 2021 663
Sursa foto: Facebook

Suspiciunile că a acționat în interes personal și că ar avea venituri nedeclarate nu au fost confirmate de către inspectoriÎn anii 2020 și 2021 Autoritatea Națională de Integritate a desfășurat două controale pe numele fostului președinte al raionului Hâncești și fostului deputat democrat Ghenadie Buza. Unul – privind eventuala încălcare a regimului conflictelor de interese, iar altul – privind încălcarea regimului de declarare a averii. În ambele cazuri, inspectorii nu au găsit nici o abatere și au încetat controalele.

Ghenadie Buza a fost protagonistul unui articol publicat de Moldova Curată în iunie 2019, în care arătam că, un an mai devreme, când exercita funcția de președinte al raionului Hâncești, Ghenadie Buza a autorizat și semnat mai multe acte prin care Consiliul Raional decidea alocarea unor sume din buget pentru reconstrucția străzii George Enescu din or. Hâncești. Pe această stradă se află casa lui Ghenadie Buza, iar banii pentru reconstrucția ei au fost redirecționați de la linia de buget destinată întreținerii drumurilor din raion.

Ghenadie Buza nu a răspuns atunci la întrebările portalului MoldovaCurata.md. În timpul controlului, el a dat explicații inspectorului de integritate și a negat că a acționat în interes personal. Ghenadie Buza a notat că necesitatea reparării drumului respectiv a fost constatată de Comisia pentru situații excepționale din raionul Hâncești, iar Consiliul Raioal a decis redirecționarea fondurilor.

A semnat acte privind reparația drumului până la poarta sa, dar nu s-a găsit un interes personal

Analizând actele și explicațiile fostului funcționar, inspectorul de integritate Rodion Buzu a decis încetarea controlului, constatând, în august 2020, lipsa încălcării regimului juridic al conflictelor de interese.

La acel moment pe numele lui Ghenadie Buza la ANI exista o a doua sesizare. De această dată se solicita verificarea veniturilor deputatului, care, în campania electorală prezidențială din 2016, a donat în fondul candidatului PDM Marian Lupu 70 de mii de lei, adică o treime din veniturile familiei sale din acel an (257 de mii de lei), lucru despre care Moldova Curată a scris la începutul anului 2019. Autorul sesizării a cerut verificarea veniturilor și averii lui Ghenadie Buza, presupunând că donația ar fi fost făcută din surse nedeclarate.

Nici în acest caz inspectorul de integritate nu a găsit vreo abatere. În această perioadă familia Buza a cumpărat, se arată în document, un Mercedes A-170 cu 10 mii de lei; a făcut și alte donații electorale și la partid, astfel că în total a virat în folosul PDM 102 400 de lei; a avut și alte cheltuieli.

Veniturile i-au permis să facă partidului donații de peste 100 de mii de lei, reiese din actul de constatare

„S-a constatat că între veniturile nete obținute și averea dobândită/cheltuielile suportate de către dl Buza Ghenadie și soția acestuia în perioada 17 iulie 2015 – 19 februarie 2020 depășesc echivalentul bănesc al averii dobândite și a cheltuielilor suportate în aceeși perioadă cu 1 319 277 lei, fapt care înlătură exustența diferenței substanțiale, în sensul art. 2 din Legea nr. 133 /2016 privind declararea averii și intereselor personale”, a notat inspectorul Andrian Fetescu în actul de constatare.  

În consecință, controlul a fost încetat.

Ghenadie Buza este medic chirurg de profesie, activând, înainte de a deveni președinte de raion și deputat, la Spitalul Raional Hâncești. Este în prezent președinte al Organizației Teritoriale Hâncești a PDM. În ultima declarație de avere depusă la ANI la plecarea din funcția de deputat, el indicî faptul că deține 9 terenuri, dintre care ultimul este cumpărat în anul 2021, o casă la sol și un garaj. Nu declară nici un vehicul și nici depozite bancare.

Viorica Zaharia

 

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
2783
2021

Două controale ale ANI pe numele fostului deputat democ...

Suspiciunile că a acționat în interes personal și că ar avea venituri nedeclarate nu au fost confirmate de către inspectori

27 decembrie 2021
664
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
2847
2021

Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprind...

06 februarie 2021
920