ANI cere demiterea unui funcționar care a admis un conflict de interese. Consiliul local i-a aplicat doar avertisment

În ultimii trei ani, directorul întreprinderii care livrează apă în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, Nicolae Iancovschi, își angaja soția în funcția de director de fiecare dată când el pleca în concediu. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că funcționarul a admis un conflict de interese, iar Consiliul local, drept consecință, ar fi trebuit să-l demită, pentru că așa prevede legea. Consilierii însă i-au aplicat un avertisment și argumentează că directorul nu merită să fie demis, întrucât muncește fără alte abateri și asigură buna funcționare a întreprinderii.
Nicolae și Ala Iancovschi / Sursa foto: Ok.ru
Nicolae Iancovschi a semnat primul ordin de angajare a soției sale în anul 2016. Ala Iancovschi și-a înlocuit soțul în funcția de director, pe perioada concediului acestuia.
Al doilea ordin semnat ”în familie” a fost emis în luna august 2017, cu aceeași ocazie – concediul soțului. La fel s-a întâmplat și în anul 2018.
În toate cele trei cazuri, funcționarul nu a informat despre conflictul de interese în care se afla nici Primăria Limbenii Noi, nici Consiliul local și nici Autoritatea Națională de Integritate, așa cum prevede Legea cu privire la declararea averii și intereselor personale. Cele două entități sunt fondatoarele Întreprinderii Municipale ”Limbenii-Noi Apă”.
În loc de demitere, avertizare
La începutul acestui an, ANI a pornit un control, deoarece funcționarul a semnat acte administrative în favoarea soției sale, iar în luna aprilie a emis un act prin care a constatat că Nicolae Iancovschi a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.
După ce actul de constatare a devenit definitiv datorită faptului că nu a fost contestat în instanță, ANI a informat Consiliul local din Limbenii Noi și a propus ca funcționarul să fie demis. Consilierii au decis să-l sancționeze disciplinar pe funcționar, aplicându-i doar un avertisment, deși legislația prevede demiterea pentru o asemenea abatere.
Consilieri: Directorul ”Limbenii Noi-Apă” nu a admis o încălcare atât de mare și este un bun specialist
Solicitați de Moldova Curată să-și argumenteze decizia, câțiva consilieri locali de la Limbenii Noi spun că directorul ”Limbenii Noi-Apă” nu a admis o încălcare de lege atât de mare și că ar fi un bun specialist, care ar asigura funcționarea eficientă a întreprinderii.
Consilierul Ion Cevali consideră că Nicolae Inacovschi nu este vinovat: ”Pentru nimic. Ce a încălcat el? Alții fac încălcări mult mai grave și nu sunt trași deloc la răspundere. De tare ce s-a străduit să facă bine pentru oameni, a ieșit la urmă vinovat. Legea interzice ( n.r.: să-și angajeze soția), dar legea trebuie să fie pentru toată lumea, nu doar pentru cei care muncesc. Ăștia care l-au găsit vinovat, sunt cu mult mai vinovați decât el. El e om de aur, degeaba l-au învinuit”, a explicat consilierul.
”Mare prejudiciu nu a adus întreprinderii”
Un alt consilier de la Limbenii Noi, Serghei Suciu, de asemenea i-a luat apărarea lui Nicolae Iancovschi. ”Noi am socotit de cuviință că încălcarea nu e atât de gravă și nu a făcut-o intenționat, ca să pună bani în buzunar. Dacă punea altă persoană în locul său, și nu pe soția lui, ar fi trebuit să schimbe ștampila și alte documente, care costă bani. Mare prejudiciu nu a adus întreprinderii, pentru că dacă punea pe altcineva, tot așa trebuia să-l plătească. El este un om potrivit la locul potrivit și un bun specialist. Și dacă îl schimbăm și punem altă persoană, o să pățim ca și cu alte obiecte de menire socială din Limbeni. Am avut moară în sat și a plecat specialistul de acolo și moară în sat nu mai avem de atunci. Și am găsit de cuviință să lăsăm omul să lucreze mai departe”, a argumentat Serghei Suciu.
Ala Vatamaniuc, secretarul Consiliul local din Limbenii Noi, a declarat pentru Moldova Curată că Nicolae Iancovschi e un angajat responsabil și își onora atribuțiile de serviciu, de aceea consilierii au fost mai indulgenți cu el. Ea a adăugat că Ala Iancovschi, soția directorului, nu era angajată doar ”pe hârtie”, ci muncea zi de zi la întreprindere.
Funcționar public nu știe că un conflict de interese trebuie declarat
La rândul său, Nicolae Iancovschi a declarat pentru Moldova Curată că în situația în care Consiliul local va decide să îl demite, el se va conforma. El susține că nu a știut în acești ani despre legea care reglementează conflictul de interese, de aceea nu a informat Primăria din Limbenii Noi sau Consiliul local. ”Acum vreau să îmi caut de sănătate. Dacă știam, desigur că nu făceam acest lucru, ca să mă plimb acum pe drumuri”, a adăugat funcționarul.
Sesizarea în privința acestui caz a fost depusă la ANI de către CNA Nord și astfel a fost pornit controlul, potrivit inspectorului de integritate Ion Nicolaev. Anterior activitatea întreprinderilor de stat și municipale nu era reglementată din acest punct de vedere, dar legislația a fost modificată și interzice delegarea atribuțiilor conducătorilor altor persoane, a explicat inspectorul. Pe lângă conflictul de interese, ANI a constatat că directorul și-a depășit atribuțiile și a sesizat CNA Nord, care a inițiat o cauză contravențională.
Cancelaria de stat constrânge consilierii să decidă demisia
Inspectorul a sesizat Oficiul teritorial Bălți al Cancelariei de Stat să inițieze controlul legalității deciziei consiliului local prin din 6 august 2019, prin care directorului i-a fost aplicat avertismentul. La 11 septembrie 2019, Autoritatea a fost informată că Oficiul de la Bălți al Cancelariei de Stat a constatat ilegalitatea actului și a cerut consiliului reexaminarea și abrogarea deciziei privind aplicarea unui avertisment, în loc de încetare a raporturilor de serviciu. De asemenea, inspectorul de integritate va iniția, în privința consilierilor, cauze contravenționale pentru neexecutarea actului de constatare rămas definitiv, mai informează ANI.
Cancelaria le-a dat un răgaz de 30 de zile consilierilor pentru a-și revedea decizia, în caz contrar, urmează să se adreseze în judecată. Consilierul Ion Cevali a spus, în această privință, că deocamdată nu se știe ce se va decide în cadrul consiliului, după sesizarea Cancelariei.
Potrivit Legii cu privire la declararea averii și intereselor personale, în cazul apariţiei unui conflict de interese real, subiectul declarării este obligat: să informeze şeful ierarhic sau organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care se află. Declaraţia privind conflictul de interese real se înregistrează în Registrul declaraţiilor privind conflicte de interese, ţinut conform anexei nr. 4 de către persoana desemnată de conducătorul organizaţiei publice.
Nu numai subiectul declarării trebuie să informeze despre conflictul de interese. Legea mai prevede ca, de asemenea, conducătorul organizaţiei publice este obligat: să nu admită cu bună ştiinţă ca persoanele ce activează în organizaţia publică pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese real. Totodată, șeful unei organizații publice este obligat să informeze imediat Autoritatea Naţională de Integritate despre situațiile de conflicte de interese din cadrul instituției pe care o conduce.
UPDATE: ANI a fost informată, că, la 16 septembrie, Consiliul local Limbenii Noi s-a întrunit în ședință extraordinară și a decis să înceteze raporturile de serviciu cu Nicolae Iancovschi. Director interimar a fost numită contabila instituției, fără modificarea mărimii salariului. Totodată, s-a anunțat concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Întreprinderii Municipale ”Limbenii Noi-Apă”.
Lilia Zaharia
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
ANI continuă să califice solicitările de informații dre...
În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.
Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.
Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate c...
Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.
Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...
Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.
Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...
Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.
Peste 7 milioane de lei vor fi cheltuiți din buget pent...
Peste 7 milioane de lei vor fi alocați și anul acesta din bugetul de stat pentru semnăturile electronice destinate subiecților declarării averilor și intereselor, cu ajutorul cărora să-și poată semna declarațiile de avere. Suma este similară cu cea din 2018, când declararea electronică a devenit obligatorie.
Aici așteptăm comentariul tău!