ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor unor judecători. Unii experți consideră efortul ”o mare decepție”

Cu ochii pe ANI 13 august 2019 106
Adunarea generală a judecătorilor, martie 2018

Inspectorii de integritate au inițiat 6 controale ale averilor și intereselor personale ale judecătorilor. Despre asta anunță, într-un comunicat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit instituției, inspectorii au analizat dacă cei în jur de 400 de judecători pe care îi are sistemul de justiție din Republica Moldova și-au depus declarațiile pentru anul 2018 în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut. În 24 de cazuri inspectorii s-au autosesizat și au rezultat 6 ”controale aprofundate”. Un expert anticorupție apreciază că aceste rezultate ”nu generează nimic”, iar un altul spune că este important să se urmărească ca cel puțin controalele inițiate să aibă o finalitate.În urna acestei analize, s-a stabilit că 8 judecători au completat declarația tardiv, adică după data 31 martie, în privința lor fiind inițiate cauze contravenționale. ”Mărimea amenzii aplicate urmează să fie stabilită de către instanța de judecată și variază între 30 și 60 de unități convenționale” se precizează în comunicatul ANI. Menționăm că o unitate convențională este echivalentă cu 50 de lei.

”Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a mai arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea în mare parte corespund cerințelor, un mare neajuns este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață”, se mai arată în comunicatul ANI, unde, la fel, se precizează că instituția va veni cu propuneri de modificare a legislației.

Mariana Kalughin, expertă ADEPT

”E o mare decepție acest control. Nu generează nimic”

Este pentru prima dată când ANI realizează o verificare a tuturor declarațiilor depuse de angajații unui anumit sector și anume al justiției. Coordonatoarea de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, spune că rezultatele anunțate azi nu ar fi relevante. ”În opinia mea, e o mare decepție, iar această verificare prealabilă nu a generat nimic substanțial. Presa de investigație de atâtea ori a scris despre problemele din declarațiile de avere și interese ale judecătorilor ca până la urmă să se demonstreze că de fapt nu există probleme, că avem doar câțiva judecători care nu și-au depus în termen declarația și riscă pedeapsă contravențională”, a comentat Lilia Ioniță pentru Moldova Curată.

Potrivit ei, un control din partea ANI este relevant în special în contextul ”purificării” corpului de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ): ”Potrivit concepției care a fost anunțată de către Ministerul Justiției, în reforma Curții Supreme de Justiție s-a pus miză foarte mare pe verificările pe care le vor face inspectorii de integritate în privința judecătorilor de la CSJ. Și teama mea e că această verificare efectuată de ANI nu va furniza nici o informație fundamentală prin care să se filtreze judecătorii ce au probleme în ce privește averile și interesele”. În opinia expertei, ar fi fost mai util dacă inspectorii ar fi verificat dacă în declarațiile depuse în ultimii ani de către judecători există schimbări esențiale. ”Din câte înțeleg, ei au verificat veniturile și averea acumulată pe parcursul anului precedent. Dacă nu au avut niște schimbări substanțiale în anul trecut evident că nimeni din judecători putea să nu ajungă în vizorul inspectorilor. Dacă se uitau și pe declarațiile depuse anterior, ca să urmărească în evoluția averilor în raport cu veniturile obținute, asta deja e o provocare pentru ANI, dar nu una insurmontabilă. De exemplu, și-ar putea fixa un termen de 5 ani, cel puțin, ca  să vadă care au fost veniturile și cum au crescut averile judecătorilor supuși verificărilor. Asta ar fi furnizat anumite rezultate și inspectorii ar fi putut iniția anumite controale”, concluzionează Lilia Ioniță.  

Mariana Kalughin: ”În pofida rezultatelor aparent modeste, nu putem să nu salutăm această verificare prealabilă, însă trebuie urmărită finalitatea controalelor inițiate”

O altă expertă anticorupție, Mariana Kalughin, de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, spune că aceasta este o verificare prealabilă a declarațiilor depuse de judecători, fapt care ar trebui salutat. Ea observă că, deși rezultatele par a fi modeste, totuși, sunt 24 de cazuri în care inspectorii de integritate s-au autosesizat. ”Raportate la 400 declarații ale judecătorilor verificate, aceste cazuri constituie 6 %. Este crucial să le urmărim până la urmă. Or, și CNI pornea proceduri de control în privința judecătorilor, fără, însă, ca vre-un judecător să fie în final sancționat”, a comentat Mariana Kalughin.

ANI a anunțat că a început deja o analiză similară și în privința declarațiilor depuse de procurori pentru anul 2018, în total 700 de declarații.

Viorica Zaharia

Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Cosupției


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
93
2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
105
2019

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiș...

Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.

18 octombrie 2019
105
2019

ANI a pornit un control în privința unui polițist pe ba...

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.

13 mai 2019
122
2019

Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate c...

Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.  

23 aprilie 2019
88
2019

ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor u...

Inspectorii de integritate au inițiat 6 controale ale averilor și intereselor personale ale judecătorilor. Despre asta anunță, într-un comunicat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit instituției, inspectorii au analizat dacă cei în jur de 400 de judecători pe care îi are sistemul de justiție din Republica Moldova și-au depus declarațiile pentru anul 2018 în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut. În 24 de cazuri inspectorii s-au autosesizat și au rezultat 6 ”controale aprofundate”. Un expert anticorupție apreciază că aceste rezultate ”nu generează nimic”, iar un altul spune că este important să se urmărească ca cel puțin controalele inițiate să aibă o finalitate.

13 august 2019
107