ANI a pornit un control în privința unui polițist pe baza unui material jurnalistic

Cu ochii pe ANI 13 mai 2019 441
Sediul sectorului de poliție nr. 1, Buiucani, mun. Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.Reporterii de la Anticoruptie.md au demonstrat că polițistul, acum în grad de maior, locuiește de câțiva ani, împreună cu familia sa, într-un spațiu de 38 de metri pătrați pe care l-ar fi ocupat ilegal în aceeași clădire în care se află și sectorul nr. 1 de poliție. Familia sa ar fi încercat să obțină, de la Primăria Chișinău, legalizarea acestei proprietăți, însă demersurile au fost respinse. Soția polițistului a dat în judecată Primăria pentru refuz, însă prin decizie definitivă a pierdut cauza.

În declarația de avere depusă pentru anul 2018, Nicolae Cornescu nu declară nici o locuință, nici în proprietate, nici în folosință. Autorii articolului sugerează că polițistul nu are acte de proprietate asupra spațiului în care trăiește, iar responsabilii din Primărie intervievați au spus că nici nu poate fi vorba despre vreun contract de chirie sau de alta natură, de vreme ce instanțele de judecată au decis irevocabil că spațiul respectiv nu este destinat pentru trai.

Superiorii lui Nicolae Cornescu, intervievați de Anticorupție.md, au lăsat să se înțeleagă că știau despre faptul că acesta a ocupat spațiul respectiv și s-a mutat în el cu familia, însă nu au întreprins nimic. Alexei Grosu, șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani, a declarat că Nicolae Cornescu s-ar fi bazat inițial pe o hotărâre a Guvernului din 2007, care permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție. „A fost așa o hotărâre, paremi-se nr.260. Se permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Nu știu dacă mai funcționează acum. Dar Cornescu este un polițist bun, are experiență. Noi și așa ne comfruntăm cu fluctuația cadrelor și facem tot posibilul ca să menținem angajații, în special pe cei cu experiență”, a spus Alexei Grosu pentru Anticorupție.md.

Solicitat de autorii articolului, Nicolae Cornescu ”a dat de înțeles că ar avea acordul administrației publice locale pentru a-și face locuință în sectorul de poliție”.

În baza faptelor expuse în articolul publicat pe Anticoruptie.md, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a pornit un control.

Reporterii portalului Moldova Curată l-au căutat pe Nicolae Cornescu pentru a obține un comentariu la decizia ANI. La numărul de telefon de serviciu al acestuia nu a răspuns nimeni pe parcursul zilei de 13 mai 2019.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Câștig de cauză pentru un procuror împotriva ANI, în pr...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a pierdut în prima instanță procesul de judecată cu un procuror în privința căruia a constatat existența unui conflict de interese. Instanța a obligat ANI să-i plătească acestuia 2000 de lei prejudiciu moral. Este vorba despre procurorul din raionul Cimișlia Valerian Botezatu, care a luat mai multe decizii referitoare la angajatorul soției sale.

21 noiembrie 2019
655
2019

Cum funcționează legislația cu privire la ANI: ”Inspect...

Legislația ce reglementează activitatea ANI are nevoie de ajustări și mai există lacune care creează confuzii și coliziuni de drept, dar inspectorii de integritate au, în mare parte, suficiente instrumente legale pentru a-și îndeplini sarcinile, arată rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), prezentat de Asociația Presei Independente (API), miercuri, 23 octombrie.

23 octombrie 2019
769
2019

Experți: ”Certificatele de integritate nu certifică int...

Mecanismul certificatelor de integritate pentru candidați, instituit de autorități începând cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, și-a dovedit ineficiența, în această primă încercare de aplicare, au subliniat experții anticorupție participanți la masa rotundă ”ANI: Alegerile vin și trec, iar problemele rămân”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

23 februarie 2019
381
2019

ANI cere demiterea unui funcționar care a admis un conf...

În ultimii trei ani, directorul întreprinderii care livrează apă în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, Nicolae Iancovschi, își angaja soția în funcția de director de fiecare dată când el pleca în concediu. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că funcționarul a admis un conflict de interese, iar Consiliul local, drept consecință, ar fi trebuit să-l demită, pentru că așa prevede legea. Consilierii însă i-au aplicat un avertisment și argumentează că directorul nu merită să fie demis, întrucât muncește fără alte abateri și asigură buna funcționare a întreprinderii.

19 septembrie 2019
437