ANI a pornit un control în privința unui polițist pe baza unui material jurnalistic

Cu ochii pe ANI 13 mai 2019 119
Sediul sectorului de poliție nr. 1, Buiucani, mun. Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.Reporterii de la Anticoruptie.md au demonstrat că polițistul, acum în grad de maior, locuiește de câțiva ani, împreună cu familia sa, într-un spațiu de 38 de metri pătrați pe care l-ar fi ocupat ilegal în aceeași clădire în care se află și sectorul nr. 1 de poliție. Familia sa ar fi încercat să obțină, de la Primăria Chișinău, legalizarea acestei proprietăți, însă demersurile au fost respinse. Soția polițistului a dat în judecată Primăria pentru refuz, însă prin decizie definitivă a pierdut cauza.

În declarația de avere depusă pentru anul 2018, Nicolae Cornescu nu declară nici o locuință, nici în proprietate, nici în folosință. Autorii articolului sugerează că polițistul nu are acte de proprietate asupra spațiului în care trăiește, iar responsabilii din Primărie intervievați au spus că nici nu poate fi vorba despre vreun contract de chirie sau de alta natură, de vreme ce instanțele de judecată au decis irevocabil că spațiul respectiv nu este destinat pentru trai.

Superiorii lui Nicolae Cornescu, intervievați de Anticorupție.md, au lăsat să se înțeleagă că știau despre faptul că acesta a ocupat spațiul respectiv și s-a mutat în el cu familia, însă nu au întreprins nimic. Alexei Grosu, șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani, a declarat că Nicolae Cornescu s-ar fi bazat inițial pe o hotărâre a Guvernului din 2007, care permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție. „A fost așa o hotărâre, paremi-se nr.260. Se permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Nu știu dacă mai funcționează acum. Dar Cornescu este un polițist bun, are experiență. Noi și așa ne comfruntăm cu fluctuația cadrelor și facem tot posibilul ca să menținem angajații, în special pe cei cu experiență”, a spus Alexei Grosu pentru Anticorupție.md.

Solicitat de autorii articolului, Nicolae Cornescu ”a dat de înțeles că ar avea acordul administrației publice locale pentru a-și face locuință în sectorul de poliție”.

În baza faptelor expuse în articolul publicat pe Anticoruptie.md, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a pornit un control.

Reporterii portalului Moldova Curată l-au căutat pe Nicolae Cornescu pentru a obține un comentariu la decizia ANI. La numărul de telefon de serviciu al acestuia nu a răspuns nimeni pe parcursul zilei de 13 mai 2019.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
101
2019

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determina...

Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă.

28 august 2019
107
2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
117
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
91
2019

Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiș...

Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.

18 octombrie 2019
102
2019

Concurs fără interviu pentru reprezentantul societății...

Ministerul Justiției a anunțat recent un concurs pentru selectarea unui membru în Consiliul de Integritate, reprezentant al societății civile, după ce Tatiana Pașcovschi și-a dat demisia din această funcție, încă la începutul lunii iunie 2019. Concursul se desfășoară în conformitate cu un nou regulament, elaborat de Ministerul Justiției și adoptat prin hotărâre de Guvern, prin care a fost eliminată proba interviului, astfel încât noul membru al Consiliului de Integritate ar urma să fie selectat numai în baza dosarului depus.

10 octombrie 2019
119