ANI a pornit un control în privința unui polițist pe baza unui material jurnalistic
Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.
Reporterii de la Anticoruptie.md au demonstrat că polițistul, acum în grad de maior, locuiește de câțiva ani, împreună cu familia sa, într-un spațiu de 38 de metri pătrați pe care l-ar fi ocupat ilegal în aceeași clădire în care se află și sectorul nr. 1 de poliție. Familia sa ar fi încercat să obțină, de la Primăria Chișinău, legalizarea acestei proprietăți, însă demersurile au fost respinse. Soția polițistului a dat în judecată Primăria pentru refuz, însă prin decizie definitivă a pierdut cauza.
În declarația de avere depusă pentru anul 2018, Nicolae Cornescu nu declară nici o locuință, nici în proprietate, nici în folosință. Autorii articolului sugerează că polițistul nu are acte de proprietate asupra spațiului în care trăiește, iar responsabilii din Primărie intervievați au spus că nici nu poate fi vorba despre vreun contract de chirie sau de alta natură, de vreme ce instanțele de judecată au decis irevocabil că spațiul respectiv nu este destinat pentru trai.
Superiorii lui Nicolae Cornescu, intervievați de Anticorupție.md, au lăsat să se înțeleagă că știau despre faptul că acesta a ocupat spațiul respectiv și s-a mutat în el cu familia, însă nu au întreprins nimic. Alexei Grosu, șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani, a declarat că Nicolae Cornescu s-ar fi bazat inițial pe o hotărâre a Guvernului din 2007, care permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție. „A fost așa o hotărâre, paremi-se nr.260. Se permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Nu știu dacă mai funcționează acum. Dar Cornescu este un polițist bun, are experiență. Noi și așa ne comfruntăm cu fluctuația cadrelor și facem tot posibilul ca să menținem angajații, în special pe cei cu experiență”, a spus Alexei Grosu pentru Anticorupție.md.
Solicitat de autorii articolului, Nicolae Cornescu ”a dat de înțeles că ar avea acordul administrației publice locale pentru a-și face locuință în sectorul de poliție”.
În baza faptelor expuse în articolul publicat pe Anticoruptie.md, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că a pornit un control.
Reporterii portalului Moldova Curată l-au căutat pe Nicolae Cornescu pentru a obține un comentariu la decizia ANI. La numărul de telefon de serviciu al acestuia nu a răspuns nimeni pe parcursul zilei de 13 mai 2019.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determina...
Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă.
ANI s-a autosesizat și a pornit o verificare în baza șt...
Inspectoratul de Integritate al ANI anunță că s-a autosesizat după ce mai multe instituții de presă au publicat, la inceputul lunii septembrie o știre in care arătau că Steluța Andreev, fosta șefă de cabinet al lui Chiril Gaburici, ministrul Economiei in Guvernul Filip, a indicat in declarația de avere de la final de mandat, adică in iulie 2019, un autoturism BMV X4 care ar valora doar 3 mii de lei.
ANI a inițiat 6 controale ale averilor și intereselor u...
Inspectorii de integritate au inițiat 6 controale ale averilor și intereselor personale ale judecătorilor. Despre asta anunță, într-un comunicat, Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Potrivit instituției, inspectorii au analizat dacă cei în jur de 400 de judecători pe care îi are sistemul de justiție din Republica Moldova și-au depus declarațiile pentru anul 2018 în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut. În 24 de cazuri inspectorii s-au autosesizat și au rezultat 6 ”controale aprofundate”. Un expert anticorupție apreciază că aceste rezultate ”nu generează nimic”, iar un altul spune că este important să se urmărească ca cel puțin controalele inițiate să aibă o finalitate.
Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...
Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.
Prima interdicție privind ocuparea unei funcții publice...
Autoritatea Națională de Integritate anunța, acum două luni, despre prima sancțiune cu interdicție de ocupare a unei funcții publice, pe un termen de 3 luni, aplicată de instanța de judecată. Interdicția i-a fost impusă șefei Secției Cultură a Consiliului Raional Ocnița, Ludmila Belonoșca, pentru faptul că aceasta nu a declarat conflictul de interese atunci când a luat decizii ce o vizau pe fiica sa, Ala Leșcina, pe care o avea în subordine. Șefa secției cultură a emis în total 9 ordine în privința fiicei sale inclusiv de stimulare, de conferire a gradului de calificare și de acordare a concediului.
Salariile inspectorilor de integritate au fost tăiate c...
Salariul inspectorilor de integritate din cadrul ANI a fost redus cu mai mult de jumătate, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip. Despre asta s-a aflat abia astăzi, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat.
Aici așteptăm comentariul tău!