Victoria Iftodi a renunțat la funcția de membră a Consiliului de Integritate

2013-2018 5 iunie 2017 985

După ce a fost aleasă judecătoare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Victoria Iftodi a renunțat la calitatea de membră a Consiliului de Integritate (CI) din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar acum Ministerul Justiției caută o altă candidatură care ar reprezenta Executivul în această entitate anticorupție.



La 5 iunie Ministerul Justiției a publicat un comunicat de presă în care declară deschis concursul de colectare a dosarelor candidaților pentru funcția de membru al Consiliului de Integritate din partea Guvernului. Dosarele pot fi depuse până la 12 iunie curent.

MJ precizează că funcția a devenit vacantă după ce Victoria Iftodi, propusă de Executiv în calitate de membră a CI, a fost desemnată judecătoare în cadrul Curții Constituționale.

Olga Demcenco, specialistă principală în Serviciul protocol, informare și comunicare cu mass-media de la Ministerul Justiției, a declarat pentru Moldova Curată că Victoria Iftodi a renunțat la funcția de membră a CI în favoarea celei de judecătoare la Curtea Constituțională.

Anterior, Iftodi a declarat că nu vede o problemă să dețină ambele poziții. Atunci însă Mariana Kalughin, vicepreședinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), a precizat pentru Moldova Curată că Victoria Iftodi  nu ar admite o incompatibilitate de funcții, însă ar fi preferabil ca aceasta să-și depună, totuși, mandatul de membră a CI.

Tatiana Pașcovschi, membra a CI din partea societății civile, crede că plecarea Victoriei Iftodi de la CI nu va tergiversa procesul de selectare a conducerii ANI, deoarece în prezent sunt șase membri, iar pentru ca acest Consiliu să fie funcțional, sunt necesari cel puțin cinci membri.

Deocamdată ANI nu este funcțională, deoarece nu are președinte și vicepreședinte. La concurs au aplicat patru persoane. Este vorba despre Anatolie Donciu şi Victor Strătilă, preşedintele în exerciţiu şi vicepreşedintele în exerciţiu al ANI; Lilian Chişcă, şeful Direcţiei control, venituri şi proprietate din cadrul aceleiaşi instituţii, dar și Teodor Cîrnaţ, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Fără avize de la SIS

Tatiana Pașcovschi a precizat pentru Moldova Curată că membrii CI nu pot organiza proba scrisă a concursului, deoarece încă nu au primit avizele de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS): ”Azi a fost trimisă repetat solicitarea către SIS să verifice dosarele celor patru candidați, cu rugămintea de a urgenta procesul, pentru că deja a trecut termenul prevăzut de lege. Din această cauză suntem în întârziere. Or, până nu este avizul SIS, nu poate fi organizată proba scrisă”.

Menționăm că Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de preşedinte şi vicepreședinte ai Autorităţii Naţionale de Integritate prevede că în cel mult 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a dosarelor de participare la concurs, Consiliul solicită SIS să verifice și să comunice dacă candidatul a fost colaborator operativ sau agent sub acoperire al serviciilor de informații, inclusiv informator al acestor servicii până în anul 1991.

Totodată, Regulamentul mai prevede că proba scrisă trebuie să fie organizată în a cincea zi lucrătoare de la publicarea listei candidaților admiși la concurs.

Amintim că la 15 mai a fost ultima zi a concursului pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai ANI.

Lilia Zaharia

În imagine: Vladimir Cebotari, ministrul Justiției și Victoria Iftodi, fosta membră a CI și actuala judecătoare a Curții Constituționale din Moldova. Sursa: Tribuna.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Conducerea ANI e ca și aleasă

Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. Lilian Chișca a fost numit în această funcție prin decretul președintelui Igor Dodon, după ce a trecut probele de concurs și a fost propus de către Consiliul de Integritate (CI).

22 decembrie 2017
874
2013-2018

Controalele pe numele angajaţilor DIP, motiv de vrajbă...

Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) este acuzat de membrii acesteia că ar fi semnat o decizie de sistare a examinării unei petiţii în care erau vizaţi 11 angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), fără ca decizia să fi fost discutată cu membrii CNI. Anatolie Donciu susţine însă că a luat o astfel de decizie, deoarece petiţionarul ar fi pus date incorecte în sesizare. Reclamaţia celor patru membri ai CNI a ajuns în Parlament.

06 august 2014
1038
2013-2018

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, a...

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.

16 noiembrie 2018
940
2013-2018

Declarațiile de avere pentru anul 2015 vor fi publicate...

Primele 3000 de declarații de avere și de interese pentru anul 2015 vor fi publicate săptămâna aceasta pe portalul Comisiei Naționale de Integritate, promite administratorul firmei care a câștigat licitația pentru procesarea declarațiilor, Dorin Grițcan. Potrivit lui, primele vor fi publicate declarațiile a 1500 de demnitari și funcționari publici.

19 august 2016
808
2013-2018

Trei noi inspectori de integritate la ANI. Toți – cu do...

Încă trei inspectori de integritate urmează să fie angajați la Autoritatea Națională de Integritate, după ce au promovat toate probele de concurs. Ei se vor adăuga celor patru angajați anterior în cadrul ANI. Toți trei indică în declarațiile de avere faptul că au primit donații semnificative în timp ce aveau funcții publice.

08 octombrie 2018
2442
2013-2018

Încă un pas spre președinția ANI. Teodor Cârnaț – din n...

Cei doi candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au susținut astăzi proba de interviu în fața membrilor Consiliului de Integritate. Cele mai multe puncte au fost acumulate, ca și la proba scrisă, de către Teodor Cârnaț, care este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

26 septembrie 2017
1061