Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistratului Oleg Melniciuc, în blocul destinat judecătorilor

Arhiva 29 noiembrie 2016 1213
Blocul destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017. 



Potrivit unei investigații publicate astăzi pe portalul anticoruptie.md, la 3 iunie 2014, Consiliul Municipal Chișinău a repartizat Consiliului Superior al Magistraturii un teren de 0,605 hectare pe strada Hristo Botev, 6, destinat construcției unui bloc locativ în care magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani și cei ai Curții Constituționale să poată cumpăra apartamente la preț minim. Responsabilă de întreg proiectul este Judecătoria Râșcani, al cărei președinte, Oleg Melniciuc, a venit cu inițiativa de a ridica un bloc pentru magistrați și care s-a ocupat de obținerea terenului de la Consiliul Municipal. Astfel, Judecătoria a achitat peste două milioane de lei pentru arenda terenului și a ales membrii grupului de lucru care a decis cui să fie date apartamentele.

Oleg Melniciuc și Victor Micu la Adunarea Generală a Judecătorilor

Din grupul de lucru care a decis cine dintre angajații Judecătoriei Râșcani să primească apartamente au făcut parte preponderent magistrați și specialiști din această judecătorie, iar președinte a fost ales președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Victor Micu. Grupul de lucru s-a întrunit de mai multe ori și a aprobat listele de beneficiari. Astfel, angajații Judecătoriei Râșcani și-au procurat apartamente la prețul de 360 de euro pentru un metru pătrat și de 300 de euro/m.p.. Asta înseamnă că un apartament de 80 de metri pătrați, de exemplu, a costat mai puțin de 29 de mii de euro, iar dacă locuința este situată la ultimul etaj, atunci prețul aceleiași suprafețe va fi de 24 de mii de euro. Pe piață astfel de locuințe costă de cel puțin două ori mai scump.

În total, potrivit proceselor-verbale ale ședințelor grupului de lucru, remise Centrului de Investigații Jurnalistice de către Judecătoria Râșcani, în bloc au primit apartamente cel puțin 47 de angajați ai Judecătoriei - magistrați, asistenți, grefieri etc. 

Nu mai vrea locuințe pentru copiii săi. A cumpărat spațiu comercial în blocul destinat judecătorilor

Deși inițial, în fața grupului de lucru, declara că vrea prin acest proiect ca el și colegii săi să-și asigure copiii cu locuințe (fapt fixat în procesul-verbal), Oleg Melniciuc a preferat până la urmă să ia un spațiu comercial în acea clădire. Încăperea are 82 m.p. și este situată la parter.  „Am patru copii și la moment mie îmi este mai convenabil să dau cumva în chirie acel spațiu și să câștig pentru întreținerea lor. Ei sunt mici, sunt minori. Când vor crește vom vedea care va fi situația, dar deocamdată am nevoie de bani ca să îi cresc”, a explicat Oleg Melniciuc pentru anticoruptie.md.

Cu rudele aproape

Proprietară a unui apartament în blocul magistrațiolor a devenit și mama lui Oleg Melniciuc, care locuiește acum în satul Mândâc, raionul Drochia. Potrivit datelor din Registrul cadastral, în luna iulie 2016 ea a dobândit un apartament de 80 de metri pătrați. De asemenea, alte trei rude ale peședintelui Judecătoriei au acolo locuințe: Anna Bobeică, Andrei Melinciuc și Aurelia Melenciuc. Ultima deține un apartament cu două camere (73 m. p.) și un spațiu comercial de trei ori mai mare decât cel procurat de Oleg Melniciuc - de 241 m.p.

La întrebarea cum au ajuns aceste persoane în posesia apartamentelor destinate judecătorilor, Oleg Melniciuc a răspuns prin secretariatul instanței pe care o conduce: „Vă informăm că Melniciuc Elena Pavel este mama dlui Oleg Melniciuc, care intenționează trecerea cu traiul în mun. Chișinău, iar persoanele pe nume Bobeică Anna, Melinciuc Andrei, Melenciuc Aurelia sunt rude îndepărtate ale dlui Oleg Melniciuc care erau în căutarea posibilității investirii propriilor finanțe și au contractat spații în acest bloc la recomandarea ultimului, or atunci când o persoană din satul natal te întreabă unde ar putea contracta un imobil îi vei recomanda acolo unde ești sigur că investițiile nu vor fi pierdute sau furate, precum s-a întâmplat cu mulți investitori în construcții”.

Directorul firmei „Exfactor Grup”, care construiește blocul, Vladimir Tonu: „Dl Melniciuc a recomandat la unele rude și m-a rugat ca, din fondurile noastre, să le facem reduceri. Dacă, de exemplu, eu vă cunosc cu Dvs și mă rugați să vă fac o reducere, eu vă voi face o reducere de 30-50 Euro la metru pătrat. Ei au cumpărat la preț comercial, cu reducerile pe care le-am găsit noi de cuviință că trebuie să le facem. Cât despre lista beneficiarilor pe linia judecătorilor, eu nu am nimic cu ele, nu știu cine sunt. Dl Melniciuc a avut un număr fix de apartamente de repartizat. Eu știu că ele nu au ajuns la judecători, nu încă să le mai dea la oamenii lor”.

Magistratul Oleg Meliciuc locuiește cu familia într-un imobil cu o suprafață de 162 de metri pătrați, a cărei construcție s-a încheiat în 2011. În declarația de avere pentru anul 2015 el mai arată că deține alte câteva imobile, în afară de spațiul comercial de pe str. Hristo Botev: două „construcții locative” dobândite în anul 2005, un lot agricol și unul de lângă casă. De asemenea, acum doi ani Ziarul de Gardă a scris că mama lui Oleg Melniciuc, în vârstăde 77 de ani, deține 3 spații nelocative în clădiri noi din Chișinău și un teren pentru construcții, care, toate împreună, ar valora, potrivit datelor de la Cadastru, peste 4 milioane de lei. Atunci judecătorul spunea că nu are legătură cu acele spații: „Pe cine sunt scri­se, ace­lu­ia apa­rţin. Ele nici­de­cum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legă­tu­ră cu ele, le cum­pă­ram demult şi le înscri­am pe mine”.

Și președintele CSM s-a ales cu locuință nouă

Cu apartament în blocul de pe str. Hristo Botev s-a ales și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. „Dl Micu a fost ales de către colectivul Judecătoriei ca membru al grupului de lucru nu pentru că este președinte al CSM, ci pentru că este judecător al Judecătoriei sectorului Râșcani. El nu a depus solicitare, a fost propunerea mea, pe care am coordonat-o cu el, l-am întrebat dacă dorește sau nu, pentru că eu știu care este situația, el are două fete”, a declarat Oleg Melniciuc. 

Pentru a decide repartizarea unui apartament lui Victor Micu, grupul de lucru s-a întâlnit într-o ședință separată, la care a examinat o singură chestiune, în lipsa președintelui CSM. „Oleg Melniciuc propune asigurarea posibilității de a contracta un apartament la preț preferențial, care constituie un garant al asigurării integrității și posibilității asigurării pe viitor a celor doi copii cu spațiu locativ, or, conform datelor prezentate, dl Victor Micu are în proprietate un apartament cu suprafața de 109 m.p. și doi copii la întreținere, are o vechime în calitate de judecător mai mare de 16 ani”, se spune în procesul-verbal al ședinței din 27 iulie 2015 a grupului de lucru. Astfel, câteva luni mai târziu, în aprlie 2016, președintele CSM a fost înregistrat la Cadastru ca proprietar al unui apartament cu suprafața de 79 m. p., cu valoarea de 28.440 de euro.

Nu am putut afla de la Victor Micu de ce el însuși nu a depus cerere pentru a primi apartament. Președintele CSM nu a răspuns solicitării noastre, expediind-o la Judecătoria Râșcani.

În declarația sa de avere, depusă pentru anul 2015, președintele CSM arată că, într-adevăr, deține un apartament de 109 metri pătrați, obținut în baza unui contract de investiții în anul 2009. El declară venituri doar din salariul de la CSM - 273 de mii de lei (în jur de 22 de mii de lei lunar) - și plata pentru activitățile didactice la Universitatea de Studii Europene, Universitatea Slavonă și la Institutul Național al Justiției. Acestea sunt singurele venituri care ajung în familia Micu, soția magistratului nu este angajată.

Sursa: anticoruptie.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1572
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
968
Arhiva

MAI vrea să-şi testeze angajații, de rând cu CNA

La trei săptămâni de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a funcționarilor publici, divergenţele dintre instituţii ies la iveală. Bunăoară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) insistă să le fie acordat dreptul de a-şi verifica propriii angajaţi. Deocamdată, în baza noilor prevederi, împuternicirea de a desfăşura astfel de testări o au doar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea Centrului deschide parantezele şi explică faptul că MAI încearcă astfel să obţină acces la baza de date a cazierelor integrităţii profesionale în privinţă poliţiştilor, pe care ar urma să o deţină CNA şi SIS. Acest lucru, consideră angajaţii Centrului, ar duce la deconspirări şi scurgeri de informaţie.

06 septembrie 2014
1290
Arhiva

Profil candidat: Liliana Nicolaescu-Onofrei

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1088
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lesnic

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1841
Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
1293