Deputatul Vladimir Hotineanu, acuzat de malpraxis

Arhiva 30 septembrie 2013 70
Vladimir Hotineanu

Vladimir Hotineanu, fostul ministru al Sănătății și actual deputat, este acuzat de malpraxis și de intenție de a face contrabandă cu spirt în regiunea transnistreană. Acuzațiile vin din partea președintelui Asociației „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici. Hotineanu respinge învinuirile.Operat de Hotineanu

Potrivit lui Fiodor Ghelici, victimă a „incompetenței profesionale” a medicului Vladimir Hotineanu este cumnatul său, Iurie Chirița, care a decedat pe 27 septembrie curent, după ce acum patru luni a fost operat de deputatul liberal-democrat.
În luna mai curent, Chirița a fost internat la Spitalul Oncologic, după ce s-a plâns de dureri la stomac, dar, la scurt timp, la recomandarea unor persoane, s-a transferat în secția gastroenterologie a Spitalului Republican pentru a fi operat de medicul chirurg Vladimir Hotineanu. „Fără a efectua investigații medicale, Hotineanu a decis ca pacientul să fie operat chiar a doua zi. După aceasta, i s-a solicitat diferite taxe neoficiale în sumă de 3 600 de dolari, chiar dacă Iurie avea poliță medicală”, a declarat Ghelici în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

O propunere ilegală

Președintele „Moldova Mea” susține că, într-o zi, Hotineanu l-ar fi invitat în cabinetul său pe Chirița și i-ar fi propus să identifice un coridor pentru a face contrabandă cu spirt în regiunea transnistreană, având în vedere faptul că acesta avea stabilite mai multe relații după ce a activat mulți ani în așa-numitul minister de interne al regiunii transnistrene. Profesorul a încercat să-și convingă pacientul că, în acest mod, ar putea câștiga niște bani pentru tratament, dar Chirița a refuzat.
Cu două zile înainte de decesul acestuia, Hotineanu a anunțat rudele bărbatului că Chirița nu mai are șanse să supraviețuiască, asta deși anterior dăduse mai multe asigurări că pacientul se va vindeca.
Fiodor Ghelici susține că va întreprinde mai multe acțiuni pentru ca Vladimir Hotineanu să fie lipsit de imunitate parlamentară și să fie pedepsit pentru malpraxis.

Hotineanu amenință cu judecata

Deputatul liberal-democrat are, însă, propria explicație pentru acest caz. Potrivit lui, Iurie Chirița a fost internat în spital, fiind diagnosticat cu cancer la stomac cu multiple metastaze în ficat, boala fiind identificată în ultimă fază. „Noi am informat rudele că șansele de viață ale bărbatului sunt minime și că acesta nu va trăi mai mult de șase luni”, a explicat Hotineanu. Profesorul susține că nu a primit niciun ban pentru operația pe care i-a făcut-o lui Chirița. Acesta și-a cumpărat poliță medicală și a achitat doar taxele de stat, conform legislației. „Cât privește acuzațiile de încercare de organizare a unei contrabande cu spirt, Hotineanu a declarat: „Asta chiar m-a amuzat! Hotineanu și contrabanda cu spirt. Sincer, chiar mi s-a ridicat dispoziția de la așa informații”, a menționat el, îndemnându-l pe Ghelici să se adreseze în procuratură, dacă are probe.
Hotineanu susține că intenționează să-l acționeze în judecată pe Ghelici pentru calomnie.

Hotineanu din „lista neagră”

Menționăm că aceasta nu este prima ieșire publică a lui Fiodor Ghelici în care acesta lansează tot felul de acuzații, în special la adresa reprezentanților Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Totuși, și Vladimir Hotineanu s-a mai aflat anterior în centrul unor scandaluri. Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat l-a inclus pe Hotineanu în „lista neagră” în toate cele trei campanii monitorizate. Motivul – Curtea de Conturi a stabilit că acesta, fiind viceministru al Sănătăţii şi preşedinte al Comisiei de eliberare a licenţelor pentru activitate farmaceutică, a eliberat la un şir de agenţi economici licenţe şi autorizaţii cu încălcarea prevederilor legislaţiei. De asemenea, Curtea de Conturi a stabilit că, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru recepţia şi distribuirea ajutoarelor umanitare, Hotineanu a autorizat în mai multe cazuri intrarea în ţară a medicamentelor cu termenul de valabilitate mai mic de un an şi fără certificate de calitate de la producător, ambalate neordinar, fără indicarea seriei şi condiţiilor de păstrare. În loc să ia măsuri cu acest candidat, PLDM l-a avansat ulterior la funcția de ministru al Sănătății. Acum, Hotineanu este președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.


Mariana Rață


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Unele prevederi ale noii legi a achiziţiilor publice ar...

O nouă lege a achiziţiilor publice va intra în vigoare la 1 mai curent. Documentul conţine mai multe restricţii pentru autorităţile contractante şi pentru agenţii economici participanţi la tendere. Chiar dacă noul instrument legislativ a reglementat şi conflictul de interese în procesul de achiziţii publice, legea conţine prevederi neclare, care lasă loc de interpretări, ceea ce ar putea permite părţilor implicate în proces să recurgă la subterfugii pentru a ocoli legea.

24 martie 2016
59
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
89
Arhiva

Primul an de activitate a CNI - factorii care au influe...

În anul 2013 Comisia Națională de Integritate (CNI) a recepționat 110 000 de declaraţii cu privire la venituri şi proprietate și declaraţii de interese personale. Dintre acestea, a verificat doar 3 000 de declaraţii, ceea ce constituie 3 % din totalul declaraţiilor recepţionate.

17 mai 2014
67
Arhiva

ATENŢIE! Webinarii la tema transparenței în procesul de...

Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să beneficiați de oportunitatea de a vă instrui, în cadrul a două webinarii consecutive, în privința aplicării prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (România), respectiv Legii 239/2008 privind transparența în procesul decizional (Republica Moldova). Legile dedicate transparenței decizionale sunt mai puțin cunoscute și aplicate, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi de care dispune societatea civilă, cu ajutorul cărora cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ.

11 ianuarie 2016
61
Arhiva

Primari cu premii acordate de ei înșiși

Doi primari din raionul Criuleni au emis dispoziții prin care și-au fixat premii de peste 2 mii de lei cu ocazia unor sărbători, chiar dacă Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar prevede că astfel de decizii pot fi luate doar de către organul deliberativ, adică de către Consiliul local. La intervenția Oficiului Teritorial Chișinău (OTC) al Cancelariei de Stat, ambele dispoziții de acordare a premiilor au fost anulate, doar că banii au rămas la primari.

24 decembrie 2015
67
Arhiva

Procurorul general a dispus începerea urmăririi penale...

Procurorul general, Corneliu Gurin, a dispus începerea urmăririi penale în cazul unuia dintre subalternii săi. Este vorba despre Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce, în luna octombrie, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au sesizat oamenii legii pentru că în declaraţia pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, Igor Balmuş nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.  

06 ianuarie 2015
105