Aproape doi ani de stagnare a activității ANI: angajați insuficienți, bani puțini și lipsă de voință politică

Dezbateri 5 aprilie 2018 49
Participanții la masa rotundă au menționat că ANI trebuie să înceapă procedura de verificare a averilor și intereselor personale. .

Zeci de mii de declarații de avere și interese neverificate, numirea cu întârziere a conducerii Autorității Naționale de Integritate (ANI), dar și nefuncționarea instituției din cauza lipsei inspectorilor de integritate -  sunt câteva probleme care au fost discutate la masa rotundă “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”. La eveniment au participat reprezentanți ai ANI, membri ai Consiliului de Integritate, deputați, reprezentanți ai Executivului, procurori, judecători, experți anticorupție, jurnaliști etc. Masa rotundă a fost organizată de Asociația Presei Independente (API) și portalul www.MoldovaCurata.md la 5 aprilie 2018.Mariana Kalughin, expertă anticorupție, a făcut o retrospectivă a activității fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), menționând lacunele în funcționarea acesteia. Experta a vorbit despre lipsa unui buget necesar pentru o bună funcționare, insuficiența angajaților în raport cu numărul de declarații depuse, dar și despre faptul că „principiul colegialității” la aprobarea deciziilor permitea membrilor să nu-și motiveze votul.

Mariana Kalughin, expertă CAPC.

Peste două sute de petiții așteaptă să fie examinate

Marina Kalughin a precizat că din luna august 2016, de când a intrat în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și respectiv CNI și-a încetat activitatea, societatea așteaptă ca această structură să funcționeze, iar subiecții declarării care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese, al declarării averii, dar și al incompatibilității de funcții să fie sancționați pentru abaterile comise. Experta a amintit că în perioada august-decembrie 2016, la ANI au fost înregistrate 84 de petiții și sesizări, iar anul trecut – 144 de sesizări. ”Practic ANI nu și-a realizat misiunea jumătate de an în 2016, pe tot parcursul anului 2017, dar și în primul trimestru al anului 2018. Suntem reticenți, dar nu că am fi rău-intenționați, ci pentru că deja am acumulat mai multă experiență de tratare a domeniului integrității, fiindcă una se declară și alta se face”, a conchis experta.

Anatolie Zagorodîi, deputat.

Mariana Kalughin a punctat și o latură pozitivă a aplicării Legii cu privire la ANI și anume faptul că odată selectați, inspectorii de integritate vor avea mai multă independență. ”În acest caz nu e vorba de un organ colegial, ci de un singur om care poate fi mai eficient în activitate”, a mai adăugat Mariana Kalughin.

Pavel Postica, expert Promo-LEX

Rodica Antoci despre selectarea inspectorilor de integritate: ”Un mic risc ar putea fi la proba poligrafului”

Roman Boțan, deputat.

La rândul său, Rodica Antoci, președinta ANI, a declarat că fără inspectori de integritate, evident, nu pot fi verificate declarațiile de avere și interese personale, menționând că Regulamentul de selectare a inspectorilor de integritate a fost aprobat la 2 aprilie curent, iar 6 aprilie, documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Întrebată când instituția ar putea avea inspectori de integritate, ca să poată funcționa potrivit legii, președinta ANI a răspuns că până la sfârșitul lunii mai curent aceștia ar putea fi selectați. ”Un mic risc ar putea fi la ultima probă, cea a poligrafului. Din propria experiență pot să vă spun că sunt oameni integri care vor avea capacitatea să depășească această probă și sunt ferm convinsă și optimistă la acest capitol”, a spus președinta ANI.

Subiecții declarării averilor sunt atenționați de deputatul Anatolie Zagorodnîi: ”Nimeni nu o va scăpa de controlul acestei instituții”

Deputatul Anatolie Zagorodnîi, vicepreședintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, susține că indiferent dacă ANI își va începe mai târziu activitatea, nimeni nu va scăpa de controalele inspectorilor de integritate. ”Vreau să vă spun și să vă asigur, ca să înțeleagă toată societatea, și cei care ne urmăresc, dar și cei care sunt prezenți, că nimeni nu o să scape de controlul acestei instituții. Chiar dacă peste o lună sau două vor fi selectați acei inspectori de integritate, toți cei care cad sub incidența acestei legi, vor fi verificați”, a declarat deputatul.

Roman Boțan despre certificatul de integritate: ”Intenție nobilă, dar nu e specifică pentru Republica Moldova”

Un alt subiect abordat la masa rotundă a fost eliberarea certificatelor de integritate pentru candidații la funcții elective. Pavel Postica, directorul Programului Monitorizare Procese Democratice de la Asociația Promo-LEX, este de părere că mecanismele, dar și capacitățile tehnice pe care le are în prezent ANI, nu vor permite instituției să proceseze un număr mare de cereri care ar putea veni de la eventualii candidați în alegeri. ”Evident, vor fi zeci de mii de candidați la alegerile generale locale, iar termenul în care aceste certificate trebuie eliberate este restrâns și nu cred că o instituție poate face față unei asemenea provocări”, a concluzionat expertul.

Totodată, deputatul Roman Boțan, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a afirmat că apreciază necesitatea certificatului de integritate, dar a menționat că legea trebuie să fie egală pentru toți și să nu fie aplicate practici neuniforme în funcție de influența politicului. ”Eu sunt de acord că politicul trebuie să fie bine-intenționat, însă considerăm că la etapa actuală lucrurile nu stau bine. Referitor la certificatele de integritate, intenția este una nobilă, dar nu cred că este o condiție care poate fi aplicată în Republica Moldova. Ca să vă dau doar două exemple: un primar a fost arestat pentru că a tăiat câțiva copaci, iar în curtea Parlamentului s-au tăiat peste zece arbori și nu a fost arestat nimeni, deoarece din informația solicitată, arborii erau bolnavi de cancer și atacați de ciocănitori”, a argumentat deputatul. Acesta a mai adăugat că sunt aplicate duble standarde și în cazurile primarului de Orhei, dar și al primarului din Ghelăuza, raionul Strășeni.

La finalul evenimentului, experta Mariana Kalughin a concluzionat că funcționalitatea unei instituții precum este ANI este foarte importantă, mai ales într-un an electoral, doar dacă nu se implică politicul în activitatea sa.

Lilia Zaharia

Acest articol apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a  Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Rodica Antoci, președinta ANI.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Dezbateri

Opinii la o dezbatere organizată de Moldova Curată: con...

Numărul cazurilor de confiscare a averilor ilicite este în creștere în ultimii ani, dar mult prea mic față de așteptările societății, au constatat mai mulți experți în cadrul mesei rotunde organizate de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată la tema „Confiscarea averilor în cazurile penale și civile: rezultate puține, perspective vagi”.

28 martie 2018
55
Dezbateri

API vă invită la masa rotundă „ANI: alegerile vin și tr...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă „ANI: alegerile vin și trec, iar problemele rămân”.

17 februarie 2019
51
Dezbateri

Legile anticorupţie în vigoare trebuie aplicate, fără s...

Putem vorbi despre o luptă eficientă cu actele de corupţie, doar dacă există câteva componente importante: un cadrul legislativ clar, care să nu lase loc de interpretări, un mecanism eficient de aplicare a legii, dar şi unul de introducere a unor garanţii pentru anumite categorii de persoane, ce ţin de respectarea demnităţii personale şi profesionale ale acestora. Sunt concluzii formulate de participanţii la dezbaterea publică „Instrumente de contracarare a actelor de corupţie: între aprecieri şi contestări”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) şi de portalul www.moldovacurata.md, la 18 februarie 2015.

19 februarie 2015
51
Dezbateri

Actualul mecanism de sancționare a judecătorilor care n...

Niciun judecător din Republica Moldova nu a fost sancționat până în prezent pentru că nu și-a declarat corect veniturile și proprietățile, în condițiile în care presa a semnalat mai multe cazuri de averi nejustificate ale magistraților. Printre neregulile semnalate cel mai des de către jurnaliști se numără proprietăți imobile sau mobile care depășesc veniturile legale, donații de zeci de mii de lei sau euro pe care le acceptă magistrații, dar și promovarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor judecători compromiși, respinși de către președintele țării.

25 februarie 2016
45
Dezbateri

Lipsa unei comunicări eficiente condiţionează interesul...

Participanţii la dezbaterea publică „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţionale de Integritate: actualitate şi strategii de viitor”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md la 14 februarie a.c., au remarcat gradul scăzut de transparenţă al CNI şi ineficienţa instrumentelor de comunicare cu publicul larg ale Comisiei. Deşi consideră că are o relaţie bună cu presa, conducerea CNI s-a arătat interesată de propunerile şi recomandările experţilor pentru îmbunătăţirea comunicării publice a acestei instituţii.

18 februarie 2014
44
Dezbateri

Asociația Presei Independente (API) și portalul Moldova...

Evenimentul va avea loc joi, 25 aprilie 2019, cu începere de la ora 11.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

22 aprilie 2019
48