Iniţiativele cu privire la amnistia fiscală şi modificarea legii ANI vor lovi în funcţionalitea sistemului de integritate

Dezbateri 23 decembrie 2016 1453
La masa rotundă au fost invitaţi şi autorii proiectelor de lege, însă aceştia nu au venit şi nici nu au delegat reprezentanţi.

Dacă proiectul privind amnistia fiscală şi cel de modificare a Legii privind Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) vor fi votate în a doua lectură, ANI va fi ”mutilată”, iar cazurile de corupţie în sistemul public se vor perpetua. La această concluzie au ajuns experţii care au participat la masa rotundă ”Legea privind liberalizarea capitalului: efecte economice şi fiscale versus pericole de subminare a eforturilor anticorupţie”, organizată la 22 decembrie 2016 de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md. Ei au analizat potenţialele consecinţe ale eventualei adoptări a celor două proiecte asupra sistemului naţional de integritate.Mariana Kalughin, vicepreşedinta Centrului de Analiza şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), a menţionat că în activitatea Comisiei Naţionale de Integritate nu s-au înregistrat cazuri răsunătoare în care demnitari sau funcţionari publici să fie condamnaţi pentru admiterea falsului în declaraţiile de avere sau pentru îmbogăţire ilicită. ”Iată de ce această instituţie trebuia reformată. Astfel, a fost adoptat pachetul de integritate, potrivit căruia, CNI se va transforma în ANI şi va avea competenţe noi, inclusiv de sancţionare”, precizează experta CAPC.

Mariana Kalughin afirmă că activitatea ANI ar fi ineficientă dacă proiectele de lege vor fi adoptate în lectură finală.

Statul nu va mai putea urmări subiecţii declarării

Potrivit proiectelor de lege votate la 16 decembrie curent, legea ANI ar putea suferi modificări, astfel că instituţia nu va mai avea dreptul să verifice şi nici să sancţioneze averile dobândite ilicit, dacă bunurile vor fi incluse în declaraţia de avere. Subiectul declarării ar putea scăpa doar cu plata unei taxe de 2 la sută din valoarea acestor bunuri.

Mariana Kalughin mai afirmă că proiectul de lege care vine să amendeze legea ANI prevede expres că statul nu va putea urmări subiecţii declarării în momentul în care aceştia au respectat toate procedurile de liberalizare. ”Deşi în nota informativă autorii declară că va fi imposibil de liberalizat capitalul provenit din infracţiuni, în proiectul de lege propriu-zis aceste interdicţii nu sunt incluse. Proiectul legii cu privire la liberalizare va face absolut inutilă activitatea ANI, cel puţin pentru un an. Însă eu cred că ar putea să dureze şi mai mult. Imaginaţi-vă, dacă o persoană a fost toată viaţa educatoare la grădiniţă şi declară bunuri cu valoare mare, atunci cred că sunt probleme la capitolul integrităţii acesteia”, mai adaugă experta CAPC.

Banca Mondială: ”La examinarea proiectului nou, însă, noi am constatat mai multe riscuri de integritate...”

Şi Banca Mondială a emis un comunicat prin care  a atenţionat că cele două proiecte de lege atrag mai multe riscuri. ”Experienţa internaţională arată că implementarea completării declaraţiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta ar putea fi un instrument eficient în combaterea corupţiei. La examinarea proiectului nou, însă, noi am constatat mai multe riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie 2016”, se spune în comunicatul Băncii Mondiale.

Ca şi experţii naţionali, instituţia internaţională precizează că prin aceste iniţiative legislative este pus în pericol pachetul de integritate. ”Am menţionat că noul Pachet de integritate ar putea fi un element determinant în ceea ce priveşte suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor. Noi continuăm dialogul cu autorităţile şi ne aşteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înţelege îngrijorările întemeiate ale societăţii civile şi va continua susţinerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetăţenilor de rând din Moldova”, se mai spune în comunicat.

Proiecte promovate de un partid

Amintim că la începutul lunii decembrie curent, un grup de deputaţi democraţi, între care şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu, a înregistrat în Parlament două proiecte de lege controversate: unul care prevede liberalizarea capitalului şi amnistia fiscală şi altul care are în vedere modificarea legislaţiei referitoare la ANI. Ambele iniţiative sunt criticate de societatea civilă, care susţine că ele ar apăra interesele unui grup de persoane şi că au fost elaborate şi promovate într-un mod netransparent. Recent însă, Andrian Candu a declarat într-un interviu la Radio Europa Liberă că înainte de lectura a doua, iniţiativele vor fi consultate cu societatea civilă, dar şi cu donatorii Republicii Moldova.

Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația presei Independente,   cu   susţinerea   financiara   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Lilia Zaharia Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Dezbateri

Eficientizarea CNI nu trebuie să fie doar o formalitate

În cei aproape trei ani de existenţă a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) nu avem persoane publice condamnate pentru că au comis fals în declaraţii.  Acest lucru l-au constatat participanţii la masa rotundă „Eficientizarea CNI: obiecţii şi propuneri”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md. Ei au menţionat că pentru rezultate vizibile este necesară reformarea acestei instituţii, dar şi modificarea câtorva legi care au tangenţă cu activitatea ei. În cadrul evenimentului au fost discutate iniţiativele legislative elaborate de Ministerul Justiţiei, care ar eficientiza activitatea CNI. Este vorba despre proiectul legii cu privire la Centrul Naţional de Integritate, proiectul de lege privind declararea averii şi intereselor personale şi proiectul de modificare a unor acte legislative.

28 februarie 2015
1102
Dezbateri

Al doilea Raport de monitorizare al ANI: ”Un act de con...

19 februarie 2020
3014
Dezbateri

Masă rotundă. Scopul evaluării activității autoritățilo...

03 noiembrie 2021
832
Dezbateri

Cum sunt protejați avertizorii de integritate de instit...

Avertizorii de integritate – așa cum sunt numite persoanele care denunță fapte ilegale din interiorul unor instituții sau organizații – nu beneficiază de protecție eficientă din partea statului, astfel că aceștia nu sunt încurajați să scoată la iveală ilegalitățile. Experți și reprezentanți ai instituțiilor statului menite să-i protejeze pe avertizorii de integritate au dezbătut acest subiect în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Avertizorul de integritate - un element esențial în lupta împotriva corupției”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul anticorupție MoldovaCurata.md.

26 aprilie 2019
1376
Dezbateri

Lacunele din legislaţie şi procedurile juridice complic...

Experţii solicită eliminarea lacunelor din legislaţie şi simplificarea procedurilor juridice privind tragerea la răspundere a demnitarilor şi funcţionarilor care nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale.

02 decembrie 2013
970
2021

ANI la cinci ani de activitate: Cadru normativ defectuo...

30 iulie 2021
2220