Două cauze pierdute în instanță. Soția primarului de la Vadul lui Vodă ar putea rămâne fără un teren luat în arendă

Arhiva 18 martie 2016 1454
Primarul Iurie Onofriiciuc

Primarul orașului Vadul lui Vodă din componența municipiului Chișinău, Iurie Onofriiciuc, ar putea fi determinat de executorii judecătorești să anuleze un contract de arendă a unui teren, pe care l-a încheiat cu soția sa. Primarul a pierdut procesul și la Curtea de Apel referitor la anularea actului administrativ, dar, în prima instanță, și procesul cu CNI, care a constatat că alesul local s-a aflat în conflict de interese. 



La 6 iunie 2014 Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a aprobat o decizie prin care a decis modificarea suprafeței și separarea unui teren, care ulterior a fost dat în arendă firmei «Alivecprim», care aparține soției primarului. Aproape imediat, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC) a cerut Consiliului Orășenesc să-și anuleze decizia, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea legislației. Câteva dintre abaterile de la lege enumerate de OTC: actul de formare a bunului imobil a fost semnat doar de primar, nu și de inginerul cadastral; delimitarea terenului nu a fost efectuată proporțional, astfel că firmei «Alivecprim» i-a revenit un teren de 1, 009 ha, mult mai mare decât avea nevoie ca să folosească o construcție de 11,8 m.p. pe care tocmai o cumpărase în acea zonă; darea în arendă nu s-a făcut prin licitație publică. 

Contract încheiat cu soția imediat ce Consiliul a decis separarea terenului

În paralel, având în vedere că în aceeași zi primarul a și dat în arendă terenul firmei «Alivecprim» și a semnat contractul cu aceasta, OTC a sesizat CNI pentru a vedea dacă Iurie Onofriiciuc s-a afat în situație de conflict de interese. 

Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a refuzat să abroge decizia, de aceea OTC a acționat în judecată și la 8 octombrie 2015 Judecătoria Ciocana i-a dat câștig de cauză. În luna ianuarie 2016 hotărârea a fost menținută în vigoare și de către Curtea de Apel Chișinău. Iar în februarie 2016 primarul a pierdut procesul și cu CNI, care a constatat conflict de interese. 

Solicitat de Moldova Curată, Iurie Onofriiciuc a refuzat să spună dacă va ataca sau nu cele două decizii, afirmând că se află în concediu. Eugeniu Gogu, specialistul care a reprezentat Cancelaria de Stat în proces, ne-a spus că deocamdată nu a fost informat că decizia Curții de Apel ar fi fost atacată. «Dacă primarul nu o va ataca și aceasta va rămâne definitivă, imediat va fi dată la executare, pentru ca terenul să revină la statutul pe care l-a avut inițial», ne-a spus Eugeniu Gogu.

A semnat cu soția în calitate de executor al deciziei consiliului local

În actul de constatare, CNI menționează că primarul a încheiat contractul de arendă cu soția sa în aceeași zi în care Consiliul a decis separarea bunului imobil. Onofriiciuc a explicat Comisiei că a semnat contractul în calitate de primar și executor al deciziei Consiliului local. «Iurie Onofriiciuc era obligat să anunțe Comisia Națională de Integritate despre conflictul de interese în care se află, și anume despre interesul său rezultat din relații cu persoane apropiate legat de decizia pe care trebuie să o ia personal la semnarea Contractului de arendă funciară», se spune în actul de constatare a CNI. În același act se menționează că primarul urma să aplice una dintre opțiunile de soluționare a situațiilor de conflict de interese apărute la etapa de semnare a Contractului de arendă. Una dintre soluțiile prevăzute de lege este cedarea către un terț a responsabilității luării deciziei sau abținerea de la vot.

CNI va face demersuri pentru a obține declararea nulității contractului

Solicitat de Moldova Curată, președintele CNI, Anatolie Donciu, a declarat că în astfel de cazuri Comisia, după ce constată conflictul de interese și actul rămâne în vigoare, merge până la capăt cu procedurile și cere în instanță anularea actului administrativ. «În acest caz noi trebuie să luăm terenul înapoi și vom cere nulitatea actelor. Din câte știu, avem astfel de cazuri, unul sau două, în care am obținut terenurile înapoi, dar și situații în care oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat s-au adresat în instanță. E mai ușor cu ajutorul lor, pentru că pentru noi e dificil să mergem de fiecare dată în raioane la procesele de judecată. De aceea noi avem o conlucrare cu oficiile teritoriale, ei depun acțiuni în judecată și anulează deciziile, atunci când au actele noastre de constatare în care sunt constatate încălcările de lege», ne-a declarat Anatolie Donciu. 

Iurie Onofriiciuc este primar la al treilea mandat. El a câștigat ultimele alegeri din primul tur, candidând din partea Partidului Comuniștilor. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Кандидаты в депутаты Народного Собрания Гагаузии обещаю...

На сегодняшний день Постоянная центральная избирательная комиссия АТО Гагаузия зарегистрировала пять кандидатов в депутаты Народного Собрания Гагаузии (НСГ) от избирательного округа Кириет-Лунга (№25). Выборы в законодательный орган Гагаузской автономии состоятся 20 ноября с.г. От территориального округа Кириет-Лунга на депутатские места претендуют: Иван Бургуджи, Екатерина Новачлы, Георгий Кюрчику, Дмитрий Друми и Михаил Железогло. Все они являются уроженцами Кириет-Лунга, и все обещают своим избирателям решить проблему водоснабжения родного села.

20 octombrie 2016
1354
Arhiva

Candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru se esch...

La 19 ianuarie 2016, reprezentanţii societăţii civile au avut o întâlnire cu candidatul desemnat la funcţia de Prim-ministru, Pavel Filip, în cadrul căreia acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a semna, împreună cu noul Cabinet de Miniştri desemnat, Declaraţia de integritate, elaborată de societatea civilă. La câteva ore după întrevedere, juriştii lui Pavel Filip au expediat în adresa societăţii civile propria variantă a Declaraţiei de integritate care seamănă mai mult cu o promisiune, decât cu o Declaraţie de integritate.

20 ianuarie 2016
855
Arhiva

Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.

18 august 2017
832
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Odințov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1161
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
852
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
861