ATENŢIE! Webinarii la tema transparenței în procesul decizional

Arhiva 11 ianuarie 2016 881

Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să beneficiați de oportunitatea de a vă instrui, în cadrul a două webinarii consecutive, în privința aplicării prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (România), respectiv Legii 239/2008 privind transparența în procesul decizional (Republica Moldova). Legile dedicate transparenței decizionale sunt mai puțin cunoscute și aplicate, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi de care dispune societatea civilă, cu ajutorul cărora cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ.Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieți la următoarele webinarii:

Webinar 1 – 12 ianuarie 2016 – ora 12.00 - Tema generală: Ce trebuie să facem și când putem acționa pentru a interveni activ în procesul decizional pentru proiecte de legi care ne afectează viața cotidiană? Care sunt avantajele utilizării legilor privind transparența în procesul decisional? Care autorități publice cad sub incidența acestor legi? Cum putem verifica dacă propunerea noastră a fost luată în considerare? Ce obligații are autoritatea publică dacă nu ia în considerare propunerea de modificare a unui act normative?

Webinar 2 – 13 ianuarie 2016 – ora 10.00 - Tema generală: Cum ne pregătim pentru propunerile de modificare a unui act normative, pe care intenționam să le inițiem, în procesul de consultare publică? Cum și când putem solicita autorității publice o dezbatere publică, astfel încât aceasta să conteze? La ce să ne așteptăm din partea autorității publice și ce trebuie să facem? Cum urmărim rezultatele acesteia? Ce pârghii avem dacă autoritatea publică nu va organiza dezbaterea publică solicitată? Ce pârgii avem dacă autoritatea publică nu respectă prevederile L52/2003, corespunzător, L239/2008? Putem organiza noi înșine o dezbatere publică? Daca da, când? Ce vom face cu rezultatele obținute?

Veți dialoga cu doi avocați: Ana Demșorean, din partea Societății Academice din România (promotorul proiectului România Curată, Bucuresti) și Tatiana Puiu, din partea Asociației Presei Independente (Moldova Curată, Chișinău). Invitatul special este dna Corina Dragomirescu, vicepreședinte, Academia de Advocacy, inițiatoarea Coaliției 52 (România).

Vă invităm să completați formularul ce va asigura posibilitatea de a pune întrebări în avans: http://goo.gl/forms/MuVAXkAzQ9

Veți putea pune întrebări și live, în timpul webinarului, folosind secțiunea comentarii de pe site-ul Romaniacurata.ro, astfel:

Notă: cu excepția întrebărilor dvs., datele transmise rămân confidențiale, inclusiv numele, dacă se exprimă o asemenea opțiune.

Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta la adresa radu.busneag@sar.org.ro

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014,  în cadrul Fondului ONG în România.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Viceprimarul satului Hârbovăț, moşier cu averi nedeclar...

Deține două case de locuit şi câteva zeci de terenuri agricole, însă nu a declarat acest lucru. Ivan Vrabie, viceprimarul satului Hârbovăţ din raionul Anenii-Noi, nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 faptul că este titularul acestor bunuri imobile, menţionând doar venitul pe care l-a obţinut în acel an. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceprimarul a omis din declaraţia de avere mai multe bunuri. Comisia a suspendat controlul urmând ca dosarul să fie expediat Procuraturii Generale. Ivan Vrabie ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.

30 decembrie 2014
892
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
825
Arhiva

Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?

Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.

30 martie 2016
950
Arhiva

Plagiat într-o sesizare depusă la CC: socialiștii au pr...

Fracțiunea din Parlament a socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care pasaje întregi sunt preluate din 3 hotărâri ale Curții Constituționale din România. Sesizarea se referă la articolul 153 din Codul Educației, adoptat în luna iulie 2014. Articolul prevede că directorilor instituțiilor de învățământ publice care, la data intrării în vigoare a Codului, au mai mult de 5 ani de aflare în funcție, să le fie desfăcute contractele și să fie organizate noi concursuri de angajare, la care ei să poată participa. 

10 aprilie 2015
820
Arhiva

Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...

От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.

28 octombrie 2016
1577
Arhiva

Parlamentul este igienizat din bani publici, iar grădin...

De mai mulți ani, grădinițele din capitală nu sunt asigurate cu săpun lichid suficient și nici cu hârtie igienică. Autoritățile publice locale motivează prin faptul că nu sunt bani suficienți pentru aceste produse. De regulă, sunt alocate mijloace financiare doar pentru detergenți, var, clor, iar igiena copiilor este lăsată în grija părinților. În schimb, pentru aleșii poporului statul alocă resurse din belșug pentru produse igienice de calitate. Bunăoară, dacă anul trecut din bugetul public au fost alocați doar 29 de lei pentru procurarea produselor igienice de uz casnic pentru un copil, atunci pentru un angajat din clădirea Parlamentului au fost cheltuiți tocmai 530 de lei, adică de 18 ori mai mult decât se alocă pentru un copil care frecventează grădinița în capitală.

12 decembrie 2017
900