ATENŢIE! Webinarii la tema transparenței în procesul decizional

Arhiva 11 ianuarie 2016 58

Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să beneficiați de oportunitatea de a vă instrui, în cadrul a două webinarii consecutive, în privința aplicării prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (România), respectiv Legii 239/2008 privind transparența în procesul decizional (Republica Moldova). Legile dedicate transparenței decizionale sunt mai puțin cunoscute și aplicate, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi de care dispune societatea civilă, cu ajutorul cărora cetățenii simpli pot contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ.Alianța pentru o Românie Curată și Inițiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieți la următoarele webinarii:

Webinar 1 – 12 ianuarie 2016 – ora 12.00 - Tema generală: Ce trebuie să facem și când putem acționa pentru a interveni activ în procesul decizional pentru proiecte de legi care ne afectează viața cotidiană? Care sunt avantajele utilizării legilor privind transparența în procesul decisional? Care autorități publice cad sub incidența acestor legi? Cum putem verifica dacă propunerea noastră a fost luată în considerare? Ce obligații are autoritatea publică dacă nu ia în considerare propunerea de modificare a unui act normative?

Webinar 2 – 13 ianuarie 2016 – ora 10.00 - Tema generală: Cum ne pregătim pentru propunerile de modificare a unui act normative, pe care intenționam să le inițiem, în procesul de consultare publică? Cum și când putem solicita autorității publice o dezbatere publică, astfel încât aceasta să conteze? La ce să ne așteptăm din partea autorității publice și ce trebuie să facem? Cum urmărim rezultatele acesteia? Ce pârghii avem dacă autoritatea publică nu va organiza dezbaterea publică solicitată? Ce pârgii avem dacă autoritatea publică nu respectă prevederile L52/2003, corespunzător, L239/2008? Putem organiza noi înșine o dezbatere publică? Daca da, când? Ce vom face cu rezultatele obținute?

Veți dialoga cu doi avocați: Ana Demșorean, din partea Societății Academice din România (promotorul proiectului România Curată, Bucuresti) și Tatiana Puiu, din partea Asociației Presei Independente (Moldova Curată, Chișinău). Invitatul special este dna Corina Dragomirescu, vicepreședinte, Academia de Advocacy, inițiatoarea Coaliției 52 (România).

Vă invităm să completați formularul ce va asigura posibilitatea de a pune întrebări în avans: http://goo.gl/forms/MuVAXkAzQ9

Veți putea pune întrebări și live, în timpul webinarului, folosind secțiunea comentarii de pe site-ul Romaniacurata.ro, astfel:

Notă: cu excepția întrebărilor dvs., datele transmise rămân confidențiale, inclusiv numele, dacă se exprimă o asemenea opțiune.

Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta la adresa radu.busneag@sar.org.ro

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014,  în cadrul Fondului ONG în România.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Protestatari cu probleme de integritate

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.

13 ianuarie 2016
56
Arhiva

Profil candidat: Grigore Filipov

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
80
Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
49
Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
67
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
55
Arhiva

DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).

17 iunie 2015
48