Democratul de la conducerea raionului Drochia nu şi-a declarat averea la CNI

Arhiva 18 noiembrie 2015 1049
Vasile Grădinaru

Chiar dacă are deja cinci luni de când conduce raionul Drochia, Vasile Grădinaru nu şi-a declarat averea la Comisia Naţională de Integritate (CNI), aşa cum prevede legea. El spune că nu ştie despre existenţa unui asemenea document şi dacă va fi nevoie, îl va completa.Imediat după alegerile locale, în luna iulie, Vasile Grădinaru a fost ales preşedinte al raionului Drochia, fiind propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM). El a fost ales cu voturile consilierilor democraţi, liberal-democraţi, comunişti şi ale celor din partidul condus de Iurie Leancă. Votul pentru Vasile Grădinaru şi l-au dat însă şi trei consilieri socialişti. În acelaşi timp, contracandidatul lui Grădinaru, Victor Darie, consilier pe lista Partidului Nostru, a fost susţinut de către nouă consilieri ai Partidului Nostru (PN), unul de la liberali şi alţi doi de la socialişti.

Alegerea preşedintelui raionului Drochia l-a înfuriat pe liderul PN, Renato Usatîi. Acesta a declarat pe Facebook că socialiştii i-au trădat. ”La fel ca în alte raioane, socialiştii şi-au arătat faţa lor adevărată de trădători, persoane fără cuvânt, pentru care interesul personal e mai presus decât încrederea alegătorilor. Nu mai zic nimic de ideologie de partid sau de principii. Sunt toţi o apă şi-un pământ: trădători...”, a scris Renato Usatîi.

Şi deputaţii PSRM s-au arătat deranjaţi de modul cum s-au împărţit voturile colegilor din Drochia, unii votând pentru democratul Vasile Grădinaru şi alţii pentru Victor Darie. Atunci deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că-i exclude din partid pe consilierii raionali din Drochia, care au votat pentru alegerea unui preşedinte de la democraţi.

Averea preşedintelui nu este declarată la CNI

Deşi imediat ce a fost ales în funcţia de preşedinte de raion Vasile Grădinaru trebuia să depună la Comisia Naţională de Integritate declaraţia de venituri şi proprietate şi cea de interese personale, aşa cum prevede legea, el nu a făcut-o. Democratul spune că nu ştie despre obligativitatea ca un ales local să depună astfel de declaraţii, însă precizează că poate enumera, verbal, toate bunurile pe care le deţine. ”Am o casă în satul Şuri din raionul Drochia şi un apartament la Chişinău cumpărat cu doi ani în urmă”, ne-a spus Grădinaru.

Preşedintele raionului nu a putut spune cu exactitate care a fost venitul său pentru anul 2014, însă a menţionat o sumă cu aproximaţie: ”Cred că au fost în jur de 150 de mii de lei”. El a adăugat că nu deţine nici o maşină.

Preşedinţia îi dă bătăi de cap

Alesul local afirmă că funcţia de preşedinte de raion este una stresantă. ”Fără bani şi cu multe nevoi, e greu să faci faţă problemelor din localităţi. Mulţumim Domnului că am avut posibilitatea să plătim salariile angajaţilor din Consiliu pentru luna octombrie. Nu ştiu însă ce vom face în noiembrie”, spune  Vasile Grădinaru.

El precizează că se obişnuieşte cu greu în această funcţie, deoarece se consideră ”om al pământului”. ”Eu am pregătire în domeniul agricol, apoi am fost mai mulţi ani preşedinte de colhoz în satul Şuri. De mai mulţi ani şi până vara aceasta, am condus firma ”Glia şurenilor”, care activează în domeniul agriculturii”, a adăugat preşedintele raionului. Deşi spune că nu prea are mari averi, ziarul local Glia Drochiană publica în luna iunie curent un articol în care se spune că dintre toţi agenţii economici din agricultură din satul Şuri, Vasile Grădinaru deţine cel mai mult pământ arabil, aproximativ 2000 de hectare. ,,A semănat mai multe culturi de câmp: şi floarea soarelui, şi sfeclă de zahăr, şi soia. Dar suprafaţa cea mai mare, aproximativ 800 de hectare, i-a revenit grâului. Mândria agricultorului este livada de piersici, sădită pe o suprafaţă nu mare, dar care bucură cu o roadă frumuşică. După părerea lui Vasile Grădinaru, nu trebuie pământ mult. Trebuie puţin, dar de-l lucrat la nivel, menţiona acesta la doar câteva zile înainte de alegerea sa în funcţie”, scria publicaţia locală.

Chiar şi acum, când e preşedinte de raion şi are alte responsabilităţi, Vasile Grădinaru este atras de pământ. La  sfârşitul lunii octombrie curent, el declara tot pentru Glia Drochiană că îşi mai vizitează afacerea, care acum este administrată de altcineva ,,De când lucrez preşedinte de raion, pot să spun că am şters din agendă ora prânzului. În timpul dedicat mesei „trag o fugă” în gospodăria agricolă. Nu atât pentru a verifica, cât pentru a respira cu toţi plămânii”, afirma Vasile Grădinaru.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
992
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
889
Arhiva

Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info. 

02 august 2013
938
Arhiva

Comandă politică la fosta CNI?

Unii membri ai fostei Comisii Naționale de Integritate afirmă că instituția ar fi instrumentat dosare la comandă politică, în special în perioada campaniei electorale. Ei mai susțin că cele 75 de dosare aflate în procedura CNI la momentul începerii procesului de reorganizare a instituției, adică la 1 august 2016, ar putea rămâne nefinalizate.

27 martie 2017
842
Despre ANI

Câștig pentru api în procesul de judecată cu ani privin...

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru refuzul de a furniza informație de interes public. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, ANI este obligată să ofere API informații despre finalitatea controalelor începute de fosta Comisie Națională de Integritate.

28 februarie 2019
1163
Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
1433