Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Arhiva 23 iulie 2013 367
Anatolie donciu, preşedintele CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.În luna martie curent, a intrat în vigoare Regulamentului cu privire la evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol. Potrivit documentului, autorităţile publice centrale şi locale trebuie să ducă evidenţa darurilor primite. Excepţie de la acest regulament fac medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi produsele perisabile (alterabile), primite în timpul exercitării funcţiei.

Comisii create „de nevoie”

La patru luni de la intrarea în vigoare a acestui Regulament, CNI a solicitat autorităţilor să o informeze despre respectarea prevederilor documentului. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă că funcţionarii şi demnitarii publici nu se prea grăbesc să-şi declare cadourile primite. Până la 22 iulie curent au răspuns solicitării CNI circa 20 de autorităţi. „Din răspunsurile primite până acum reiese că majoritatea autorităţilor au constituit comisiile de evaluare şi evidenţă a cadourilor după ce CNI a cerut această informaţie. Doar o singură autoritate a format această comisie în luna mai curent, iar restul au fost create în a doua jumătate a lunii iulie”, susţine Donciu.

Lista cadourilor – la vedere

Menţionăm că persoanele publice care trebuie să-şi declare cadourile sunt subiecţii Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi ai Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public. Astfel că, în interiorul organizaţiilor publice în care activează aceste persoanele trebuie să fie constituită, prin act administrativ al conducătorului, comisia de evidenţă şi evaluare a cadourilor. Aceasta va înregistra şi evalua cadourile, va propune conducătorului organizaţiei publice, după caz, păstrarea cadoului în gestiunea organizaţiei publice sau transmiterea cadoului cu titlu gratuit în scopuri de caritate. Anual, Comisia este obligată să publică pe pagina web a organizaţiei lista cadourilor şi beneficiarilor acestora.

Ce cadou trebuie declarat?

La rândul lor, beneficiarii au obligaţia să declare cadourile şi să le prezinte în starea iniţială Comisiei în termen de 7 zile lucrătoare de la primire. În cazul în care cadoul este primit în timpul aflării beneficiarului în deplasare, acesta urmează a fi declarat în termen de 7 zile lucrătoare de la data revenirii la locul de muncă.

După evaluarea cadoului, comisia îl returnează beneficiarului în cazul în care valoarea acestuia nu depăşeşte suma de o mie de lei. Dacă valoarea darului depăşeşte această sumă, acesta va fi răscumpărat de către beneficiar sau va trece în gestiunea organizaţiei publice.

Comisia Naţională de Integritate este instituţia care va monitoriza dacă autorităţile publice centrale şi locale respectă prevederile acestui Regulament, stipulări care sunt reglementate şi în art. 23 al Legii cu privire la conflictul de interese. 

Lilia Zaharia

Act de predare a cadouluiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pentru a-și spori integritatea deputații au nevoie de u...

În accepţiunea generală, prin integritate se înţelege: însuşirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate.

11 decembrie 2013
371
Arhiva

De ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la...

În timp ce reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale acuză Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, autorităţile se spală pe mâini şi spun că, pe viitor, la perfectarea legislaţiei, vor ţine cont de sugestiile şi criticile societăţii civile. În context, Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, ţine partea ONG-urilor şi afirmă că procedura prin care Executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”.

22 octombrie 2014
449
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
998
Arhiva

Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.

24 iulie 2014
304