Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Arhiva 23 iulie 2013 1014
Anatolie donciu, preşedintele CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.În luna martie curent, a intrat în vigoare Regulamentului cu privire la evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol. Potrivit documentului, autorităţile publice centrale şi locale trebuie să ducă evidenţa darurilor primite. Excepţie de la acest regulament fac medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi produsele perisabile (alterabile), primite în timpul exercitării funcţiei.

Comisii create „de nevoie”

La patru luni de la intrarea în vigoare a acestui Regulament, CNI a solicitat autorităţilor să o informeze despre respectarea prevederilor documentului. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă că funcţionarii şi demnitarii publici nu se prea grăbesc să-şi declare cadourile primite. Până la 22 iulie curent au răspuns solicitării CNI circa 20 de autorităţi. „Din răspunsurile primite până acum reiese că majoritatea autorităţilor au constituit comisiile de evaluare şi evidenţă a cadourilor după ce CNI a cerut această informaţie. Doar o singură autoritate a format această comisie în luna mai curent, iar restul au fost create în a doua jumătate a lunii iulie”, susţine Donciu.

Lista cadourilor – la vedere

Menţionăm că persoanele publice care trebuie să-şi declare cadourile sunt subiecţii Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi ai Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public. Astfel că, în interiorul organizaţiilor publice în care activează aceste persoanele trebuie să fie constituită, prin act administrativ al conducătorului, comisia de evidenţă şi evaluare a cadourilor. Aceasta va înregistra şi evalua cadourile, va propune conducătorului organizaţiei publice, după caz, păstrarea cadoului în gestiunea organizaţiei publice sau transmiterea cadoului cu titlu gratuit în scopuri de caritate. Anual, Comisia este obligată să publică pe pagina web a organizaţiei lista cadourilor şi beneficiarilor acestora.

Ce cadou trebuie declarat?

La rândul lor, beneficiarii au obligaţia să declare cadourile şi să le prezinte în starea iniţială Comisiei în termen de 7 zile lucrătoare de la primire. În cazul în care cadoul este primit în timpul aflării beneficiarului în deplasare, acesta urmează a fi declarat în termen de 7 zile lucrătoare de la data revenirii la locul de muncă.

După evaluarea cadoului, comisia îl returnează beneficiarului în cazul în care valoarea acestuia nu depăşeşte suma de o mie de lei. Dacă valoarea darului depăşeşte această sumă, acesta va fi răscumpărat de către beneficiar sau va trece în gestiunea organizaţiei publice.

Comisia Naţională de Integritate este instituţia care va monitoriza dacă autorităţile publice centrale şi locale respectă prevederile acestui Regulament, stipulări care sunt reglementate şi în art. 23 al Legii cu privire la conflictul de interese. 

Lilia Zaharia

Act de predare a cadouluiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

15 decembrie 2015
1163
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1089
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1620
Arhiva

Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.

16 ianuarie 2014
1206
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1486
Arhiva

Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici

Documentele naţionale şi internaţionale în domeniu atestă o îngrijorare vădită în legătură cu extinderea fenomenului de spălare a banilor şi cel al finanţării terorismului. Circulaţia capitalului, inclusiv fluxurile băneşti de origine suspectă, ia amploare. Sunt pe larg utilizate tehnologiile informaţionale alternative pentru transfer, care, în majoritatea cazurilor, privează de informaţie organele de supraveghere. O parte substanţială a capitalurilor provenite din activităţi ilicite ajung în sectorul economic legal. Activitatea criminală transnaţională profită uşor, pe de o parte, de nivelul sporit de organizare, iar pe de altă parte, de suportul informaţional şi financiar. Odată cu integrarea sistemului financiar şi celui nefinanciar naţional în economia mondială, aceste riscuri devin proprii şi Republicii Moldova.

17 ianuarie 2015
933