Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Arhiva 23 iulie 2013 1232
Anatolie donciu, preşedintele CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.



În luna martie curent, a intrat în vigoare Regulamentului cu privire la evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol. Potrivit documentului, autorităţile publice centrale şi locale trebuie să ducă evidenţa darurilor primite. Excepţie de la acest regulament fac medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi produsele perisabile (alterabile), primite în timpul exercitării funcţiei.

Comisii create „de nevoie”

La patru luni de la intrarea în vigoare a acestui Regulament, CNI a solicitat autorităţilor să o informeze despre respectarea prevederilor documentului. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă că funcţionarii şi demnitarii publici nu se prea grăbesc să-şi declare cadourile primite. Până la 22 iulie curent au răspuns solicitării CNI circa 20 de autorităţi. „Din răspunsurile primite până acum reiese că majoritatea autorităţilor au constituit comisiile de evaluare şi evidenţă a cadourilor după ce CNI a cerut această informaţie. Doar o singură autoritate a format această comisie în luna mai curent, iar restul au fost create în a doua jumătate a lunii iulie”, susţine Donciu.

Lista cadourilor – la vedere

Menţionăm că persoanele publice care trebuie să-şi declare cadourile sunt subiecţii Legii nr. 16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese şi ai Legii nr. 25-XVI din 22 februarie 2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public. Astfel că, în interiorul organizaţiilor publice în care activează aceste persoanele trebuie să fie constituită, prin act administrativ al conducătorului, comisia de evidenţă şi evaluare a cadourilor. Aceasta va înregistra şi evalua cadourile, va propune conducătorului organizaţiei publice, după caz, păstrarea cadoului în gestiunea organizaţiei publice sau transmiterea cadoului cu titlu gratuit în scopuri de caritate. Anual, Comisia este obligată să publică pe pagina web a organizaţiei lista cadourilor şi beneficiarilor acestora.

Ce cadou trebuie declarat?

La rândul lor, beneficiarii au obligaţia să declare cadourile şi să le prezinte în starea iniţială Comisiei în termen de 7 zile lucrătoare de la primire. În cazul în care cadoul este primit în timpul aflării beneficiarului în deplasare, acesta urmează a fi declarat în termen de 7 zile lucrătoare de la data revenirii la locul de muncă.

După evaluarea cadoului, comisia îl returnează beneficiarului în cazul în care valoarea acestuia nu depăşeşte suma de o mie de lei. Dacă valoarea darului depăşeşte această sumă, acesta va fi răscumpărat de către beneficiar sau va trece în gestiunea organizaţiei publice.

Comisia Naţională de Integritate este instituţia care va monitoriza dacă autorităţile publice centrale şi locale respectă prevederile acestui Regulament, stipulări care sunt reglementate şi în art. 23 al Legii cu privire la conflictul de interese. 

Lilia Zaharia

Act de predare a cadoului



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
1022
Arhiva

Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îm...

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.

28 februarie 2017
1153
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1670
Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1471
Arhiva

Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...

În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.

02 septembrie 2013
1230
Arhiva

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...

Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.

14 iulie 2017
967