Procurorul de la conducerea raionului Călăraşi vrea să diminueze corupţia din APL
După alegerile locale din acest an, raionul Călăraşi şi-a schimbat culoarea politică. Dacă timp de opt ani, adică pe parcursul a două mandate, la conducerea raionului s-a aflat democratul Ilie Rău, locul acestuia a fost luat, după alegerile din vară, de liberal-democratul Sergiu Artene. Fost procuror şi avocat, acesta şi-a pus un gând: să diminueze corupţia din administraţia publică locală.
Sergiu Artene a fost ales preşedinte la 3 iulie 2015 de către reprezentanții tuturor partidelor care au acces în Consiliul Raional Călărași, cu excepția socialiștilor. El are 41 de ani şi este originar din raionul Nisporeni. De profesie este jurist, fiind licenţiat în drept public. Timp de zece ani a lucrat în cadrul Procuraturii raionului Călăraşi, în calitate de anchetator, apoi de procuror. Din anul 2009 şi până în vara 2015 a practicat avocatura în cadrul propriului birou de avocați „Sergiu Artene”.
La chef cu partidul
Sergiu Artene este preşedintele Organizaţiei Teritoriale Călăraşi a PLDM. El a intrat în vizorul presei imediat după alegerile locale din acest an, când partidul său a organizat o petrecere. Potrivit Jurnal.TV, la 10 iulie, lângă satul Răciula, raionul Călăraşi, membrii filialei locale a PLDM s-au adunat într-un local și au făcut totalul campaniei electorale, sărbătorind rezultatul obţinut. În reportaj se mai spunea că la poarta localului a fost surprinsă maşina vicepreşedintei Parlamentului Liliana Palihovici, care coordonează activitatea organizaţiei PLDM din Călăraşi, iar Sergiu Artene a confirmat participarea acesteia.
Declaraţia de avere pe site-ul CR
Sergiu Artene este singurul preşedinte ales după scrutinul local din vara anului curent care şi-a publicat declaraţia de avere şi de interese personale pe pagina web a Consiliului Raional. Astfel, pe site-ul oficial al instituţiei găsim rubrica Declaraţii pe venit, unde sunt publicate atât declaraţiile de avere ale preşedintelui, cât şi ai vicepreşedinţilor Valeriu Savva şi Zinaida Bădărău. Preşedintele Artene a declarat pentru Moldova Curată că nu are ce ascunde şi preferă ca declaraţia de avere să fie publică.
Astfel, potrivit documentului, Sergiu Artene şi-a declarat averea pe o perioadă de un an şi jumătate, de la începutul anului 2014 până în iulie 2015. El a obţinut un venit din salariul de avocat în sumă de 97 de mii de lei şi alţi peste 42 de mii de lei din vânzarea bunurilor mobile. În această perioadă, Sergiu Artene indică faptul că soţia sa Liliana a obţinut un venit de circa 14 mii de lei, în calitate de angajată la firma SRL. „Autosens”. Totodată, familia Artene a obținut în această perioadă peste 23 de mii de lei din depunerile financiare.
Deşi veniturile familiei Artene pentru un an şi jumătate nu au depăşit suma de 170 de mii de lei, soţia actualului preşedinte de raion şi-a deschis un depozit bancar în anul 2014, care la momentul declarării (iulie 2015) era de peste 888 de mii de lei. Sergiu Artene a menţionat însă că soţia sa a lucrat peste hotare şi a câştigat aceşti bani.
Sergiu Artene a fost unul dintre donatorii partidului în scrutinul local. El a donat 40 de mii de lei PLDM.
Soţia, administratoare de firmă
În declaraţia de avere însă Sergiu Artene nu indică faptul că soţia sa administrează o firmă care este fondată de fratele său. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Liliana Artene este administratoarea firme "PRO CLAS SERVICE" SRL, înregistrată în luna aprilie 2014, fiind fondată de Ion Artene. Întrebat de ce nu a indicat în declaraţia de avere despre faptul că soţia sa gestionează o afacere, actualul preşedinte de raion a menţionat că nu a ştiut că se indică şi calitatea de administrator. "Nu a fost intenţionat. Eu credeam că se pun doar fondatorii. Este o firmă care prestează servicii de transport, firmă care dă mai multe bătăi de cap. Cu şoferi de 19 ani, greu merge", spune Sergiu Artene.
Două apartamente şi maşină de lux
Familia Artene deţine două apartamente în oraşul Călăraşi: unul de circa 70 de metri pătraţi şi altul de aproximativ 29 de metri pătrați. De asemenea, familia deține un teren intravilan de 6 ari amplasat tot în oraşul Călăraşi. Sergiu Artene a mai indicat în declaraţia de avere un automobil de lux - o maşină Mercedes-Benz Clasa E, fabricată în anul 2008.
Artene a ținut să precizeze că şi-a declarat toate averile, deoarece sunt acumulate din muncă cinstită și că va încerca să aibă o activitate corectă şi acum, când deţine o funcţie publică.
Sergiu Artene declara într-un interviu pentru ziarul „Expresul” că experienţa de procuror şi cea de avocat îl vor ajuta să depisteze erorile şi ilegalităţile din instituţia publică pe care o conduce. "Sigur, există încă domenii necunoscute pentru mine, cum ar fi cel financiar. Deşi am făcut dreptul economic, rămâne să mai învăţ. Este doar o chestiune de timp. Cea mai dureroasă problemă este corupţia. Eu voi depune toate eforturile ca acest fenomen să fie, cel puţin, diminuat în administraţia publică locală. Mi-aş dori unele schimbări în învăţământ, în cultură. Trebuie să aducem calitatea. În învăţământ, urmează să finalizăm reformele. E un proces dureros, dar necesar. În ceea ce priveşte cultura, aş vrea să fie marcată prin valori care ne reprezintă cu adevărat. Deocamdată, nu le prea avem", concluziona preşedintele raionului Călăraşi în interviul acordat publicaţiei regionale.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Auditul extern, un instrument folosit de ANI, demn să f...
Eficiența activității Comisiei Naționale de Integritate (CNI) ar fi mai mare dacă nu ar exista o serie de deficiențe în cadrul legislativ care reglementează procedurile de control și dacă CNI ar aplica mecanisme și bunele practici care s-au dovedit a fi de succes în alte țări. O recunosc reprezentanții CNI, care au analizat problemele identificate în rapoartele anuale proprii, dar și modul cum funcționează Agenția Națională de Integritate (ANI) din România.
Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.
Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestat...
Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.
Aici așteptăm comentariul tău!