Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret

Avere la vedere 17 iunie 2013 189
Nicolae Timofti

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.



Pe site-ul CNI găsim şi declaraţiile de avere şi de interese ale primei doamne, Margareta Timofti, care deţine funcţia de consultant principal în secretariatul Parlamentului din 1 aprilie 2012. În cele două documente, Margareta Timofti arată doar venitul său – 102 938 de lei din salariu. Nici doamna nu indică vreun imobil sau alte bunuri care ar aparţine familiei prezidenţiale. În schimb, Margareta Timofti a scris de mână o notă la sfârşitul declaraţiei sale de avere: „Bunurile comune au fost declarate de către soţul meu Timofti Nicolae”.  

„Bunurile indicate”, însă, nu le-am găsit nici pe site-ul CNI, nici pe pagina web a Preşedinţiei R. Moldova.

Anul trecut, pe timpul când Nicolae Timofti candida la funcţia de preşedinte al R. Moldova, comisia parlamentară pentru alegerea şefului statului a făcut publică declaraţia sa de avere. Atunci, Timofti scria că deţine un teren agricol în IP „Aluniş” din s. Nimoreni, raionul Ialoveni, cu suprafaţa de 0,0569 hectare pe care l-a procurat în anul 1996. Totodată, familia Timofti deţinea un apartament de 85,3 metri pătraţi în  municipiul Chişinău, estimat la peste jumătate de milion de lei. În anul 2011, Nicolae Timofti a fost salarizat cu 136 459 de mii de lei în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe care a deţinut-o şi a primit o pensie de 102 000 de lei.

De remarcat faptul că, pentru anul 2012, preşedintele Nicolae Timofti nu indică vreun venit din pensie. În declaraţia sa postată pe www.cni.md nu găsim nici cei circa 400 000 de lei despre care presa a scris că Timofti i-ar fi primit drept indemnizaţie după ce a părăsit funcţia pe care o deţinea la Consiliul Superior al Magistraturii.  

Crina Vlaicu 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...

Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.

08 mai 2018
267
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
280
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
207
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
199
Avere la vedere

Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...

Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.

04 octombrie 2014
183
Avere la vedere

Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...

După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.

28 iunie 2013
197