CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Avere la vedere 12 august 2013 1197

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.



La 6 august curent, CNI a început procedura de control din oficiu privind eventuala încălcare admisă de către judecătoarea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) care ar deţine în proprietate bunuri ce nu au fost trecute în declaraţia de avere pentru anul 2012.

Averea declarată a judecătoarei

Pentru anul precedent, magistrata a indicat în declaraţia de avere un venit de peste 165 de mii de lei obţinut din salariul de judecătoare şi din pensie. Judecătoarea Novac este proprietara unui apartament de 71 de metri pătraţi, a unui teren intravilan şi a unui garaj cu subsol, toate bunurile imobile aflându-se în municipiul Chişinău. La bunuri mobile, magistata declară un VAZ dezasamblat ce datează din anul 1989.
Aceasta mai susţine că deţine două depozite bancare de 130 de mii de lei, ambele fiind create în luna decembrie 2012, şi un cont curent de 126 de mii lei. În luna mai curent, Ziarul de Gardă publica un material în care relata faptul că ,,CNA a verificat felul în care, de pe un cont bancar deschis pe numele unei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiţie, au fost ridicaţi nu mai puţin de 297 de mii de dolari, echivalentul a aproximativ 3,6 milioane de lei. Până la urmă, procurorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre o înscenare şi că magistrata nu ar avea nicio legătură cu acel transfer”.

Decizie echivalentă cu 7,8 milioane de dolari

Precizăm că Svetlana Novac este unul dintre cei şapte judecători care sunt acuzaţi de grave ilegalităţi admise la examinarea dosarului întreprinderii „Registru”. Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus intentarea procedurii disciplinare pe numele celor şapte (magistraţii Curţii de Apel Chişinău: Anatolie Pahopol şi Anatolie Minciună, precum şi alţi cinci de la Curtea Supremă de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat). Novac, împreună cu cei şase colegi, sunt acuzaţi de comiterea unor ilegalităţi în dosarul Întreprinderii de Stat „Registru” versus Intercomsoft Ltd, precum încălcarea normelor de competenţă la examinarea cazului şi a termenului de prescripţie extinctivă, neachitarea taxei de stat, lipsa imparţialităţii instanţei şi a unui contract de cesiune de creanţă.

Pe 24 aprilie 2013, Novac şi cei patru judecători de la CSJ a lăsat în vigoare hotărârea Curţii de Apel care a obligat întreprinderea de stat „Registru” să achite companiei Intercomsoft Ltd despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari pentru rezilierea contractului de leasing a echipamentului şi softului de producere a actelor de identitate.

Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii lipseşte vreo hotărâre a Colegiului disciplinar cu privire la acest caz. Specificăm faptul că, de circa patru luni, Colegiul disciplinar nu şi-a mai făcut publice hotărârile, ultima datând din 12 aprilie curent.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
1246
Avere la vedere

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

30 decembrie 2013
1029
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
1520
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
1832
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
1092
Avere la vedere

Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, c...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.

12 septembrie 2013
1026