CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Avere la vedere 12 august 2013 1145

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.



La 6 august curent, CNI a început procedura de control din oficiu privind eventuala încălcare admisă de către judecătoarea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) care ar deţine în proprietate bunuri ce nu au fost trecute în declaraţia de avere pentru anul 2012.

Averea declarată a judecătoarei

Pentru anul precedent, magistrata a indicat în declaraţia de avere un venit de peste 165 de mii de lei obţinut din salariul de judecătoare şi din pensie. Judecătoarea Novac este proprietara unui apartament de 71 de metri pătraţi, a unui teren intravilan şi a unui garaj cu subsol, toate bunurile imobile aflându-se în municipiul Chişinău. La bunuri mobile, magistata declară un VAZ dezasamblat ce datează din anul 1989.
Aceasta mai susţine că deţine două depozite bancare de 130 de mii de lei, ambele fiind create în luna decembrie 2012, şi un cont curent de 126 de mii lei. În luna mai curent, Ziarul de Gardă publica un material în care relata faptul că ,,CNA a verificat felul în care, de pe un cont bancar deschis pe numele unei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiţie, au fost ridicaţi nu mai puţin de 297 de mii de dolari, echivalentul a aproximativ 3,6 milioane de lei. Până la urmă, procurorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre o înscenare şi că magistrata nu ar avea nicio legătură cu acel transfer”.

Decizie echivalentă cu 7,8 milioane de dolari

Precizăm că Svetlana Novac este unul dintre cei şapte judecători care sunt acuzaţi de grave ilegalităţi admise la examinarea dosarului întreprinderii „Registru”. Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus intentarea procedurii disciplinare pe numele celor şapte (magistraţii Curţii de Apel Chişinău: Anatolie Pahopol şi Anatolie Minciună, precum şi alţi cinci de la Curtea Supremă de Justiţie: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru şi Galina Stratulat). Novac, împreună cu cei şase colegi, sunt acuzaţi de comiterea unor ilegalităţi în dosarul Întreprinderii de Stat „Registru” versus Intercomsoft Ltd, precum încălcarea normelor de competenţă la examinarea cazului şi a termenului de prescripţie extinctivă, neachitarea taxei de stat, lipsa imparţialităţii instanţei şi a unui contract de cesiune de creanţă.

Pe 24 aprilie 2013, Novac şi cei patru judecători de la CSJ a lăsat în vigoare hotărârea Curţii de Apel care a obligat întreprinderea de stat „Registru” să achite companiei Intercomsoft Ltd despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari pentru rezilierea contractului de leasing a echipamentului şi softului de producere a actelor de identitate.

Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii lipseşte vreo hotărâre a Colegiului disciplinar cu privire la acest caz. Specificăm faptul că, de circa patru luni, Colegiul disciplinar nu şi-a mai făcut publice hotărârile, ultima datând din 12 aprilie curent.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
1100
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
1071
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
1354
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
1305
Avere la vedere

Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.

02 august 2017
1672
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1786