Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi de apartamentul nedeclarat al lui Mihai Ghimpu

Avere la vedere 2 mai 2013 802

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.Într-o scrisoare adresată CNI, membrii Alianţei solicită să-i fie comunicate acţiunile întreprinse de această instituţie în vederea controlului veniturilor şi proprietăţilor expuse în declaraţie de către Mihai Ghimpu, ţinând cont de ”prerogativele şi specificul funcţiei deţinute de deputatul Mihai Ghimpu”. Aceste acţiuni sunt necesare, susţin autorii scrisorii, pentru ”a spori încrederea cetăţenilor în autorităţile publice şi evitării creării unei practici defectuoase a lipsei transparenţei în instituirea măsurilor de prevenire şi de combatere a îmbogăţirii fără justă cauză a persoanelor cu funcţii de demnitate publică”.

”Membrii Alianţei Anticorupţie se arată profund preocupaţi de informaţiile din mass-media ce relatează despre nedeclararea de către deputatul Mihai Ghimpu a unui imobil deţinut cu drept de proprietate. Menţionăm că persoanele ce deţin funcţii de demnitate publică au obligaţia imperativă de a declara bunurile imobile deţinute cu drept de proprietate în condiţiile şi termenii prevăzuţi de art.  3, 4, 5, 8 ale Legii nr. 1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere”, se mai arată în scrisoarea Alianţei Anticorupţie.

Amintim că mai multe instituţii mass-media au prezentat recent dovezi precum că Mihai Ghimpu este proprietarul unui apartament de peste 150 de metri pe str. Serghei Lazo din capitală încă din luna decembrie 2011. Această proprietate nu a fost indicată în declaraţia de avere a deputatului care a recunoscut public că urmează să se multe cu traiul în ea până la finele anului curent.

Este de remarcat şi faptul că Anatolie Donciu, preşedintele CNI, este numit în funcţie din partea Partidului Liberal.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
589
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
586
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
537
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
840