Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi de apartamentul nedeclarat al lui Mihai Ghimpu
După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.
Într-o scrisoare adresată CNI, membrii Alianţei solicită să-i fie comunicate acţiunile întreprinse de această instituţie în vederea controlului veniturilor şi proprietăţilor expuse în declaraţie de către Mihai Ghimpu, ţinând cont de ”prerogativele şi specificul funcţiei deţinute de deputatul Mihai Ghimpu”. Aceste acţiuni sunt necesare, susţin autorii scrisorii, pentru ”a spori încrederea cetăţenilor în autorităţile publice şi evitării creării unei practici defectuoase a lipsei transparenţei în instituirea măsurilor de prevenire şi de combatere a îmbogăţirii fără justă cauză a persoanelor cu funcţii de demnitate publică”.
”Membrii Alianţei Anticorupţie se arată profund preocupaţi de informaţiile din mass-media ce relatează despre nedeclararea de către deputatul Mihai Ghimpu a unui imobil deţinut cu drept de proprietate. Menţionăm că persoanele ce deţin funcţii de demnitate publică au obligaţia imperativă de a declara bunurile imobile deţinute cu drept de proprietate în condiţiile şi termenii prevăzuţi de art. 3, 4, 5, 8 ale Legii nr. 1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere”, se mai arată în scrisoarea Alianţei Anticorupţie.
Amintim că mai multe instituţii mass-media au prezentat recent dovezi precum că Mihai Ghimpu este proprietarul unui apartament de peste 150 de metri pe str. Serghei Lazo din capitală încă din luna decembrie 2011. Această proprietate nu a fost indicată în declaraţia de avere a deputatului care a recunoscut public că urmează să se multe cu traiul în ea până la finele anului curent.
Este de remarcat şi faptul că Anatolie Donciu, preşedintele CNI, este numit în funcţie din partea Partidului Liberal.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...
Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.
Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...
Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.
Aici așteptăm comentariul tău!