Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt verificate de CNI
Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.
Printre magistraţii intraţi în vizorul CNI se numără judecătorii Curţii de Apel Chişinău: Iurie Melinteanu, Maria Moraru, Tudor Micu, Nelea Budăi, Ion Muruianu, Sergiu Arnăut; judecătorul la Judecătoria sectorului Ciocana din municipiul Chişinău Ion Bulhac; judecătorul de la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău Ghenadie Bîrnaz; vicepreședinta Judecătoriei Buiucani Liuba Pruteanu; judecătorii Curții Supreme de Justiție: Svetlana Novac, Nicolae Gordilă şi Petru Ursache; şi ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere.
Două decizii
Deşi în presă au apărut mai multe materiale jurnalistice care scoteau în vileag bunurile imobile şi mobile impunătoare pe care le deţin unii magistraţii, (Magistrată suspectată de falsuri, avansată în funcţie, Judecător cu două case şi maşini nedeclarate, Castelul «de 10 mii de euro» al unei judecătoare), CNI a emis doar două decizii pe numele a doi judecători care ar fi admis falsuri în declaraţiile de avere pentru anul 2012. Magistraţii pe numele cărora au fost admise astfel de abateri la declararea averilor sunt Maria Moraru, judecătoare la Curtea de Apel Chişinău, şi Dumitru Pulbere, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale.
Lilian Chişca, şef-adjunct în Direcția control venituri şi proprietăţi a CNI explică faptul că membrii Comisiei nu au dreptul să verifice averile persoanelor cu funcţii de răspundere obţinute în trecut. „Majoritatea bunurilor imobile au fost procurate sau construite după anul 2000. Legal, CNI verifică doar două aspecte: dacă între veniturile realizate pe parcursul anului precedent şi proprietatea dobândită în acceaşi perioadă nu există o diferenţă vădită nejustificată şi dacă subiectul declarării şi-a inclus toate veniturile şi bunurile deţinute. Aşa este legea. Noi nu putem să depistăm dacă averile respective au fost dobândite legal sau prin metode ilicite”, afirmă Lilian Chişca.
Pedepse dure pentru judecătorii corupţi
De menţionat că, zilele trecute, Guvernul a aprobat un set de acte normative anticorupţie în contextul reformei în domeniul justiţiei. Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, declara că aceste măsuri îi vor înlătura din sistem pe judecătorii compromişi. Potrivit priectelor de legi, va fi introdusă pedeapsa penală pentru averile agonisite în mod ilicit, iar candidaţii la postul de magistrat sau procuror vor fi testaţi cu poligraful.
Oleg Efrim afirmă pachetul de legi vine să declare „toleranţă zero” corupţiei din sistem şi să-i responsabilizeze pe magistraţi. Printre modificările aprobate de Guvern se mai numără extinderea termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere a judecătorilor care au comis ilegalităţi. Astfel, vor putea fi sancţionaţi şi judecătorii care au ieşit la pensie.
Juristul Vlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, susţine că reformele în justiţie vor da rezultate doar când actorii din sistem vor dori cu adevărat schimbări în bine în domeniu.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ghimpu, cercetat de CNI
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.
Silvia Volosatâi ar putea fi verificată de Procuratură...
Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății, Silvia Volosatâi, ar fi comis fals în declarația de avere. CNI s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Moldova Curată și a demarat un control. Joi, 18 decembrie, CNI a examinat rezultatele controlului și a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală. Astfel, procurorii urmează să verifice acțiunile Silviei Volosatâi pentru a vedea dacă acestea se încadrează în art. 352 Cod Penal (fals în declarații).
Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...
Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere.
CNI cu VAZ-uri nedeclarate
Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.
Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...
Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.
Aici așteptăm comentariul tău!