Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de răspundere, pe masa CNI
În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.
În şedinţă vor fi examinate posibile încălcări comise la declararea averii de către Gheorghe Todirean, primar al satului Trifăuţi, raionul Soroca, Oleg Budnea, primar al satului Ilenuţa, raionul Făleşti, Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii al Inspectoratului de Poliţie Râşcani, DP Chişinău. Membrii CNI vor decide dacă vor începe procedurile de control pe numele acestor persoane.
De asemenea, va fi discutată iniţierea procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către Efrosinia Greţu, preşedinta raionului Leova. CNI s-a autosesizat după ce Moldova Curată a publicat materialul ,,De la Leova la Primorsk” în care menţiona că președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid şi cu un membru al familiei sale, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie a costat peste 20 de mii de lei şi a fost achitată din bani publici.
Totodată, Comisia Naţională de Integritate va examina rezultatele controalelor privind eventualele încălcari ale regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către Stella Jantuan şi Nae-Simion Pleşca, deputaţi în Parlament, şi de către Vitalie Valcov, director general adjunct al Biroului Naţional de Statistică.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...
Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.
Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...
Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Mariana Pitic, judecătoarea cu Porshe avariat, a scăpat...
Judecătoarea Curții Supreme de Justiţie (CSJ) Mariana Pitic nu a fost sancționată de către Comisia Națională de Integritate (CNI) pentru o eventuală diferență dintre venituri și cheltuieli. Deşi Petic a indicat în declarația de avere un autoturism Porshe, cu valoarea reală de câteva zeci de mii de euro, CNI a clasat dosarul, motivând că valoarea bunurilor declarate pentru anul 2015 nu depăşeşte suma veniturilor judecătoarei.
Judecător cu o colecție de mașini și motociclete retro
Cinci automobile, dintre care trei sunt mașini de epocă sovietică, precum și 16 loturi de teren extravilan cu o suprafață de peste 14 hectare se numără printre proprietățile judecătorului Borislav Babenco de la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul afirmă că și-a acumulat averea în perioada în care a activat ca avocat.
Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...
După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.
Aici așteptăm comentariul tău!