Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu mandatul de consilier local

Arhiva 17 mai 2016 1050
Varvara Duminică, mediator comunitar şi consilier local în comuna Chetrosu

În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.



În Moldova sunt doi consilieri locali de etnie romă şi ambii sunt femei: una este în oraşul Râşcani şi alta în comuna Chetrosu, raionul Drochia.

Varvara Duminică lucrează mediator comunitar pentru persoanele de etnie romă la Chetrosu din anul 2013, iar în vara anului trecut a fost aleasă consilier local pe lista Partidului Democrat (PDM). Ea afirmă că este presată de unii colegi consilieri să renunţe la funcţie, deoarece ar admite o ilegalitate. „Eu vreau să îmi ajut comunitatea de romi. De când activez mediator, s-a majorat numărul copiilor care merg la şcoală. Romii sunt mai activi acum în viaţa comunităţii, se implică în diferite activităţi sociale, culturale”, ne-a spus Varvara Duminică. Ea menţionează că legea nu prevede expres faptul că funcţia de asistent comunitar ar fi incompatibilă cu cea de ales local.

La rândul său, Mihail Gorbatîi, și el consilier local la Chetrosu, susţine că Varvara Duminică ar trebui să-și depună mandatul. ”Un angajat al primăriei nu poate deține şi funcţia de consilier. Ca atare, lucrătorii care primesc leafă de la primărie nu ar trebui să fie consilieri. Eu am lucrat şapte ani în calitate de primar şi ştiu aceste legi. Trebuie să-şi depună mandatul, să vină alt consilier. De unde a mai apărut această unitate, cu leafă din primărie? Ce, statul are bani? Dacă este de la PDM, li se permite totul”, a declarat Mihail Gorbatîi, consilier  local independent.

Mediator comunitar și consilier local – funcţii incompatibile

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care examinează situaţiile de incompatibilitate, ne-a explicat că funcția de mediator comunitar nu este o funcţie publică, prin urmare, nu poate fi vorba despre o incompatibilitate. El a precizat că această problemă poate fi explicată şi soluţionată de Comisia Electorală Centrală (CEC). „Noi examinăm eventualele incompatibilităţi de funcţii care ar putea fi admise doar de subiecţii declarării. Mediatorul comunitar nu este în această categorie. CEC va examina situaţia prin prisma statutului alesului local”,  a specificat preşedintele CNI.

La rândul său, Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media de la CEC, precizează că mediatorii comunitari sunt angajaţi ai primăriei şi sunt remuneraţi din bugetul local, prin urmare se atestă o situaţie de incompatibilitate. „În conformitate cu prevederile art.7 alin (1) lit. c din legea 768 privind statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu: calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni) etc. Prin urmare, aici apare incompatibilitatea, dar nimeni nu este în drept să interzică cuiva să candideze ca şi consilier. Dacă va apare o astfel de situaţie, persoana va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”, ne-a explicat Rodica Sârbu.

În situaţia în care acest caz va ajunge în atenţia CEC, consiliera riscă să-şi piardă mandatul, deoarece nu a soluţionat incompatibilitatea în termen de o lună, aşa cum prevede legea.

Potrivit Regulamentului-Cadru cu privire la organizarea activităţii mediatorului comunitar, autorităţile publice locale instituie o astfel de funcţie în cazul în care în comunitatea respectivă îşi au domiciliul cel puţin 150 de persoane de etnie romă.

Mediatorul comunitar le facilitează acestora accesul la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, alte servicii în caz de necesitate.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1087
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
871
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 

11 noiembrie 2019
1261
Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1934
Arhiva

Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva...

Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.

21 septembrie 2018
937
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari și-a angajat fiica la C...

21 octombrie 2015
1107