Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu mandatul de consilier local

Arhiva 17 mai 2016 211
Varvara Duminică, mediator comunitar şi consilier local în comuna Chetrosu

În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.În Moldova sunt doi consilieri locali de etnie romă şi ambii sunt femei: una este în oraşul Râşcani şi alta în comuna Chetrosu, raionul Drochia.

Varvara Duminică lucrează mediator comunitar pentru persoanele de etnie romă la Chetrosu din anul 2013, iar în vara anului trecut a fost aleasă consilier local pe lista Partidului Democrat (PDM). Ea afirmă că este presată de unii colegi consilieri să renunţe la funcţie, deoarece ar admite o ilegalitate. „Eu vreau să îmi ajut comunitatea de romi. De când activez mediator, s-a majorat numărul copiilor care merg la şcoală. Romii sunt mai activi acum în viaţa comunităţii, se implică în diferite activităţi sociale, culturale”, ne-a spus Varvara Duminică. Ea menţionează că legea nu prevede expres faptul că funcţia de asistent comunitar ar fi incompatibilă cu cea de ales local.

La rândul său, Mihail Gorbatîi, și el consilier local la Chetrosu, susţine că Varvara Duminică ar trebui să-și depună mandatul. ”Un angajat al primăriei nu poate deține şi funcţia de consilier. Ca atare, lucrătorii care primesc leafă de la primărie nu ar trebui să fie consilieri. Eu am lucrat şapte ani în calitate de primar şi ştiu aceste legi. Trebuie să-şi depună mandatul, să vină alt consilier. De unde a mai apărut această unitate, cu leafă din primărie? Ce, statul are bani? Dacă este de la PDM, li se permite totul”, a declarat Mihail Gorbatîi, consilier  local independent.

Mediator comunitar și consilier local – funcţii incompatibile

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care examinează situaţiile de incompatibilitate, ne-a explicat că funcția de mediator comunitar nu este o funcţie publică, prin urmare, nu poate fi vorba despre o incompatibilitate. El a precizat că această problemă poate fi explicată şi soluţionată de Comisia Electorală Centrală (CEC). „Noi examinăm eventualele incompatibilităţi de funcţii care ar putea fi admise doar de subiecţii declarării. Mediatorul comunitar nu este în această categorie. CEC va examina situaţia prin prisma statutului alesului local”,  a specificat preşedintele CNI.

La rândul său, Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media de la CEC, precizează că mediatorii comunitari sunt angajaţi ai primăriei şi sunt remuneraţi din bugetul local, prin urmare se atestă o situaţie de incompatibilitate. „În conformitate cu prevederile art.7 alin (1) lit. c din legea 768 privind statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu: calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni) etc. Prin urmare, aici apare incompatibilitatea, dar nimeni nu este în drept să interzică cuiva să candideze ca şi consilier. Dacă va apare o astfel de situaţie, persoana va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”, ne-a explicat Rodica Sârbu.

În situaţia în care acest caz va ajunge în atenţia CEC, consiliera riscă să-şi piardă mandatul, deoarece nu a soluţionat incompatibilitatea în termen de o lună, aşa cum prevede legea.

Potrivit Regulamentului-Cadru cu privire la organizarea activităţii mediatorului comunitar, autorităţile publice locale instituie o astfel de funcţie în cazul în care în comunitatea respectivă îşi au domiciliul cel puţin 150 de persoane de etnie romă.

Mediatorul comunitar le facilitează acestora accesul la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, alte servicii în caz de necesitate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CV-ul și averea „din declarații” a medicului din frunte...

Ghenadie Buza, președintele raionului Hâncești, urmează, „în curând” să finalizeze construcția unei case în orașul Hâncești, acolo unde locuiește. El conduce un Mercedes și este pasionat de vinificație, participând la concursuri organizate pentru producători. Ghenadie Buza este de profesie medic-chirurg și a activat practic toată viața în cadrul Spitalului Raional Hâncești. S-a implicat în politică inițial din partea PCRM, fiind consilier orășenesc, iar din 2010 a ajuns în Consiliul Raional ca reprezentat al Partidului Democrat (PDM). A ajuns președinte de raion fiind susținut și de un deputat socialist, care, a plătit pentru vot cu calitatea sa de membru de partid. Liberal-democrații, în momentul când s-a votat președintele raionului, au acuzat că negocierile ar fi fost înlocuite cu ”metode de șantaj și cumpărare”.

31 octombrie 2015
336
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
196
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instituțiile statului nu sunt obligate să examineze pet...

Întrebare: As vrea să știu dacă instituțiile de drept/control - Poliția, Procuratura anticorupție, Centrul Național Anticorupție etc. examinează petițiile anonime? Cunosc persoane care ar vrea să sesizeze organele de drept despre anumite abuzuri, ilegalități dar le este frică să o facă.

16 octombrie 2017
291
Arhiva

Ziarul Cuvântul: Legea, justiţia şi primarul

În articolul “Revocarea primarilor între lege şi realitate", publicat în ziarul regional "Cuvântul", era descrisă şi istoria privind revocarea primarului de Ignăţei Ion Balan. Amintim că procedura a fost iniţiată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care a depus la Judecătoria Rezina cererea de revocare a mandatului primarului de Ignăţei Ion Balan. Instanţa a satisfăcut cererea reclamanţilor printr-o decizie adoptată la 30 decembrie 2013. Pârâtul a atacat hotărârea instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, care peste nouă luni (!?), la 11 septembrie 2014, a calificat recursul lui Ion Balan drept neîntemeiat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă lăsând în vigoare verdictul primei instanţe.

03 februarie 2015
219
Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
197
Arhiva

Profil candidat: Oleg Savva

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
256