Funcţia de mediator comunitar este incompatibilă cu mandatul de consilier local

Arhiva 17 mai 2016 927
Varvara Duminică, mediator comunitar şi consilier local în comuna Chetrosu

În localităţile din Republica Moldova populate compact sau mixt de persoane de etnie romă există deja de trei ani o funcţie nouă - cea de mediator comunitar. Acesta este angajat în primărie şi îşi ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educaţională. Deoarece este remunerat din bugetul primăriei, mediatorul comunitar nu poate deţine şi mandatul de consilier local.În Moldova sunt doi consilieri locali de etnie romă şi ambii sunt femei: una este în oraşul Râşcani şi alta în comuna Chetrosu, raionul Drochia.

Varvara Duminică lucrează mediator comunitar pentru persoanele de etnie romă la Chetrosu din anul 2013, iar în vara anului trecut a fost aleasă consilier local pe lista Partidului Democrat (PDM). Ea afirmă că este presată de unii colegi consilieri să renunţe la funcţie, deoarece ar admite o ilegalitate. „Eu vreau să îmi ajut comunitatea de romi. De când activez mediator, s-a majorat numărul copiilor care merg la şcoală. Romii sunt mai activi acum în viaţa comunităţii, se implică în diferite activităţi sociale, culturale”, ne-a spus Varvara Duminică. Ea menţionează că legea nu prevede expres faptul că funcţia de asistent comunitar ar fi incompatibilă cu cea de ales local.

La rândul său, Mihail Gorbatîi, și el consilier local la Chetrosu, susţine că Varvara Duminică ar trebui să-și depună mandatul. ”Un angajat al primăriei nu poate deține şi funcţia de consilier. Ca atare, lucrătorii care primesc leafă de la primărie nu ar trebui să fie consilieri. Eu am lucrat şapte ani în calitate de primar şi ştiu aceste legi. Trebuie să-şi depună mandatul, să vină alt consilier. De unde a mai apărut această unitate, cu leafă din primărie? Ce, statul are bani? Dacă este de la PDM, li se permite totul”, a declarat Mihail Gorbatîi, consilier  local independent.

Mediator comunitar și consilier local – funcţii incompatibile

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care examinează situaţiile de incompatibilitate, ne-a explicat că funcția de mediator comunitar nu este o funcţie publică, prin urmare, nu poate fi vorba despre o incompatibilitate. El a precizat că această problemă poate fi explicată şi soluţionată de Comisia Electorală Centrală (CEC). „Noi examinăm eventualele incompatibilităţi de funcţii care ar putea fi admise doar de subiecţii declarării. Mediatorul comunitar nu este în această categorie. CEC va examina situaţia prin prisma statutului alesului local”,  a specificat preşedintele CNI.

La rândul său, Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media de la CEC, precizează că mediatorii comunitari sunt angajaţi ai primăriei şi sunt remuneraţi din bugetul local, prin urmare se atestă o situaţie de incompatibilitate. „În conformitate cu prevederile art.7 alin (1) lit. c din legea 768 privind statutul alesului local, mandatul alesului local este incompatibil cu: calitatea de funcţionar public, de angajat în subdiviziunile autorităţilor administraţiei publice locale (aparatul preşedintelui raionului, primării, primărie şi preturile municipiului Chişinău, direcţii, secţii şi alte subdiviziuni) etc. Prin urmare, aici apare incompatibilitatea, dar nimeni nu este în drept să interzică cuiva să candideze ca şi consilier. Dacă va apare o astfel de situaţie, persoana va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”, ne-a explicat Rodica Sârbu.

În situaţia în care acest caz va ajunge în atenţia CEC, consiliera riscă să-şi piardă mandatul, deoarece nu a soluţionat incompatibilitatea în termen de o lună, aşa cum prevede legea.

Potrivit Regulamentului-Cadru cu privire la organizarea activităţii mediatorului comunitar, autorităţile publice locale instituie o astfel de funcţie în cazul în care în comunitatea respectivă îşi au domiciliul cel puţin 150 de persoane de etnie romă.

Mediatorul comunitar le facilitează acestora accesul la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, alte servicii în caz de necesitate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de c...

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de control legal referitor la integritatea persoanelor cu funcţii publice”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) pe data de 30 aprilie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, membri ai Comisiei Naţionale de Integritate, oameni politici, jurnalişti.

30 aprilie 2013
842
Arhiva

Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...

În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată. 

25 aprilie 2016
1045
Arhiva

Constantin Becciev a fost restabilit în funcție: S.A „A...

Judecătoria Chișinău a emis, la 20 februarie curent, o decizie prin care a constatat că fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar instituția va trebui să-i plătească un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei și alte zece mii vor fi achitate pentru cheltuieli de judecată.

20 februarie 2017
1145
Arhiva

Judecător american, despre alegerea magistraților de că...

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.

24 noiembrie 2018
797
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
939
Arhiva

Leova: președinte de raion fără declarație de avere pub...

Raionul Leova riscă să rămână fără președinte. Alegerea liberal-democratului Ion Gudumac, votat în această vară fără a fi creată o majoritate în Consiliul Raional, a fost contestată în instanță de reprezentanții Partidului Democrat (PDM), în frunte cu Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion. Procesul este în prezent pe rol la Judecătoria Leova.

28 noiembrie 2015
1206