La admitere, cu averea la zi

Arhiva 6 august 2013 917
imagine simbol

Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) anunţă concursul de admitere pentru instruirea candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror. Pentru anul acesta, INJ propune 15 locuri de studii pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 20 de locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror. Durata studiilor va fi de la 1 octombrie 2013 până în luna martie 2015. Una dintre condiţiile de participare a candidaţilor la concurs este ca să prezinte declaraţia de venituri şi proprietate.Vladimir Golban, şeful Secţiei instruire iniţială din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei susţine că declaraţia de avere trebuie să includă toate bunurile deţinute de candidat şi de familia acestuia, cât şi venitul obţinut de candidat şi de familia sa pentru perioada iulie 2012 - iulie 2013. Acesta mai menţionează că declaraţiile de avere ale persoanelor înmatriculate la INJ sunt verificate de către Comisia Naţională de Integritate doar în cazul în care în anul precedent candidatul a activat în domeniu. „Anul acesta, pentru prima oară candidaţilor la funcţia de judecător li se cere o vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de specialitate juridică precum: procuror, avocat, avocat parlamentar, notar, inspector-judecător, executor judecătoresc, ofiţer de urmărire penală, consilier juridic, consilier de probaţiune, mediator, profesor titular, asistent judiciar, grefier, personal de specialitate juridică din cadrul secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Curţii Constituţionale şi al autorităţilor publice centrale şi locale. Dacă aceşti candidaţi au lucrat în domeniile respective şi sunt subiecţi ai declarării veniturilor şi proprietăţilor, atunci CNI le verifică averea din declaraţia depusă până la 31 martie curent”, explică Vladimir Golban.

Institutul Naţional al Justiţiei – situat pe str. S.Lazo 1, în oraşul Chişinău.

Mai puţine cereri pentru funcţia de judecător

Şeful Secţiei de instruire iniţială de la INJ afirmă că noua condiţie impusă de CSM - cea de a avea vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de specialitate juridică pentru candidaţii la funcţia de judecător, a micşorat numărul de solicitări în acest an. „Până acum, avem înregistrate 18 cereri pentru 15 locuri. Concursul e foarte slab anul acesta faţă de cererile depuse pentru funcţia de procuror, unde pentru 20 de locuri au fost înregistrate, până în prezent, 69 de cereri”, susţine Vladimir Golban.
Potrivit sursei citate, la concurs se poate înscrie orice cetăţean al Republicii Moldova, domiciliat pe teritoriul ei, care cunoaşte în mod obligatoriu limba de stat. „De asemenea, candidatul trebuie să aibă capacitate de exerciţiu, să fie apt din punct de vedere medical, să fie licenţiat în drept, să nu aibă antecedente penale şi să se bucură de o reputaţie ireproşabilă”, afirmă Vladimir Golban.
Acesta mai precizează că dosarul unui candidat pentru înscrierea la concurs trebuie să conţină următoarele documente: actul de identitate; diploma de licenţă şi suplimentul; diploma de magistru în drept (dacă există); diploma de doctor în drept (dacă există); carnetul de muncă (dacă există); livretul militar (dacă există); cazierul judiciar; referinţa de la ultimul loc de muncă sau de studii; certificatul medical de sănătate; două fotografii (3x4) şi declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a candidaţilor. Persoanele înmatriculate sunt obligate să prezinte carnetele de muncă în original. Ele beneficiază de bursă lunară, valoarea căreia este de până la 2 800 de lei.
De menţionat că cererile pentru înscrierea la concurs se depun personal de către candidaţi la Comisia de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei, ultima zi de primire a dosarelor fiind 16 august 2013.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețu...

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

12 septembrie 2016
826
Arhiva

Profil candidat: Leonid Nauc

Integritatea în activitatea politică

05 februarie 2019
1068
Arhiva

Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure...

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. 

15 aprilie 2016
930
Arhiva

Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”

Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.

07 aprilie 2015
879
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
852
Arhiva

Împrumut de zeci de mii de euro de la rude pentru procu...

Șeful secției combaterea traficului de persoane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale. Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din capitală, în care au primit locuințe la jumătate de preţ mai mulţi procurori.

25 aprilie 2016
860