La admitere, cu averea la zi

Arhiva 6 august 2013 1069
imagine simbol

Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) anunţă concursul de admitere pentru instruirea candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror. Pentru anul acesta, INJ propune 15 locuri de studii pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 20 de locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror. Durata studiilor va fi de la 1 octombrie 2013 până în luna martie 2015. Una dintre condiţiile de participare a candidaţilor la concurs este ca să prezinte declaraţia de venituri şi proprietate.



Vladimir Golban, şeful Secţiei instruire iniţială din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei susţine că declaraţia de avere trebuie să includă toate bunurile deţinute de candidat şi de familia acestuia, cât şi venitul obţinut de candidat şi de familia sa pentru perioada iulie 2012 - iulie 2013. Acesta mai menţionează că declaraţiile de avere ale persoanelor înmatriculate la INJ sunt verificate de către Comisia Naţională de Integritate doar în cazul în care în anul precedent candidatul a activat în domeniu. „Anul acesta, pentru prima oară candidaţilor la funcţia de judecător li se cere o vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de specialitate juridică precum: procuror, avocat, avocat parlamentar, notar, inspector-judecător, executor judecătoresc, ofiţer de urmărire penală, consilier juridic, consilier de probaţiune, mediator, profesor titular, asistent judiciar, grefier, personal de specialitate juridică din cadrul secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Curţii Constituţionale şi al autorităţilor publice centrale şi locale. Dacă aceşti candidaţi au lucrat în domeniile respective şi sunt subiecţi ai declarării veniturilor şi proprietăţilor, atunci CNI le verifică averea din declaraţia depusă până la 31 martie curent”, explică Vladimir Golban.

Institutul Naţional al Justiţiei – situat pe str. S.Lazo 1, în oraşul Chişinău.

Mai puţine cereri pentru funcţia de judecător

Şeful Secţiei de instruire iniţială de la INJ afirmă că noua condiţie impusă de CSM - cea de a avea vechime în muncă de cel puţin doi ani în profesiile de specialitate juridică pentru candidaţii la funcţia de judecător, a micşorat numărul de solicitări în acest an. „Până acum, avem înregistrate 18 cereri pentru 15 locuri. Concursul e foarte slab anul acesta faţă de cererile depuse pentru funcţia de procuror, unde pentru 20 de locuri au fost înregistrate, până în prezent, 69 de cereri”, susţine Vladimir Golban.
Potrivit sursei citate, la concurs se poate înscrie orice cetăţean al Republicii Moldova, domiciliat pe teritoriul ei, care cunoaşte în mod obligatoriu limba de stat. „De asemenea, candidatul trebuie să aibă capacitate de exerciţiu, să fie apt din punct de vedere medical, să fie licenţiat în drept, să nu aibă antecedente penale şi să se bucură de o reputaţie ireproşabilă”, afirmă Vladimir Golban.
Acesta mai precizează că dosarul unui candidat pentru înscrierea la concurs trebuie să conţină următoarele documente: actul de identitate; diploma de licenţă şi suplimentul; diploma de magistru în drept (dacă există); diploma de doctor în drept (dacă există); carnetul de muncă (dacă există); livretul militar (dacă există); cazierul judiciar; referinţa de la ultimul loc de muncă sau de studii; certificatul medical de sănătate; două fotografii (3x4) şi declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a candidaţilor. Persoanele înmatriculate sunt obligate să prezinte carnetele de muncă în original. Ele beneficiază de bursă lunară, valoarea căreia este de până la 2 800 de lei.
De menţionat că cererile pentru înscrierea la concurs se depun personal de către candidaţi la Comisia de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Justiţiei, ultima zi de primire a dosarelor fiind 16 august 2013.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
1128
Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
974
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1655
Arhiva

Сын председателя Народного собрания Гагаузии и бизнесме...

От села Ферапонтьевка Центризбирком Гагаузии зарегистрировал троих кандидатов в депутаты. Это Леонид Константинов, который является сыном председателя законодательного органа Гагаузии Дмитрия Константинова, Виталий Чебану, преуспевающий бизнесмен, чье имя фигурировало в одном из уголовных дел по факту вывода денег из «Banca de Economii», и медсестра Елена Марченко, которую поддерживает Партия социалистов.

03 noiembrie 2016
2440
Arhiva

Profil candidat: Larisa Ungurean

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
1304
Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
971