Preşedintele raionului Cahul, între filantropie şi partid

Arhiva 17 decembrie 2015 964
Președintele raionului Cahul, Ion Groza

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cahul a acces liberal-democratul Ion Groza, în vârstă de 48 de ani. Fost director al fundaţiei creştine „Misiunea fără frontiere” şi pastor la Biserica „Speranţa” din Crihana-Veche, Groza s-a lansat în politică la începutul anilor 2000. A fost membru al Alianței ”Moldova Noastră”, iar după destrămarea acesteia a aderat la PLDM.



Noul preşedinte al raionului este originar din satul Colibaşi, Cahul. Timp de 11 ani a activat în Serviciul de pompieri din raion. Din 1992 până în 1995 a obţinut studii teologice la Institutul Biblic, iar din 2004 până în anul 2012 a activat în calitate de director executiv al fundaţiei de caritate „Misiunea fără frontiere”.

Pe parcursul ultimilor trei ani a condus fundaţia de binefacere „Speranţa şi Viitorul”. În CV-ul său, Ion Groza arată că e pasionat de istorie, fotbal, îi place să ofere consiliere persoanelor aflate în situaţii dificile şi să călătorească.

Consilier pe durata a cinci mandate

Din 2000 până în vara anului curent a fost consilier raional. În prezent ocupă şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Cahul a PLDM, deţinută anterior de fostul deputat Ion Butmalai.

A fost ales în funcţia de preşedinte al raionului la 10 iulie 2015. Pentru candidatura sa au votat 18 consilieri, membri ai PLDM, PD şi PL. „Printre primii am creat o majoritate pro-europeană la nivel local şi am sperat că vom fi un exemplu de consens pentru ceilalţi”, ne-a spus Groza.

Întrebat cum reuşeşte să împace religia cu politica, domeniu tot mai împotmolit în scandaluri de corupţie, Groza a declarat că politica în sine e interesantă dacă e realizată de oameni integri. „Nu ne putem izola, dacă vrem o schimbare în bine. Una dintre problemele societăţii noastre e indiferenţa, vrem o schimbare, dar s-o facă altcineva... Din păcate, azi avem situaţia social-politică pe care o avem, fiecare dintre noi însă poartă o parte de vină, măcar şi pentru faptul că în toţi aceşti ani am ales şi am promovat oameni care nu au făcut faţă”, a spus Ion Groza. Cât priveşte suspiciunile de corupţie care planează asupra liderului partidului, președintele raionului spune că ar trebui să se expună în primul rând instanţa, iar oamenii - să dea dovadă de răbdare.

Ion Groza este una dintre persoanele care au fost în relaţii apropiate cu fostul lider al Organizaţiei Teritoriale a PLDM Cahul, Ion Butmalai, care a murit în decembrie 2014. „Am fost colegi şi l-am respectat. Nu ne-am contrazis niciodată. Am discutat cu o zi înainte de decesul său. Era decepţionat de faptul că nu se regăseşte în lista pentru parlamentare. I-am spus că fiecare avem momente de urcuş, momente de coborâre. Nu se sfârşeşte lumea cu o situaţie când nu mai ai o funcţie publică. Dacă aş fi ştiut ce se va întâmpla, poate aş fi discutat cu el altfel”, spune Groza. Cât priveşte versiunea anchetatorilor că a fost un act de suicid, Groza spune că „numai Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat acolo”. „Eu însă nu văd motive pentru care cineva ar fi vrut să-l omoare”, mai precizează el.

Deţine un automobil şi două case

Potrivit declaraţiei de avere a noului preşedinte al raionului, prezentată la solicitarea portalului Moldova Curată, Groza indică venituri pentru prima jumătate a anului curent în sumă de 32 560 lei obţinute din salariul de la locul de bază de muncă, Uniunea Bisericilor Evaghelice din Chişinău, şi 7 525 de lei obţinuţi din indemnizaţia de consilier. Totodată mai indică două case de locuit, una amplasată în satul de baştină, Colibaşi, raionul Cahul, cu o suprafaţă de 110 metri pătrați, şi o casă amplasată în orașul Durleşti, cu o suprafaţă de 115 metri pătrați, procurată în 2010 la un preţ de 277 745 de lei. Potrivit lui Groza, şi-a procurat casa de la Durleşti după ce a început să activeze la Chişinău. Nu are firme înregistrate pe numele său ori al familiei. „Nu desfăşurăm afaceri”, ne-a spus președintele raionului.

Ion Groza are un autoturism de marca Volvo, fabricat în 2007 și procurat în 2012 la un preţ de 75 de mii de lei.

În declaraţia de interese, arată calitatea sa de manager de proiecte la Uniunea Bisericilor Evanghelice Baptiste din Chişinău şi pe cea de fondator la fundaţia „Speranţa şi Viitorul”, fundaţie pe care a administrat-o până la numirea în funcţia de preşedinte de raion. Împreună cu soţia, care a lucrat profesoară de limba rusă, Ion Groza are patru copii şi trei nepoţi.

Svetlana Corobceanu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un primar şi-a retrogradat soţia: a concediat-o din fun...

Pantelei Mîţa, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz.

04 noiembrie 2015
1097
Arhiva

Profil candidat: Valerian Cristea

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1367
Arhiva

Profil candidată: Efrosinia Grețu

Integritate în activitatea politică

10 februarie 2019
1898
Arhiva

Președintele raionului Ialoveni: cu locuință cumpărată...

24 noiembrie 2015
698
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cauia

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1836
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1054