Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezentant al Guvernului. CNA a preluat cazul

Alte materiale 13 martie 2021 2016
Imagine simbol; Sursa foto: aursiargintaec.roDupă ce anul trecut Guvernul Chicu a schimbat modalitatea de declarare a cadourilor primite de către funcționari, în unul dintre registrele de cadouri a apărut o mențiune interesantă: secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi, a primit un ac din aur pentru cravată, de la una dintre participantele la un concurs pentru o funcție publică. CNA a verificat circumstanțele și s-a ajuns la decizia de a restitui cadoul către cea care l-a oferit.

Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la 26 februarie 2020, Guvernul a stabilit reguli noi la declararea cadourilor pe care le primesc funcționarii în exercițiul funcțiunii. Astfel, cadourile au fost împărțite în „admisibile” și inadmisibile”, respectiv, de atunci instituțiile au fost obligate să țină câte două registre, pentru fiecare tip de cadou. Până atunci era doar unul. Valoarea totală a cadourilor admise, oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, nu trebuie să depășească 1000 de lei, cumulativ, pe durata unui an.

La puținele instituții de stat care au publicat registrul cadourilor inadmisibile aceste registre sunt goale. În Registrul Guvernului pentru anul 2020 a apărut însă o mențiune curioasă: la 13 noiembrie 2020 secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurache, a primit, cu ocazia zilei de naștere, un ac din aur pentru cravată de la Violeta Melnic, o persoană care atunci candida la o funcție publică, în cadrul unui concurs organizat de Cancelaria de Stat. În Registru se spune că Ermurache a primit o broșură a IRIM (Institutul de Relații Internaționale din Moldova), în care se afla o felicitare, iar în ea – un ac din aur pentru cravată, în baza fișei de lângă ac. Beneficiarul susține că nu a știut ce se află în broșura primită. Când a găsit acul, l-a declarat, l-a trecut în Registru și l-a predat la CNA, trei zile mai târziu, așa cum prevede legea.

Solicitată de Moldova Curată, Violeta Melnic, doctor în drept, a confirmat că a oferit un asemenea cadou, în timp ce își depusese dosarul pentru o funcție publică: „E o funcție foarte mică, de consultant principal la care am trecut concursul de trei ori și niciodată nu am fost selectată, din motive subiective. Eu sunt conștientă de cunoașterea mea în domeniul respectiv. Mulțumesc că m-ați informat că în registru este o așa inscripție. Nu știam”.

Cadoul se află acum la CNA

Câteva luni mai târziu, în martie 2021, când am solicitat de la CNA informații despre acest caz, am fost informați că instituția a audiat părțile, iar persoana care a oferit cadoul, a declarant că a făcut-o din politețe, „dar pentru că acesta nu a fost acceptat, ar vrea să-l recupereze”.

„Analizând partea legală a acţiunilor persoanelor vizate, nu au fost constatate circumstanţe sau alte probe care ar indica componenţa infracţiunii de corupere activă. Funcţionarul Cancelariei a declarat că nu a observat cadoul şi nici nu a putut intui valoarea acestuia, accesoriul fiind pus într-o felicitare, iar persoana care l-a transmis a susţinut că acest cadou nu l-a oferit pentru a obţine avantaje sau foloase, ci din simpatie şi politeţe. În acest sens, urmează a fi respectate procedurile legale pentru restituirea cadoului şi finalizarea examinării. În prezent, acul pentru cravată, care nu este calificat ca obiect al vreunei infracţiuni, se află la CNA, urmând ca acesta să fie transmis proprietarei, la finalizarea tuturor procedurilor de încheiere a investigaţiei”, se spune în răspunsul CNA, remis portalului MoldovaCurata.md la 10 martie 2021.

Instituția ne-a informat, de asemenea, că acesta este primul caz, de asemenea anvergură, legat de cadourile inadmisibile, gestionat de CNA, „or, evidenţa cadourilor admisibile/inadmisibile ţine de fiecare entitate publică în parte, iar autorităţile sunt responsabile de gestionarea a astfel de situaţii de sinestătător”. 

Ce alte cadouri au primit în anul 2020 funcționarii

Până acum, puține instituții de stat și-au publicat registrele de cadouri pe paginile web. 

Set pentru cafea, oferit în dar prim-ministrului Ion Chicu în septembrie 2020 de către ministrul de Externe al Turciei

Foto: Serviciul de presă al Guvernului

În Registrul cadourilor admisibile de la Guvern figurează, pentru anul 2020, de exemplu, două seturi de cești pentru cafea, unul oferit de premierul Ungariei, Victor Orban, și evaluat la 150 de lei, și altul – de ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavasoglu, evaluat la 400 de lei, un bici oferit de premierul Kazahstanului, evaluat la 500 de lei și altele.

Suvenir-bibelou oferit în februarie 2020 prim-ministrului Ion Chicu de către premierul Kazahstanului

Foto: Serviciul de presă al Guvernului

Aceste cadouri declarate admisibile se păstrează într-o încăpere specială la Guvern, iar Serviciul de presă a fotografiat câteva dintre ele și ne-a oferit imaginile.

Tablou „Anotimpuri”, oferit în februarie 2020 prim-ministrului Ion Chicu de către Compania „Gazprom”

Foto: Serviciul de presă al Guvernului

Din Registrul cadourilor admisibile de la Președinție, întocmit pentru anul 2020, lipsește descierea cadourilor, astfel că nu ne putem da seama ce anume a fost oferit președintelui, respectiv ce obiect anume a fost evaluat la o anumită sumă. Totuși, Serviciul de presă a făcut, în februarie 2021, câteva fotografii ale cadourilor care se păstrează la Președinție:

Foto: Serviciul de presă al Președinției

Eroare tehnică ce a dus la ascunderea cadourilor

Ne-am interesat la Ministerul Justiției și la CNA, care au fost responsabile de elaborarea noilor modele de registre ale cadourilor, incluse în Hotărârea de Guvern din 26 februarie 2021, de ce rubrica „Descrierea cadoului” a fost exclusă. Asta înseamnă că dacă un funcționar a primit, de exemplu, o vază sau o sticlă de vin, publicul nu va mai ști despre asta. Va afla doar valoarea cadoului, evaluată de Comisia corespunzătoare din instituția respectivă, nu și despre ce cadou anume este vorba.

Model de registru 2013

Model de registru 2020

Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție a CNA, ne-a declarat că de la CNA modelul de registru, în fază de proiect, a plecat către Ministerul Justiției având compartimentul „descrierea cadoului” și că nu poate explica la ce etapă ulterioară a fost exclus. Victor Stratu, șef al Direcției elaborare acte normative a Ministerului Justiției, după verificări de câteva zile, susține că a ajuns la concluzia că rubrica a fost exclusă dintr-o eroare. „Nu ne judecați prea aspru. E într-adevăr o eroare pe care o regretăm și nu este clar cum anume ea a apărut. Desigur că e non-sens să faci un asemenea registru fără această rubrică. Vom iniția procesul de reparare a greșelii, adică de modificare a modelului registrului și a hotărârii de Guvern, imediat ce vom avea un Guvern cu puteri depline”, ne-a spus Victor Stratu.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
372
2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
2244
2021

Modificările la legislația ANI, pregătite pentru lectur...

Unii experți anticorupție atrag atenția asupra riscurilor

06 octombrie 2021
227
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
2017