Când va deveni funcțional votul electronic din Parlament? Nimeni nu oferă un termen concret

Alte materiale 23 iunie 2021 1006
Tabletele pentru votul electronic au fost instalate în sala Parlamentului, însă deocamdată nu sunt folosite; Sursă foto: Captură video PRO TV



Sistemul de vot electronic, care urma să fie instalat în sala de plen a Parlamentului pentru ca deputații să nu mai voteze ridicând mâinile, încă nu este funcțional, deși lansarea urma să aibă loc în iunie 2020. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care finanțează proiectul, dar și Serviciul de Presă al Legislativului, susțin că tabletele pentru fiecare deputat și softul necesar au fost instalate, însă sistemul se află acum la etapa de testare. Mai urmează instruirea angajaților. Asta înseamnă că deputații aleși la 11 iulie 2021 vor începe sesiunea parlamentară fără să poată folosi acest sistem în procesul de vot.

În anul 2017 Parlamentul Republicii Moldova a solicitat PNUD Moldova suport financiar pentru implementarea sistemului e-Parlament, care presupune o serie de îmbunătățiri a procesului de lucru al deputaților. Proiectul are trei componente:

  • Setarea unui sistem de gestionare electronică a documentelor în contextul realizării procesului legislativ;
  • Trecerea la votul electronic
  • Lansarea noii pagini web a Parlamentului.

Potrivit PNUD Moldova, implementarea proiectului a început la 18 septembrie 2018. S-a organizat un concurs de selectare a companiei care să livreze softul pentru noul sistem. Comisia de evaluare a ales consorţiul Nextsense (Macedonia de Nord) & Scytl (Spania). Din cauza complexității funcționalităților sistemului, etapele de analiză și design și cea de instalare și configurare au durat mai mult decât se planificase inițial, ne-a mai informat PNUD Moldova. În consecință, întreaga implementare a proiectului are loc cu întârziere.

Tabletele cumpărate de Prlament au fost livrate cu întârziere din cauza pandemiei

La sfârșitul anului 2019 Parlamentul a lansat un concurs de cumpărare a 110 tablete pentru a fi fixate în sala de plen, pe care să le folosească deputații atât la votarea proiectelor de legi, cât și în procesul de lucru cu documentele. La începutul anului 2020 Compania a fost aleasă. Întrucât la scurt timp, din cauza pandemiei, în toată lumea au fost aplicate restricții de circulație, Parlamentul a anunțat că firma va furniza tabletele cu întârziere, lucru pentru care, având în vedere circumstanțele obiective, nu va fi penalizată. În ianuarie 2021 am fost informați că cele 110 tablete au fost livrate și instalate și că sistemul e-vot se afla la etapa de testare.

PNUD: Are loc pregătirea sistemului e-Parlament pentru transfer către beneficiar

„În prezent, sistemul e-Parlament se află pe ultima sută de metri a etapei de acceptanță și pregătire pentru transfer către beneficiar (Parlament – n.n.). În această etapă, Grupul de lucru al Parlamentului desfășoară verificarea finală a aspectelor remediate și o revizuire de ansamblu a tuturor fluxurilor de lucru din sistem pentru a confirma dacă sistemul este configurat în conformitate cu Termenii de Referință și Regulamentul Parlamentului”, anunță PNUD Moldova în iunie 2021. Potrivit PNUD, au fost făcute deja o serie de teste funcționale, 3 iterații (procedeu de calcul – n.n.) de teste de performanță și 2 iterații de teste de securitate. Activitățile de testare s-au încheiat în mai 2021, rezultatele fiind comunicate Grupului de lucru al Parlamentului și companiilor implicate - Nextsense și Scytl.

Nici Serviciul de Presă al Parlamentului, nici PNUD, nu numesc deocamdată un termen concret la care sistemul e-Parlament ar urma să devină funcțional. „Data la care va fi lansat sistemul va fi stabilită în comun cu Parlamentul Republicii Moldova și contractant”, ne-a informat PNUD Moldova.

Costul total al proiectului de implementare a sistemului e-Parlament constituie 433.970 dolari, care include contribuția Parlamentului și cea a PNUD. „Cu referire la contribuția Parlamentului, menționăm că aceasta este destinată asigurării mentenanței sistemului pentru o perioada de un an, începând cu data operaționalizării oficiale a sistemului. Ulterior, acordul de mentenanță va fi negociat și semnat direct de către Parlamentul Republicii Moldova cu compania dezvoltatoare”, ne-a informat Serviciul de Presă al Parlamentului. La această cumă de adaugă alte peste 2 milioane de lei cheltuiți de Parlament pentru tabletele din sala de plen.

În prezent, la ședințele plenare, cei 101 deputați votează proiectele de legi și hotărârile ridicând mâinile, voturile fiind numărate, pe sectoare, de deputați desemnați să facă acest lucru. Acum câteva luni, la 3 decembrie 2020, deputatul socialist Corneliu Furculiță a fost surprins cum îi dă peste mână colegului său Ștefan Gațcan, anulându-i, astfel, votul pentru un proiect cu care socialiștii nu erau de acord. Dacă la acel moment în Parlament s-ar fi votat electronic, o astfel de influență asupra deciziei unui deputat nu ar fi fost posibilă.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
988
2020

Cristina Țărnă: „Cea mai bine vândută promisiune elect...

Fosta directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, a acordat un interviu postului de radio ”Europa Liberă”, în care a făcut unele aprecieri ale activităților guvernării pe segmentul reformarea justiției și lupta anti-corupție.

27 decembrie 2019
1239
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
3669
Alte materiale

Directoarea adjunctă a ANSC: 1/4 din valoarea achiziții...

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) primește anual sute de contestații din partea agenților economici care sunt nemulțumiți de modul în care instituțiile statului organizează licitații publice. Dintr-un total de 10 miliade de lei, cât constituie bugetul anual al achizițiilor publice în Republica Moldova, anul trecut au fost contestate proceduri care vizează bunuri sau lucrări în valoare de 2,5 miliarde de lei, a declarat Irina Gutnic, director general adjunct al ANSC, într-un interviu pentru Moldova Curată. În câteva sute de proceduri, în valoare de peste 660 de milioane de lei, ANSC a depistat încălcări ale legislației și a oprit achizițiile.  

24 noiembrie 2019
647
2021

Un centru medical din Orhei a fost reparat de Consiliul...

Oficiul Medicilor de Familie din satul Vâșcăuți din raionul Orhei a fost redeschis recent după ce a fost reparat, renovat și gazificat.

24 februarie 2021
3259
2020

O șefă de subdiviziune din cadrul Agenției Rezerve Mate...

04 martie 2020
5962