CANDIDAT: ALEXANDRU BOTNARI, PDM

Hîncești 12 octombrie 2019 1629

Alexandru Botnari candidează pentru fotoliul de primar al orașului Hâncești din partea Partidului Democrat din Moldova. Are o experiență de primar de 15 ani. In februarie 2019 a devenit deputat pe lista PDM, dar in această toamnă spune că este hotărât să lase mandatul de deputat in favoarea celui de primar.Alexandru Botnari (1969) este de profesie constructor, făcându-și studiile în orașul Hâncești. A urmat însă Facultatea de drept, astfel a obținut și calificarea de jurist. A venit la Primăria orașului Hâncești în anul 2003, când a hotărât să se lase de afaceri. Timp de câțiva ani a condus firmele  SRL ”Botnari-Mars” și  SRL ”Petrocub”. Ultima a fondat-o împreună cu alți câțiva parteneri. Firma este specializată în comercializarea produselor petroliere.

La primele două mandate a candidat independent, însă în anul 2009 a aderat la Partidul Democrat din Moldova. Botnari a declarat pentru portalul Tribuna că s-a politizat pentru ”interesul cetățenilor”: ”În 2009, când s-a dat foc la Parlament și Președinție, am hotărât că trebuie să merg și eu pe linie de partid, fiindcă am foarte mulți cetățeni care mă respectă și sunt în jurul meu, astfel, noi trebuie să consolidăm societatea. Astăzi, că sunt în PDM, nu-mi pare rău nicicum. Moda în Republica Moldova este de a traversa dintr-un partid în altul, doar pentru niște interese meschine, pe când eu nu am avut niciodată interese meschine, întotdeauna m-am axat pe problemele cetățenilor, investiții și infrastructură”.

În anul 2015, pentru o perioadă scurtă, a deținut funcția de viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, apoi a revenit în fotoliul de primar. Acum este decis să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019. Alexandru Botnari a declarat pentru Moldova Curată că face acest pas tot pentru binele cetățenilor. ”Cred că e timpul să schimbăm politicile de mai departe pentru binele oamenilor și al țării”, a precizat primarul.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

La începutul anului 2018, portalul Moldova Curată a publicat o investigație în care a arătat că afacerea familiei primarului, PETROCUB&CO SRL, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Primarul a explicat atunci că nu poate fi vorba de un conflict de interese, deoarece el nu a făcut parte din comisia de selectare a ofertantului, ci doar a încheiat contractele de achiziții. ANI nu s-a autosesizat în privința acestui eventual conflict de interese.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 declară un salariu total de 120 de mii de lei, un teren, o casă de locuit, dar și două credite în valoare totală de 850 de mii de lei. 

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, depusă la ANI, demnitarul a indicat un venit salarial de peste 117 mii de lei, iar soția sa de 116 mii de lei, fiind salariată la firma ”Alexoprim” SRL. Bunurile imobile și creditele rămân aceleași ca și în declarația de avere anterioară.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

În calitate de primar, Alexandru Botnari a fost suspectat că ar fi gestionat ineficient banii publici. Astfel, în anul 2011, Curtea de Conturi a constatat că edilul a luat în comodat de la o întreprindere municipală de amenajare a teritoriului un autoturism considerat de lux, Audi Q7. Mașina, care avea atunci o valoare pe piața secundară de peste 450 de mii de lei,  a sărăcit bugetul public, în anii 2009 – 2010, cu peste 200 de mii de lei, cheltuieli de intreținere. ”Ca urmare, cele relatate denotă că primăria orașului Hânceşti a camuflat luarea în locaţiune a automobilului pentru deservirea primarului ca cheltuieli de amenajare a teritoriului”, se spune în Hotărârea Curții de Conturi. Primarul a motivat, însă, că avea nevoie de o astfel de mașină, deoarece ar fi economă.

La începutul anului curent, Botnari a fost iarăși în atenția publică. Postul de televiziune TV8 a relatat că două străzi din orașul Hâncești au fost numite în memoria tatălui, Chiril Botnari, care a fost arhitect în localitate, dar și în cinstea soacrei sale, Nadejda Odobescu, care a lucrat mai mult timp în calitate de directoare de școală.

Candidatul a declarat pentru Moldova Curată că deciziile nu-i aparțin lui, ci consilierilor, dar și colectivului de pedagogi unde a lucrat soacra sa.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benz...

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.

04 mai 2021
6247
Hîncești

CANDIDATĂ: OLESEA BRÎNZĂ, PSRM

Olesea Brînză, 30 de ani, este candidata Partidului Socialiștilor pentru primăria orașului Hâncești. Este originară în satul Obileni, r-l Hâncești, fiind, în prezent, secretar executiv al Organizației Teritoriale Hâncești. A candidat și la parlamentare cu PSRM, pe circumscripția electorală nr. 39 Sărata Galbenă, dar nu a acces in Legislativ.

14 octombrie 2019
1831
Hîncești

CANDIDAT: MARCEL PETRUȘAN, ACUM

Marcel Petrușan, 37 de ani, este originar din raionul Hâncești și candidează din partea Blocului ”ACUM” la funcția de primar al orașului Hâncești. Nu a mai făcut parte din alte partide. Din echipa lui de consilieri face parte și Grigore Cobzac, fost deputat PLDM, dar și fost președinte al raionului Hâncești.

18 octombrie 2019
1316
Hîncești

CANDIDAT: SERGIU IONIȚĂ, PNL

Sergiu Ioniță, 40 de ani, participă la aceste alegeri pentru funcția de primar al orașului Hâncești din partea Partidului Național Liberal (PNL). In anul 2015 a mai candidat o dată, tot din partea PNL, dar nu a fost ales. Și la alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat pe circumscripția Nr. 38 Hâncești, ca reprezentant al PNL, însă nu a fost înregistrat de CEC.

18 octombrie 2019
1731