Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benzină de la firma fiului primarului. Alexandru Botnari susține că a declarat la ANI conflictul de interese

Investigații 4 mai 2021 6551
Alexandru Botnari Facebook.com

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.



Anul trecut a fost încheiat un contract de 94 de mii de lei, iar în acest an – de circa 105 mii de lei. Alexandru Botnari spune că nu a fost membru al comisiei de selectare a câștigătorului și nu a semnat nici contractele, aceste atribuții fiindu-i delegate unui subaltern. Primarul mai susține că a înștiințat Autoritatea Națională de Integritate despre acest eventual conflict de interese.

Concurs cu un singur participant

În luna martie a anului trecut, la scurt timp de la instaurarea stării de urgență, Primăria municipiului Hâncești a organizat un concurs public de achiziționare a combustibilului, la care a participat un singur agent economic, PETROCUB&CO SRL. Valoarea contractului semnat e de peste 94 de mii de lei, conform portalului Agenției Achiziții Publice. Firma a fost fondată în anul 2002 de către Alexandru Botnari, actualul primar de Hâncești, alături de alte cinci persoane. În prezent însă cota-parte a primarului este deținută de fiul său, care are același nume, Alexandru Botnari.

În anul curent, aceeași poveste. Tot în luna martie a fost organizat un concurs de achiziție a produselor petroliere la care a participat, ca și anterior, un singur candidat. De data aceasta valoarea contractului a fost mai mare, de circa 105 mii de lei.

 

Eventual conflict de interese declarat doar anul trecut

Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari, a explicat pentru portalul MoldovaCurata.md că firma fiului său a fost desemnată câștigătoare, deoarece era singura participantă la concurs.

„Vă spun cum a fost. A fost anunțat concursul din acest an la care nimeni nu și-a depus oferta. A doua oară a fost doar o singură ofertă și aceasta a fost declarată câștigătoare”, a explicat primarul. El a menționat că nu mai are nici o legătură cu această firmă, deoarece cota de 8 la sută pe care o avea a donat-o fiului său.

Alexandru Botnari mai adaugă că el, în calitate de primar, nu a făcut parte din comisia de selectare a câștigătorului și nici nu a semnat contractele, menționând că aceste atribuții i-au fost delegate unui subaltern. El a mai precizat că a anunțat, așa cum prevede legea, Autoritatea Națională de Integritate despre acest eventual conflict de interese.

Maria Dastic, specialistă principală în Serviciul cooperare și relații cu publicul al ANI, ne-a confirmat că într-adevăr, Alexandru Botnari a făcut solicitările respective către ANI și a soluționat conflictul de interese atât anul trecut, cât și în acest an prin abținerea de la semnarea contractului, delegându-i aceste atribuții viceprimarului.

Ofertant fidel

Primăria municipiului Hâncești cumpără de mai mult timp produse petroliere de la firma la care primarul este co-fondator. În anul 2018, portalul MoldovaCurata.md a publicat o investigație în care a descoperit acest conflict de interese. ANI nu s-a autosesizat pe acest caz.

Un caz de conflict de interese în instanță

În schimb, Alexandru Botnari a fost în vizorul inspectorilor de integritate în legătură cu o altă abatere. În vara anului trecut, ANI  a emis un act de constatare în care se arată că Botnari a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin încheierea cu fiul său, în luna ianuarie 2018, a unui contract de arendă a unui teren cu statut de zonă de agrement. Lotul se află în intravilanul municipiului Hâncești și a fost adjudecat prin licitație funciară. Astfel, contractul a fost semnat pentru un termen de 25 de ani, iar beneficiarul urma să achite anual Primăriei 10% din prețul inițial de 79 400 lei. Potrivit ANI, edilul era obligat să informeze Autoritatea Națională de Integritate despre conflictul de interese real în care s-a aflat.

Alexandru Botnari a declarat atunci pentru portalul MoldovaCurata.md că nu  a făcut parte din comisia de licitație funciară. El a contestat actul emis de ANI, iar în prezent cazul este la Judecătoria Chișinău.

Potrivit portalului Infobase.md, această firmă, cu sediul în orașul Hâncești, are activități licențiate în domenii precum: „importul şi (sau) comercializarea preparatelor chimice şi biologice pentru protecţia plantelor şi a stimulatoarelor de creştere a plantelor, importul şi/sau comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei şi/sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare”.

De la Partidul Democrat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Alexandru Botnari a venit în funcția de primar în anul 2003. Până atunci, timp de câțiva ani a condus firmele  SRL „Botnari-Mars” și  SRL „Petrocub”. La primele două mandate a candidat independent, însă în anul 2009 a aderat la Partidul Democrat din Moldova. De atunci deține funcțua de primar, dar a avut și scurte întreruperi. La sfârșitul anului 2019, a devenit deputat însă a renunțat la Parlament, revenind la Primărie. În aceeași zi a declarat că pleacă și din PDM. La începutul lunii aprilie curent, Alexandru Botnari, a anunțat că se alătură proiectului politic anunțat de Ion Chicu – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Ulterior acesta a anunțat într-o postare pe Facebook că a fost ales vicepreședintele acestui partid.

Alexandru Botnari: „Eu nu mă văd în Parlament”

Întrebat dacă va candida la alegerile parlamentare din 11 iulie curent, Alexandru Botnari a răspuns că nu va participa.

„Eu sunt unul din inițiatorii formațiunii politice, fiindcă văzând ce se întâmplă în țară, toți anii i-am muncit și dedicat societății. Decizia mea de a pleca din Parlament spune multe lucruri. Nu-mi place politica și nu mi-a plăcut niciodată, dar reieșind din ceea ce avem astăzi în țară, am hotărât acest lucru. Eu nu mă văd pe mine în Parlament. Eu vreau să fie o echipă bună și specialiști de a administra țara asta”, a conchis Alexandru Botnari.

Lilia Zaharia

Această investigație apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Vecini cu apartamente donate de părinți, Victor Gaiciuc...

26 aprilie 2021
5178
2021

Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 mili...

26 octombrie 2021
4264
2021

Sindrofie pe timp de pandemie: aproape două milioane de...

14 martie 2021
2119
Cahul

Aparatul președintelui raionului Cahul a cumpărat două...

25 iunie 2021
3775
Alegeri în AP din UTAG

Sechestru pe averea consilierului municipal Stepan Cara...

Patimile afacerilor politicianului găgăuz

13 septembrie 2021
1443
2021

Priorități în an pandemic: reparația unui acoperiș de b...

15 aprilie 2021
1980