Candidat: Dumitru Tarnovschi, ACUM

Cantemir 18 octombrie 2019 1205

Dumitru Tarnovschi este actualul primar al s. Lărguța, Cantemir și vandidează pentru un nou mandat din partea Blocului ACUM. A deținut funcția de primar interimar în 1997 și ulterior a exercitat funcția de primar timp de două mandate.Tarnovschi a absolvit în 1990 Universitatea Agrară din R. Moldova, specialitatea inginer mecanic. Ulterior a activat în colhozul-agrofirmă Lărguța. În cadrul alegerilor locale noi din noiembrie  2009 a câștigat fotoliul de primar, fiind candidatul Partidului Politic ”Alianța Moldova Noastră”. După dizolvarea AMN a susținut Mișcarea Acțiunea Europeană, condusă de Veaceslav Untilă. A obținut un  nou mandat de primar la alegerile generale locale din 2015, figurând pe listele Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”.  

În vara anului curent a aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. ”Dacă observați eu merg pe aripa dreaptă, o dreaptă moderată a eșichierului politic. Am decis să ader la PAS pentru că este un partid de oameni integri, care, sper, ne va ajuta să continuăm proiectele pe care le-am inițiat în localitate”, a spus Tarnovschi.

Candidatul le promite alegătorilor drumuri mai bune, finalizarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă, iluminare stradală și să atragă mai multe finanțe pentru salubrizarea localității.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2018 candidatul indică venituri obţinute din salariul de primar în sumă de 94 900 lei și venitul soției, care activează la gimnaziul din  s.Lărguța, în sumă de 128 713 lei. El mai indică venituri obținute din pensie în sumă de 50 016 lei; un teren agricol cu o suprafață de 9,6037 ha, dobândit în 2000; o casă de locuit cu o suprafață de 95.4 m.p., pe care familia o deține din 1996 și un garaj de 20 m.p., pe care l-a dobândit în 2005.

La compartimentul autoturisme, candidatul declară o mașină de marca Volkswagen, fabricată în 2006 și procurată în 2015, cu 61 500 lei și un camion Ford, fabricat în 1997 și procurat în 2007, care l-ar fi costat 11 mii lei. Deși deține și o gospodărie țărănească, Tarnovschi nu declară că ar avea venituri din activitatea ei.

Candidatul mai declară cota parte de 50% în SRL ”Vialtos”, o întreprindere agricolă, înregistrată în a. 2000.  Solicitat pentru precizări, Tarnovschi ne-a informat că pe moment întreprinderea nu activează, dar încă nu a fost lichidată și că odată ajuns primar s-a retras de la administrarea treburilor în această întreprindere.

Întreprinderea ”Vialtos” SRL este condusă de Ana Bagrin. Întâmplător sau nu, soțul acesteia, Bagrin Alexandru a fost numit șef la Întreprinderea Municipală ”Larcomservice”, specializată în aprovizionarea cu apă potabilă a localității. Oamenii din sat ne-au informat că Bagrin Alexandru este plecat la muncă peste hotare, iar întreprinderea municipală este gestionată de câteva luni de soția acestuia, care e și conducător al întreprinderii în care Tarnovschi deține o cotă de ½.

Întrebat cum a fost numit Bagrin în funcție, Tarnovschi ne-a asigurat că ÎM ”Larcomservice” încă nu activează și că numirea acestuia nu ar fi avut nicio legătură cu faptul că soția lui conduce firma pe care a fondat-o. ”Nu mă interesează unde este Bagrin acum. Întreprinderea nu activează și eu de când am devenit primar nu am nicio legătură cu activitatea SRL ”Vialtos”. Legislația nu prevede ca un șef de întreprindere municipală să fie numit prin concurs”, a explicat Tarnovschi.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Cantemir

Candidat: Iurie Mihăescu, PSRM

Iurie Mihăiescu are 65 de ani și de meserie este medic-chirurg.  Ocupă funcția de director al Spitalului Raional Cantemir din anul 2003. Candidează la funcția de primar al orașului Cantemir reprezentând Partidul Socialiștilor.

15 octombrie 2019
1450
Cantemir

Candidat: Roman Ciubaciuc, Partidul Nostru

Roman Ciubaciuc, 43 de ani, este contabil de meserie, absolvind Universitatea din Comrat, și ocupă din anul 2011 funcția de primar al orașului Cantemir. La alegerile locale din 2011, el l-a învins pe liberal-democratul Vladimir Simion, în turul doi, acumulând 54,4% din voturi.

11 octombrie 2019
1657
Cantemir

Candidat: Eugeniu Surdu, Blocul ACUM

Eugeniu Surdu, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al orașului Cantemir este medic de profesie și a activat întreaga carieră în cadrul Centrului de Sănătate Publică (CSP) Cahul. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Surdu este inspector principal în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Secția Control de Stat în sănătate la CSP Cahul.

17 octombrie 2019
1141
Cantemir

Candidat: Viorel Dogaru, PDM

Viorel Dogaru, 46 de ani, este candidatul PDM la funcția de primar al s. Lărguța, Cantemir. Din 2005 până în prezent activează în calitate de silvicultor la Ocolul Silvic Cociulia din cadrul întreprinderii silvice ”Silva Sud”, Cahul. A absolvit școala profesională din or. Breansk, Rusia, specialitatea – agronom.

18 octombrie 2019
1428