Candidat: Eugeniu Surdu, Blocul ACUM

Cantemir 17 octombrie 2019 680

Eugeniu Surdu, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al orașului Cantemir este medic de profesie și a activat întreaga carieră în cadrul Centrului de Sănătate Publică (CSP) Cahul. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Surdu este inspector principal în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Secția Control de Stat în sănătate la CSP Cahul.Eugeniu Surdu a candidat la alegerile locale din 2015 pe listele Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova”, condusă de fostul premier Iurie Leancă. În urma scrutinului a reușit să obțină un mandat de consilier local în orașul Cantemir, fiind singurul din lista Blocului care a acces în Consiliu. În 2015, Surdu și-a încercat norocul candidând și la funcția de primar al orașului Cantemir, însă a acumulat doar 3,31% (48 de voturi), clasându-se pe locul 6 din 8 candidați.

Eugeniu Surdu: „Eu nu am fost membru de partid la dl Leancă. Am fost simpatizant, fără a fi membru de partid. Acum, din februarie 2019, sunt membru al Partidului „Platforma DA”, prin cerere, înregistrat. Anterior, nu am avut activitate politică. Prin 1993-1994 am fost printre cei care au înființat organizația de partid a Partidului Social Democrat, înființat de Oazu Nantoi. Am fost implicat vreo două luni de zile, până la prima ședință, când ne-a adunat și se spunea, pe la spate, că trebuie să-l votăm președinte de partid pe Mușuc. Când am înțeles ce înseamnă politică, cu toți 24 de oameni din Cantemir care ne-am dus la adunare, am ieșit din partid. Asta a fost toată cariera mea de membru de partid”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Eugeniu Surdu a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2018 că a avut, anul trecut, venituri de 56 de mii de lei de la CSP Cahul, iar alți 3,3 mii de lei i-a primit de la Primăria Cantemir, unde este consilier local. Soția sa este angajată la biblioteca din localitate, fiind remunerată cu un salariu de 24,2 mii de lei în 2018. Candidatul Blocului ACUM la funcția de primar de Cantemir a ridicat în 2018 și o pensie de 35,4 mii de lei, echivalentul a 3000 de lei pe lună.

Familia Surdu deține două apartamente în orașul Cantemir, obținute în 2007 și 2010, dar și o casă de locuit cu teren aferent într-un sat din r. Leova. Soții Surdu au indicat în declarația de afere că mai dețin un automobil, Opel Zafira, fabricat în 2001 și dobândit în 2011, dar și două companii: „Sedazi” SRL și „Gospodăria Țărănească Eugeniu Surdu”, ambele cu activități declarate în agricultură.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid și cazier judiciar

Numele lui Eugeniu Surdu figurează într-un dosar penal, fiind acuzat de „violare de domiciliu”. Conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, Eugeniu  Surdu este judecat în baza articolului 179 alinoiat 3, litera a din Codul Penal: „Violarea de domiciliu cu folosirea situaţiei de serviciu”. „La data de 24.09.2017 în jurul orei 14.00 cetățeanul Surdu Eugen, activând în calitate de medic în cadrul Centrului de Sănătate publică Cantemir în timpul examinării plângerii Cavlac Svetlana, folosind situația de serviciu a pătruns fără permisiune în domiciliul cetățeanului Carastoian Adrian situat în s. Cania, r. Cantemir”, se precizează pe site-ul Judecătoriei Cahul, cu referire la acuzația adusă. Următoarea ședință este programată pentru data de 19 noiembrie 2019.

„Pătrunderea sau rămânerea ilegală în domiciliul sau în reşedinţa unei persoane fără consimţământul acesteia ori refuzul de a le părăsi la cererea ei, precum şi percheziţiile şi cercetările ilegale, se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani”, se menționează în Codul Penal.

Eugeniu Surdu: „M-am dus să examinez o petiție venită de la niște oameni bolnavi și cu mama lor, trei, care s-au plâns că vecinul repară mașini, vopsește mașini acolo, iar ei se înădușă și nu au cu ce respira. Eu m-am dus la examinarea petiției, care a fost trimisă președintelui raionului, iar el mi-a dat mie, ca șef de secție, cu deplasare la fața locului. Eu mă duc acolo și-i fac acelei persoane decizie de sistare a activității, dar el face declarație de violare de domiciliu. Spune asta deși el era cu mine alături, eu fac act de control la mine în mașină, dar el spune că îi violez domiciliul. Un dosar fabricat. Vă invit la ședință să vedeți un dosar fabricat, la comandă. De doi ani, din august 2017 merge procesul. Mama petiționarilor a decedat, iar în certificatul necrologic este scris că decesul s-a datorat insuficienții cardio-respiratorii. La noi, procuratura îl protejează pe acel domn, care activează în continuare ilegal”.

În decembrie 2015, Judecătoria Cahul l-a găsit pe Eugen Surdu vinovat într-un dosar contravențional. „Instanţa de judecată, cercetând toate probele administrate în raport cu circumstanţele constatate ale cauzei a stabilit că Eugen Surdu într­-adevăr a săvârşit acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravin intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice și juridice, acțiuni manifestate prin semnarea și remiterea unor acte care conform atribuțiilor de serviciu nu sunt în competența funcției deținute de acesta, adică a săvârşit contravenţia prevăzută de art. 313 Cod contravenţional. Reieşind din cele expuse, apreciind concret timpul săvârşirii contravenţiei, conform prevederilor art. 30 Cod contravenţional ­ termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale este de 3 luni, astfel, termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale pe cazul dat a expirat la 17.10.2015”, a constatat instanța de judecată, într-o decizie pronunțată pe 11 decembrie 2015. Eugen Surdu s-a declarat nevinovat.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Cantemir

Candidat: Dumitru Tarnovschi, ACUM

Dumitru Tarnovschi este actualul primar al s. Lărguța, Cantemir și vandidează pentru un nou mandat din partea Blocului ACUM. A deținut funcția de primar interimar în 1997 și ulterior a exercitat funcția de primar timp de două mandate.

18 octombrie 2019
743
Cantemir

Candidat: Roman Ciubaciuc, Partidul Nostru

Roman Ciubaciuc, 43 de ani, este contabil de meserie, absolvind Universitatea din Comrat, și ocupă din anul 2011 funcția de primar al orașului Cantemir. La alegerile locale din 2011, el l-a învins pe liberal-democratul Vladimir Simion, în turul doi, acumulând 54,4% din voturi.

11 octombrie 2019
1045
Cantemir

Candidat: Eugeniu Surdu, Blocul ACUM

Eugeniu Surdu, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al orașului Cantemir este medic de profesie și a activat întreaga carieră în cadrul Centrului de Sănătate Publică (CSP) Cahul. Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Surdu este inspector principal în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Secția Control de Stat în sănătate la CSP Cahul.

17 octombrie 2019
681
Cantemir

Candidat: Viorel Dogaru, PDM

Viorel Dogaru, 46 de ani, este candidatul PDM la funcția de primar al s. Lărguța, Cantemir. Din 2005 până în prezent activează în calitate de silvicultor la Ocolul Silvic Cociulia din cadrul întreprinderii silvice ”Silva Sud”, Cahul. A absolvit școala profesională din or. Breansk, Rusia, specialitatea – agronom.

18 octombrie 2019
885