Profil candidat: Ion Nistreanu

Criuleni 31 octombrie 2019 1795
Ion Nisreanu

Ion Nistreanu mai vrea să obțină un mandat de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El candidează pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) și se va ”lupta” în turul doi cu Ion Cotoman, candidatul Blocului Electoral ACUM.În mandatul din anul 2015, Ion Nistreanu a candidat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova. La aceste alegeri și-a schimbat partidul, fiind deja pe lista democraților.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Ion Nistreanu declară un venit de circa 96 de mii de lei din salariul de primar și circa 15 mii de lei din pensie. Candidatul deține 26 de terenuri agricole și intravilan, dar și extravilane. Ion Nistreanu mai arată patru case de locuit și alte 8 bunuri pe care le indică la categoria ”alte bunuri imobile”.

Ion Nistreanu este cunoscut prin conflictele de interese admise pe durata mandatului său. În anul 2016, portalul Moldova Curată a relatat că Primăria Bălăbănești a cumpărat materiale de construcție pentru grădinița din sat, dar și pentru repararea unor fântâni publice și a unor porțiuni de drum sau poduri de la firma familiei primarului Ion Nistreanu. Despre aceste procurări primarul spunea că au fost achiziții mici, pentru care nu a fost nevoie de organizarea unui concurs de achiziții. Fosta Comisie Națională de Integritate a stabilit că Ion Nistreanu a admis un conflict de interese. ”Eu înțeleg că mergem în Europa, respect legea și mă conformez. Nu am știut că eu trebuie să trimit omul în Corjovo (localitatea alăturată - n.n.) să cumpere 5 foi de ardezie, ca să nu ia din Bălăbănești, că e conflict de interese. Să fi știut, îl trimiteam. E unicul magazin de construcție din sat, să fi fost încă unul, îi trimiteam acolo”, a spus primarul în cadrul ședinței de la CNI. El a mai precizat că la magazinul familiei sale prețurile sunt mai mici decât la magazinele din vecinătate, astfel încât nu prejudiciază bugetul primăriei.

Tot în ședința CNI, membrii fostei Comisii au stabilit că primarul utiliza propriul automobil în calitate de mașină de serviciu, având semnat un contract cu sine însuși. Atunci Ion Nistreanu spunea că acel automobil era dat în chirie și altor primari care au condus satul înaintea lui, începând cu anul 1998.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

Ion Nistreanu este cunoscut atenției publice și prin faptul că pe timpul mandatului și-a angajat la primărie fina de cununie în funcția de secretar al Consiliului Local.

Cazier judiciar

Deși a admis câteva situații de conflict de interese, Ion Nistreanu nu a fost sancționat contravențional sau penal din cauza expirării termenului de prescripție.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației SorosPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Criuleni

Candidat: Petru Muntean, Blocul ACUM

Petru Muntean, 57 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al s. Măgdăcești, Criuleni. A absolvit Colegiul Comercial-Cooperatst din Moldova, specialitatea comerț și managment.  Timp de mai mulți ani a deținut funcția de șef de secție la întreprinderea comercială ”Grădina Moldovei”.

18 octombrie 2019
1100
Criuleni

Candidat: Valeriu Iurcu, Blocul ACUM

Valeriu Iurcu, 46 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al or. Criuleni. Este om de afaceri, fondator al întreprinderii ”Valnicmar” SRL, o întreprindere agricolă pe care o gestionează împreună cu fratele său, Alexandru Iurcu. Întreprinderea este înregistrată în 2015 în satul de baștină, comuna Ohrincea, Criuleni.

12 octombrie 2019
1752
Criuleni

Candidat: Valentina Pisarenco, PDM

Valentina Pisarenco, 55 de ani, este candidata Partidului Democrat la funcția de primar al comunei Cimișeni, raionul Criuleni. În 1990 a absolvit Facultatea de Filologie a USM, specialitatea Limba și literatura rusă. A activat în calitate de pedagog la liceul teoretic din s. Cimișeni. Din 2000 până în 2013 a deținut funcția de director adjunct. Ulterior, timp de doi ani, a activat în calitate de director al acestei instituții.

14 octombrie 2019
1922
Criuleni

Profil candidat: Lidia Tentiuc, USB

Lidia Tentiuc, 55 de ani, candidează din partea partidului Uniunea Salvați Basarabia, la fotoliul de primar al s. Măgdăcești, Criuleni.

18 octombrie 2019
1182
Criuleni

Candidat: Ion Cotoman, blocul electoral ”ACUM”

Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților.

22 octombrie 2019
1823
Criuleni

Candidat: Liuba Cojocaru, PLDM

Liuba Cojocaru, 53 de ani, este candidatul PLDM la funcția de primar al s. Măgdăcești, raionul Criuleni. Din 2011 până în prezent ea a exercitat două mandate de primar.

18 octombrie 2019
2510