Candidat: Valeriu Iurcu, Blocul ACUM

Criuleni 12 octombrie 2019 1910

Valeriu Iurcu, 46 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al or. Criuleni. Este om de afaceri, fondator al întreprinderii ”Valnicmar” SRL, o întreprindere agricolă pe care o gestionează împreună cu fratele său, Alexandru Iurcu. Întreprinderea este înregistrată în 2015 în satul de baștină, comuna Ohrincea, Criuleni.Valeriu Iurcu  a absolvit în 2014 Facultatea de business și administrare din cadrul Universității Agrare din R. Moldova. Din 2011 până în 2018 a fost membru al Partidului Liberal. În 2018 a părăsit PL și a aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate.

La alegerile locale din 2011 și din 2015 a câștigat mandatul de consilier local pe lista PL în primăria or. Criuleni, iar din 2015 a deținut și mandatul de consilier în Consiliul raional Criuleni.

În  2016 - 2017 a deținut funcția de șef de secție al SA ”Drumuri Criuleni”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale depusă la CEC în campania pentru alegerile generale locale din 2019, candidatul indică venituri obţinute din salariu la SA ”Drumuri Criuleni” pe parcursul a doi ani, în sumă de 166 mii de lei.

Valeriu Iurcu mai indică trei loturi de teren agricol - două procurate în 2011, estimate la 3000 lei și un lot cu suprafața de 0,71 ha, procurat în 2019, la un preț de 8000 lei.

La capitolul bunuri mobile, candidatul declară un tractor MTZ-82, fabricat în 2012, procurat în același an, prin proiectul 2KR, estimat la 305 mii lei și un tractor Case IH Maxxum 125, fabricat în 2015, procurat printr-un contract de credit, în același an, la prețul de 1 mln 38 mii lei.

Candidatul nu indică nimic la capitolul clădiri ori construcții, de unde reiese că nu are casă ori un automobil.

Cu toate acestea în declarația de avere depusă în 2017 în calitate de consilier local și raional, afișată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, Valeriu Iurcu indică un apartament deținut în România cu o suprafață de 87 m.p, pe care l-a procurat în 2003, la un preț de 500 milioane de lei românești. Tot atunci candidatul mai declara un automobil  de marca Renault Espace, fabricat în 2001 și procurat în 2012, la un preț de 60 000 lei.

În 2017 candidatul a mai beneficiat de venituri din indemnizația de consilier orășenesc în sumă de 1674 lei și de 2325 lei - indemnizația de consilier raional. Acestea din urmă au fost omise în declarația de avere și interese personale depusă la CEC.

Solicitat de Moldova Curată, Valeriu Iurcu a declarat că automobilul de marca Renault Espace era vechi și în urma unei defecțiuni a ars, de aceea nu l-a declarat. Totodată, candidatul a confirmat că deține un apartament procurat la Iași, dar nu l-a indicat în declarație deoarece s-a gândit că trebuie să declare doar bunurile pe care le posedă în Republica Moldova. ”Am un apartament în România, unde locuiesc cu familia. Aici locuiesc la părinți, la Ohrincea, dar în mare parte îmi petrec timpul pe deal, acolo unde îmi lucrez pământul”, a precizat Valeriu Iurcu.

„Valnicmar” SRL este o întreprindere agricolă care arendează și  prelucrează 165 ha de teren. În declarația de avere din 2017 Iurcu declară că ar fi obținut un venit din plata de arendă în sumă de 1490 lei. Și acesta a fost omis din declarația depusă la CEC. Candidatul a declarat că nu are venituri din activitatea acestei societăți. ”Întreprinderea este administrată de fratele meu. Eu sunt doar fondator”, a spus Valeriu Iurcu.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

În 2016, Valeriu Iurcu a votat o decizie în cadrul Consiliului orășenesc Criuleni care prevedea transmiterea unui apeduct în gestiunea firmei „Valnicmar” SRL, pe care a fondat-o și pe care o administra fratele său. Experții solicitați de reporterul „Est Curier”, au calificat decizia drept una ilegală, deoarece consilierul nu a respectat prevederile privind limitarea dreptului la vot din Legea privind administrația publică locală. Totodată CO a încălcat legislația privind delegarea serviciilor publice de furnizare a apei către operatori privaţi, proces care poate avea loc doar în baza unui concurs, organizat cu respectarea Legii privind Parteneriatul Public Privat. Întrebat atunci de ce nu s-a abținut de la votul în favoarea propriei firme, Valeriu Iurcu a refuzat să răspundă.

Nu există alte informații despre eventuale încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Criuleni

Candidat: Gheorghe Sajin, PSRM

Gheorghe Sajin, 50 de ani, este candidatul PSRM la funcţia de primar al comunei Cimişeni, raionul Criuleni. Are studii medii. În 2004 a fondat împreună cu soţia întreprinderea „Oxalen Lux” SRL, un magazin alimentar amplasat în s. Cimişeni, pe care-l administrează până în 2018.

17 octombrie 2019
1246
Criuleni

Candidat: Alexandru Zolotco, candidat independent

Alexandru Zolotco, 39 de ani, candidează independent la funcţia de primar al or. Criuleni.  În 2002 a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, specialitatea economist. Timp de opt ani a muncit în Marea Britanie.

17 octombrie 2019
1692
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
2528
Criuleni

Profil candidat: Ion Nistreanu

Ion Nistreanu mai vrea să obțină un mandat de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El candidează pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) și se va ”lupta” în turul doi cu Ion Cotoman, candidatul Blocului Electoral ACUM.

31 octombrie 2019
1961
Criuleni

Candidat: Marian Golovei, Blocul ACUM

Marian Golovei, 41 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al s. Cimișeni, Criuleni. În 2002 a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, specialitatea Asistență medicală generală. Până în 2006 a activat în calitate de felcer, iar din 2006 până în prezent activează în calitate de medic la IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă.

14 octombrie 2019
1394
Criuleni

Profil candidat: Lidia Tentiuc, USB

Lidia Tentiuc, 55 de ani, candidează din partea partidului Uniunea Salvați Basarabia, la fotoliul de primar al s. Măgdăcești, Criuleni.

18 octombrie 2019
1428