Candidat: Petru Tarlev, PDM

Basarabeasca 28 octombrie 2019 1591

Petru Tarlev este candidatul PDM la funcţia de primar al s. Başcalia, raionul Basarabeasca și candidează pentru al cincilea mandat de primar. La 20 octombrie, pentru el şi-au dat votul 43,19% din alegători și va concura în turul doi al alegerilor cu Petru Bordan, candidatul Blocului ACUM, pentru care au votat 33,97% dintre alegători.



Petru Tarlev deţine funcţia de primar de Başcalia din 2003 până în prezent. În 1983 a absolvit Colegiul de vinificaţie din Stăuceni. Ulterior şi-a continuat studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea: inginer mecanic, iar în 2016 a absolvit Facultatea de Business şi Administrare a Universităţii de Stat din Comrat. Înainte să devină primar a activat în calitate de şef de secţie la Fabrica de cofetărie din Başcalia. Ulterior a plecat la muncă în Ucraina, unde a dezvoltat o afacere în domeniul agriculturii. A revenit la baştină în 2002, iar în 2003 a devenit membru PCRM. În acelaşi an s-a lansat în alegerile generale locale şi a câştigat primul mandat de primar. A fost membru al PCRM până în 2007. Din 2007 până în 2012 nu a aderat oficial la niciun partid. Din 2012 până în prezent este membru PDM.

Petru Tarlev este fratele mai mic al lui Vasile Tarlev, fost premier între anii 2001-2008.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale depusă la CeCe Basarabeasca, în campania pentru alegerile locale din 2019, candidatul indică venituri obţinute din salariul de primar pe parcursul anilor 2017 – 2018 în sumă de 184 782 lei.

Acesta mai declară trei terenuri agricole, unul cu suprafaţa de 0, 111 ha, procurat în 2002, şi două terenuri procurate în 2007, cu suprafaţa de 0,0919 ha şi 0, 2842 ha.

La compartimentul imobile, candidatul indică o casă de locuit pe care o deţine în proprietate din 2002 şi un apartament amplasat în mun. Chişinău, înregistrat pe numele soţiei cu o suprafaţă de 33,4 m. p, procrat în 2014, care ar fi costat 178 214 lei. La compartimentul bunuri mobile, Petru Tarlev declară un automobil de model Honda CRV, fabricat în 2000 și procurat în 2007 cu 280 de mii e lei, înregistrat pe numele soţiei.

Aceleaşi bunuri mobile şi imobile figurează şi în ultimele sale declaraţii afişate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Integritate.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Numele lui Petru Tarlev apare într-o investigaţie realizată de reporterii site-ului Anticorupţie.md, în care se arată că în anul 2016, în timpul exercitării celui de-al patrulea mandat de primar, acesta a donat PDM  100.000 de lei, deși indica venituri în declaraţia de avere pentru acel an de doar 78 de mii de lei și mai avea și un credit de aproape 230.000 de lei. „De ce nu? Cât am avut, atâta am dat”, a comentat alesul local solicitat de reporter

Tot în 2016, Moldova Curată a realizat o investigaţie în care se menţiona că primarul de Başcalia este suspectat de fals în declaraţii. Membrii CNI (actuala ANI, n.r.) au constatat că Petru Tarlev nu a indicat în declarația sa de interese personale calitatea de fondator și administrator al firmei Demitan SRL, pe care a condus-o pe toată perioada aflării în funcția publică, inclusiv în mandatele anterioare. În același act de constatare, alesul local a fost suspectat că nu a indicat niciodată în declarațiile de interese personale calitatea sa de cofondator al firmei Griparlac Agro. Funcționarul a contestat actul CNI în instanță. Deși Judecătoria Basarabeasca i-a dat dreptate primarului, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia, în aprilie 2017, iar cererea de chemare în judecată, depusă de Tarlev a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Pe 29 noiembrie, CSJ a emis o încheiere irevocabilă prin care recursul primarului a fost declarat inadmisibil. 

Decizia CNI pe acest caz nu a mai fost luată deoarece, în luna august 2016, CNI s-a transformat în ANI, iar dosarele examinate urmau a fi finalizate de către ANI.

La 15 februarie, curent, Inspectoratul de Integritate  al Autorităţii Naţionale de Integritate a emis  un act de constatare în care se spune că:  „Din cauză că în perioada 1 august 2016 – iunie 2018 funcţiile de inspector de integritate au fost vacante controlul iniţiat în privinţa lui Petru Tarlev a fost suspendat”.

Solicitat pentru precizări, Petru Tarlev a declarat că a lichidat cele două firme şi că pe moment nu deţine cote părţi în nicio întreprindere cu capital de stat ori privat.

Petru Tarlev a mai fost verificat de CNI în anul 2016. Moldova Curată a relatat că primarul din Bașcalia a fost suspectat că a admis un conflict de interese, deoarece a dat în arendă soacrei sale un teren din proprietatea publică. Alesul local afirma atunci că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Basarabeasca

Candidat: Piotr Pușcari, PSRM

Piotr Pușcari (32 de ani), candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Basarabeasca, este în prezent președintele raionului Basarabeasca. A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011, când s-a alăturat lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi, desprinși atunci de la comunişti.

09 octombrie 2019
1385
Basarabeasca

Candidat: Vasili Filipov - Partidul Șor

Vasili Filipov, 60 de ani, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al orașului Basarabeasca, este economist de profesie și activează în calitate de administrator la Întreprinderea de Instruire şi Producţie „AMBAS-FER” SRL. Filipov este născut într-un sat din Ucraina, dar deține cetățenia R. Moldova și locuiește în orașul Basarabeasca.

11 octombrie 2019
1407
Basarabeasca

Candidat: Valentin Cimpoeș, independent

Valentin Cimpoeș (47 de ani) este actualul primar al orașului Basarabeasca, ales pe listele Partidului Nostru în urma alegerilor locale din 28 iunie 2015. La 20 august 2019, cu două luni înainte de alegerile locale, a anunțat că demisionează din partidul condus de Renato Usatîi.

09 octombrie 2019
1263
Basarabeasca

Candidat: Petru Bordan, Blocul ACUM

Petru Bordan, 31 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar al s. Başcalia, raionul Basarabeasca. La alegerile din 20 octombrie, curent, pentru el şi-au dat votul 33, 97% din alegători. Va concura în turul doi cu Petru Tarlev, candidat PDM, care a obţinut în primul tur 43,19% din voturi.

28 octombrie 2019
1343
Basarabeasca

Candidat: Egor Nichita, Partidul Nostru

Egor Nichita (33 de ani), candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al orașului Basarabeasca este de meserie jurist și activează în calitate de consilier orășenesc în Basarabeasca.

11 octombrie 2019
1370