Candidat: Valentin Cimpoeș, independent

Basarabeasca 9 octombrie 2019 1237

Valentin Cimpoeș (47 de ani) este actualul primar al orașului Basarabeasca, ales pe listele Partidului Nostru în urma alegerilor locale din 28 iunie 2015. La 20 august 2019, cu două luni înainte de alegerile locale, a anunțat că demisionează din partidul condus de Renato Usatîi.„Dragi locuitori ai orașului Basarabeasca. Eu iubesc foarte mult orașul nostru. Vreau foarte mult ca el să crească și să se dezvolte, să devină mai frumos și mai confortabil. În această perioadă complicată, am decis să-mi stopez calitatea de membru al Partidului Nostru. Sper să fiu înțeles și să fiu susținut în această decizie pe care mi-am asumat-o. Cu deosebit respect față de toți locuitorii din Basarabeasca”, a scris Cimpoeș pe o rețea de socializare, fără a oferi detalii despre decizia sa. Astfel, la alegerile din 20 octombrie, Cimpoeș va candida independent, în timp ce Partidul Nostru va avea un alt candidat.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Valentin Cimpoeș a candidat din partea Partidului Nostru în circumscripția nr. 40, Cimișlia, însă a obținut doar al cincilea rezultat și de 3 ori mai puține voturi decât câștigătorul din acea circumscripție, democratul Dumitru Diacov.

La alegerile locale din 2011 a fost ales consilier raional independent pe lista PCRM. Este vorbitor de limba rusă și afirmă că nu cunoaște limba româna.

A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, apoi a făcut un master în Drept. A lucrat profesor de educație fizică la Liceul Teoretic „A.S. Pușkin” din Basarabeasca, apoi metodist în domeniul sportului la Direcția de educație a raionului Basarabeasca. La începutul anului 2019, pentru reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Valentin Cimpoeș a declarat că din 1999 a plecat la muncă în Rusia, unde s-a aflat circa cinci ani. În tot acest timp a trimis bani acasă pentru construcția unui centru de reparații auto. De construcția acestuia s-a ocupat mama sa, Maria Cimpoeș. În prezent aceasta este deținătoarea afacerii, a precizat candidatul. În anul 2000 a revenit în țară și s-a angajat în calitate de profesor de educație fizică la același liceu, unde a activat timp de trei ani.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Moldova Curată a scris anterior că Valentin Cimpoeș a fost  manager la întreprinderea individuală „Cimpoeș Maria”, de unde a declarat un venit de aproape 69 mii lei pentru anii 2013-2014. În declarație de avere și interese personale pentru anul 2018, candidatul arată că a avut un salariu de 99,8 mii de lei de la Primăria or. Basarabeasca. Membrii familiei sau au câștigat alți 2 mii de lei de la compania de asigurări „Moldasig” și 24 mii de lei de la ÎI „Cimpoeș Maria”.

Valentin Cimpoeș mai indică faptul că are în proprietate trei terenuri, două intravilane și unul agricol, dobândite în anii 2002, 2004 și 2015, o casă de locuit cu suprafața de 42,2 metri pătrați, cumpărată în anul 2004, și un spațiu comercial cu suprafața de 280 metri pătrați, dobândit în anul 2015, la câteva luni după ce a devenit primar. Valentin Cimpoeș declară de mai mulți ani același automobil de marca Mitsubishi Space Wagon produs în 2002 și procurat în 2010 cu 4 mii de euro. În aceeași declarație, candidatul indică și un credit obținut de la „Easy credit” în sumă de 11.000 lei. Banii urmează să fie returnați până la sfârșitul anului 2019 cu o dobândă de 5%.

În declarația de avere depusă de Cimpoeș la CECE Basarabeasca, la înregistrarea în cursa electorală, acesta nu a indicat alte informații față de cele din declarațiile de avere și interese ordinare, depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

Integritatea în gestionarea funcției publice și cazier judiciar

În luna martie 2017, Valentin Cimpoeș a fost anunţat că figurează într-un dosar penal, a fost reţinut pentru 72 de ore, după care, tot în acea zi, a primit mandat de arest pentru 30 de zile, fiind învinuit de procurori de „neglijenţă criminală în serviciu” după ce nu ar fi luat atitudine în cazul unei minore forţate de tatăl său să presteze servicii sexuale. Dosarul pe numele primarului de Basarabeasca a provocat îngrijorarea altor primari şi a ONG-urilor din domeniu. „Dacă mergi pe linia asta, poţi aresta orice primar”, comenta atunci, pentru ZdG, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova.

La 17 martie 2017, Inspectoratul General al Poliţiei a anunţat că trei persoane au fost reţinute, fiind acuzate de exploatarea sexuală a unei minore, iar primarul de Basarabeasca – pentru neglijenţă în serviciu, fiind considerat vinovat de inacţiune în acest caz. În urma investigaţiilor angajaţilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) s-a stabilit că, în 2015–2016, un bărbat de 45 de ani, domiciliat la Basarabeasca, a profitat de faptul că fiica sa minoră era în îngrijirea sa şi ar fi forţat-o să presteze, periodic, servicii sexuale, contra plată. Poliţiştii anunţau că „în pofida cazurilor de abuz semnalate în adresa Primăriei Basarabeasca, primarul nu a iniţiat măsuri de curmare şi prevenire a infracţiunii, favorizând astfel comiterea acţiunilor ilicite de către suspect în privinţa minorei”. Astfel, acesta a fost reţinut iniţial pentru 72 de ore. În aceeaşi zi, judecătorul de instrucţie i-a aplicat mandat de arest pentru 30 de zile.

Ulterior, Cimpoeș a fost eliberat din arest, iar dosarul său a fost trimis în instanța de judecată, fiind examinat la Judecătoria Hâncești. Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, ultima ședință a avut loc în luna septembrie 2019.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Basarabeasca

Candidat: Petru Bordan, Blocul ACUM

Petru Bordan, 31 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar al s. Başcalia, raionul Basarabeasca. La alegerile din 20 octombrie, curent, pentru el şi-au dat votul 33, 97% din alegători. Va concura în turul doi cu Petru Tarlev, candidat PDM, care a obţinut în primul tur 43,19% din voturi.

28 octombrie 2019
1323
Basarabeasca

Candidat: Petru Tarlev, PDM

Petru Tarlev este candidatul PDM la funcţia de primar al s. Başcalia, raionul Basarabeasca și candidează pentru al cincilea mandat de primar. La 20 octombrie, pentru el şi-au dat votul 43,19% din alegători și va concura în turul doi al alegerilor cu Petru Bordan, candidatul Blocului ACUM, pentru care au votat 33,97% dintre alegători.

28 octombrie 2019
1564
Basarabeasca

Candidat: Egor Nichita, Partidul Nostru

Egor Nichita (33 de ani), candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al orașului Basarabeasca este de meserie jurist și activează în calitate de consilier orășenesc în Basarabeasca.

11 octombrie 2019
1341
Basarabeasca

Candidat: Vasili Filipov - Partidul Șor

Vasili Filipov, 60 de ani, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al orașului Basarabeasca, este economist de profesie și activează în calitate de administrator la Întreprinderea de Instruire şi Producţie „AMBAS-FER” SRL. Filipov este născut într-un sat din Ucraina, dar deține cetățenia R. Moldova și locuiește în orașul Basarabeasca.

11 octombrie 2019
1382
Basarabeasca

Candidat: Piotr Pușcari, PSRM

Piotr Pușcari (32 de ani), candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Basarabeasca, este în prezent președintele raionului Basarabeasca. A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011, când s-a alăturat lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi, desprinși atunci de la comunişti.

09 octombrie 2019
1356