Candidat: Serghei Anastasov, PSRM

Comrat 8 octombrie 2019 1573

Serghei Anastasov, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Comrat, deține funcția de primar în exercițiu al orașului. A câștigat alegerile locale din 2015 din partea „Partidului Nostru”, în turul doi învingându-l pe Nicolai Dudoglo, care a candidat independent.„Împărtășesc aceleași valori ca și liderul acestui partid, Renato Usatîi. Ambii optăm pentru consolidarea statalității și lupta cu corupția. Sunt multe probleme care trebuie soluționate, dar cea mai importantă problemă constă în faptul că țara noastră se află de 25 de ani în comă economică”, puncta Anastasov la lansarea în cursa electorală din 2015.

Site-ul gagauzinfo.md a scris că Serghei Anastasov nu a răspuns clar atunci când a fost întrebat de ce, în 2019, și-a înaintat candidatura din partea PSRM la aceste alegeri. El însă a făcut referire la faptul că în ultimii ani ar fi fost ținta mai multor dosare penale, iar fiul său a fost reținut de organele de drept. „Susținere am primit doar de la familia mea, prietenii apropiați și de la oameni de la care eu nu mă așteptam deloc”, a precizat acesta. Apoi a nuanțat: „Noi trebuie să lucrăm cu actuala putere. (Socialiștii, n.r.), fiind partid anterior partid de opoziție, a făcut multe pentru oraș, mai multe decât au fost făcute vreodată”, a precizat Anastasov.

„Acum nu am avut ofertă de la Partidul Nostru. Acolo sunt schimbări. Am decis să mergem pe listele PSRM pentru a avea mai mulți consilieri, pentru că noi am lucrat destul de greu cu actualul Consiliu. Dar, aici, la noi, practic toți susțin PSRM. Iar noi mergem cu oamenii. Unde se duc ei, acolo și noi”, a declarat Anastasov, fiind contactat pentru precizări. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, Serghei Anastasov a ridicat anul trecut un salariu de 130 de mii de lei din funcția de primar. Soția sa a declarat venituri de la compania „Goliat Vita” SRL în valoare de 42,4 mii de lei. Anastasov deține împreună cu soția două terenuri, obținute în 2009-2010 și opt spații comerciale de producție, toate procurate în anul 2009.

La capitolul automobile, Anastasov a indicat un Mitsubishi Space (în declarație este scris Spage, n.r.) și un Mercedes 190, ambele fabricate în perioada sovietică și procurate de familia sa în 1995. Cel mai nou automobil al familiei Anastasov este un KIA M1 Sportage, fabricat în 2014 și achiziționat în 2018 cu 299 mii de lei.

În perioada 2016-2019, familia Anastasov a rambursat un credit în valoare de 300 mii de lei contractat de la MoldovaAgroindbank. Aceleași informații, candidatul Serghei Anastasov le-a indicat și în declarația cu privire la venituri depusă la CECE Comrat la înregistrarea în cursa electorală.

Familia Anastasov este proprietara companiei „Goliat Vita” SRL cu activități în fabricarea mobilei. Firma este înregistrată pe numele soților Serghei și Ludmila Anastasov și are un capital social de 1,28 milioane de lei, iar în 2012 a raportat venituri din vânzări de 4,8 milioane de lei. Firma este specializată în producția de mobilier, dar are ca obiective de activitate declarate și alte domenii. Într-un interviu anterior, soții Anastasov declarau că au început afacerile cu mobilă în 1997, perioadă în care pe piață se atesta un dificit. Inițial, au început să vândă mobilă produsă de întreprinderile din Chișinău și Tiraspol, iar ulterior, s-au lansat și în producere. Soții Anastasov susțin că afacerea lor este într-o dezvoltare continuă. În 2011, firma a obținut premiul „Marca Anului”. Dacă în perioada 2014-2015, firma a câștigat 14 licitații organizate de diferite instituții din regiune în valoare de aproximativ un milion de lei, în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat. În perioada 2016-2019, compania familiei Anastasov a câștigat 24 de concursuri publice în valoare totală de aproximativ 2,3 milioane de lei.

Cel mai important contract, în valoare de 550 de mii de lei, compania familiei Anastasov l-a câștigat în urma unei licitații organizate chiar de Primăria mun. Comrat, condusă de Serghei Anastasov. Licitația a avut loc în decembrie 2017, la ea au participat trei agenți economici, iar firma „Goliat-Vita” a câștigat dreptul de a restaura 500 de scaune ale Casei de Cultură din Comrat. În 2017, compania familiei Anastasov a câștigat alte trei tendere organizate de Primăria Comrat în valoare totală de 260 mii de lei.

„Au fost tendere. Noi am refuzat inițial să participăm la licitații, dar nu avea cine altcineva. De asta, de câteva ori, ne-au rugat pe noi. Dar, eu despre asta am informat Consiliul. Nu au fost probleme. Totul a fost legal. Noi, în general, interzicem asemenea lucruri, dar nu au fost alte variante atunci”, a argumentat Serghei Anastasov licitațiile câștigate de firma familiei sale.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid și cazier judiciar

La 23 decembrie 2018, portalul gagauzinfo.md a scris că Procuratura Anticorupție l-a chemat pe Serghei Anastasov la audieri, acesta fiind vizat într-o cauză penală în care se ancheta plățile către mai mulți funcționari ai Primăriei Comrat, dar și demiterea altor funcționari. „Dosarul a fost unul făcut la comandă. A fost clasat înainte de alegerile parlamentare”, a precizat Serghei Anastasov.

În octombrie 2016, Mihail Anastasov, fiul primarului de Comrart și șoferul acestuia, Sergei Chihaiglo, au fost reținuți de poliție, fiind suspectați de proxenetism și turism sexual. Primarul de Comrat a susținut că fiul și șoferul său sunt nevinovați. „Şoferul l-a rugat pe fiul meu să găsească, cum oamenii pot să facă cunoştinţă cu femei. Fiul meu l-a ajutat de aici (Comrat, n.r.). I-a transmis numerele de telefon și atât”, a declarat Serghei Anastasov pentru unimedia.info.  „Și acest dosar a fost unul la comandă. Prea multe dosare pe un singur primar. Au făcut presiuni ca să plec din Partidul Nostru, dar eu am rezistat. Am avut nu doar un dosar penal, ci mai multe, chiar dacă bugetul nostru este unul econom”, a punctat Serghei Anastasov.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Comrat

Profil electoral: Raisa Iazadji, candidata Partidului Ș...

Raisa Iazadji este candidata Partidului Șor la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
1073
Comrat

Candidat: Galina Chireacova, Partidul Șor

Galina Chireacova (60 de ani), candidata Partidului „Șor” la funcția de primar al municipiul Comrat, este „manager de produse”, conform informațiilor indicate în documentul depus de ea la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorală (CECE) Comrat. Chireacova locuiește în orașul Comrat și nu a fost implicată anterior în activități politice. Vorbește exclusiv în limba rusă.

08 octombrie 2019
1070
Comrat

Profil electoral: Alexandr Dinjos, candidat independent...

Alexandr Dinjos candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
1097
Comrat

Profil electoral: Ivan Trandafilov, candidatul PSRM la...

Ivan Trandafilov este candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al satului Avdarma din UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
1098