Candidat: Simion Tatarov, PPEM

Rezina 3 octombrie 2019 1543

Simion Tatarov este actualul primar al orașului Rezina, El s-a născut la 8 octombrie 1965 în satul Oxântea, raionul Dubăsari, are studii superioare în administrarea businessului. La Rezina locuieşte de la începutul anilor ‘90, când împreună cu alte persoane a înregistrat firma „Hermes”. Peste un timp s-a retras din acest parteneriat și și-a continuat afacerile cu alţi businessmani din Rezina şi Râbniţa. În anul 2005 și-a înregistrat propria Întreprindere Individuală "MAST-TATAROV". După ce a fost ales primar, firma este administrată de soţia sa. În politică Tatarov s-a implicat activ la începutul deceniului curent. În primăvara anului 2010, împreună cu alți oameni de afaceri din Rezina, a participat la crearea organizaţiei teritoriale a Partidului “Moldova Unită-Edinnaia Moldova” (PMUEM), pe care o conducea fostul deputat comunist, ulterior parlamentar socialist Vladimir Țurcan. Nemulţumiţi de activitatea autorităţilor publice, inițiatorii acelei organizații au anunțat public că îşi propun să ”întoarcă administraţia oraşului cu faţa spre problemele businessului mic şi mijlociu din teritoriu”. După eşecul PMUEM în alegerile parlamentare din noiembrie 2010, echipa din Rezina a trecut la Partidul Democrat. La  alegerile generale locale din iunie 2011, OT Rezina a PDM a obţinut 7 mandate în Consiliul raional și tot atâtea în Consiliul orăşenesc. Unul dintre aceste mandate i-a revenit lui Simion Tatarov. Atunci PDM s-a ales și cu 6 primari în acest raion. Peste doi ani, o treime din membrii biroului OT Rezina a PDM a demisionat din cauza disensiunilor cu conducerea organizaţiei. Totuşi, după scrutinul local din iunie 2015, PDM a obținut 9 mandate în Consiliul orăşenesc, 11 mandate în Consiliul raional, dar şi 12 din totalul de 25 de primari din raion.

Atunci Simion Tatarov a candidat din partea PDM la funcția de primar al orașului Rezina și în turul II a câştigat cu 58,94% din sufragii în faţa socialistului (ex-comunistului) Valeriu Ciorici. Ulterior Simion Tatarov a devenit membru al Consiliului Naţional al PDM.

Începând cu lunile februarie-martie 2019, relaţiile dintre primarul Simion Tatrov şi preşedinta raionului Rezina Eleonora Graur, care este și vicepreşedintă a PDM, s-au deteriorat semnificativ. La începutul anului curent, firma care presta orașului servicii de transport de pasageri a reziliat contractual cu Primăria și a început să presteze servicii de transportare a elevilor pentru Direcţia raională de Învăţământ, Tineret, Sport Rezina.  “Am anunţat concurs ca să angajăm altă firmă, dar nu s-a prezentat  niciun doritor. Ne-am înţeles cu o firmă din Briceni să ne ajute până vom găsi altă soluţie. Dar într-o zi Poliţia din Rezina a aplicat şoferilor acestei firme amenzi în mărime de 27 mii lei şi ei au refuzat să mai lucreze. A fost de fapt o acţiune împotriva primarului, coordonată de administaţia raionului”, a declarat Simion Tatarov la o întrunire cu cetăţenii din suburbiile Ciorna şi Boşerniţa ale orașului Rezina, declaraţia fiind transmisă de presa locală. Eleonora Graur nu a reacţionat la afirmaţiile primarului. 

Iniţial Simion Tatarov a declarat că nu va mai concura pentru un nou mandat, apoi s-a răzgândit. Practic pe ultima sută de metri, s-a înregistrat drept candidat la funcţia de primar din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile din 20 octombrrie 2019.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Firma ”Mast-Tatarov”, administrată acum de soția primarului, are drept genuri principale de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzarea predominantă a produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun, servicii de expediere si transport, fabricarea de articole confectionate din textile etc. În realitate, Î.I.”Mast-Tatarov” este axată preponderant pe producerea de confecţii. 

În anii 2013-2014, înainte de a ajunge primar, Tatarov a avut un câştig de 1,5 milioane de lei din activitatea firmei. El mai arăta în 2015 în declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, că este proprietarul a 5 garaje cu suprafaţa totală de 390 m. p. și a unui automobil Nissan-Primera, iar pe un cont bancar avea 112 mii de lei. Două case cu suprafeţele de 117,8 m.p.şi respectiv 148,1 m.p., două terenuri intravilan cu suprafeţele de 0,285 haşi 0,1466 ha, la fel, alte câteva imobile în valoare totală de peste jumătate de million de lei, automobilul Toyota LC Prado, estimat la 379,5 mii lei, constituiau proprietatea familiei Tatarov în perioada 1996-2014, adică până la accederea în funcția de primar.  În ultimii trei ani, conform declarațiilor pe venituri şi interese, alături de salariul de primar (91 410 mii de lei în 2016, 107 327 mii de lei în 2017 şi 119 035 mii de lei în 2018), Simion Tatarov mai indică venituri de 689.097 lei şi respectiv 880.528 lei obținuți din activitatea Î.I.”Mast-Tatarov”.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid

În unele domenii, după 2015, Primăria Rezina a înregistrat anumite performanțe, fapt pentru care o parte din rezineni îl apreciază pe Simion Tatarov. De exemplu, Primăria a devenit mai deschisă, au dispărut barierele în ce privește accesul la informația de interes public, specifice pentru guvernarea democrată a raionului. Actele emise de Consiliul orăşenesc şi primar pot fi găsite pe pagina electronică a Primăriei şi în presa locală. Administrația oraşului practică organizarea de consultări şi dezbateri publice pe chestiunile prioritare ale localității. Primăria Rezina a reuşit să realizeze mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii sociale, reparaţie a grădiniţelor, drumurilor, instituţiilor de cultură, construcţie de apeducte şi reţele de canalizare etc. A fost reparată scara centrală care uneşte cele trei terase ale urbei, a fost restabilit monumentul regelui Ferdinand I al României, înălţat de rezineni în anul 1937 şi demolat în 1940 de administraţia sovietică, a fost construită reţeua de canalizare pe strada Păcii şi racordată la reţeaua orăşenească etc. 

Cu toate acestea, multe dintre problemele specifice oraşului au rămas nerezolvate. Unul dintre principalele puncte ale platformei electorale a lui Simion Tatarov era punerea în funcţiune a staţiei orășenești de epurare a apelor reziduale, care mai mult de un sfert de secol se varsă direct în Nistru. La întâlnirile cu alegătorii, candidatul afirma că în câteva luni staţia va funcţiona. Dar asta nu s-a întâmplat. Ulterior, Tatarov a explicat că stația de epurare de tip ”Reșetilov”, a cărei construcţie a început în anul 2011 şi pentru care fuseseră cheltuiţi atunci peste 2 milioane de lei, de fapt nu este funcţională şi a fost nevoie de a o schimba cu alta modernă. În februarie 2014 Primăria a selectat un nou antreprenor, care mai prestase servicii administraţiei raionului. Această companie se angaja să instaleze o nouă staţie în 3 luni, contra sumei de 13,15 milioane de lei. Banii au fost cheltuiţi, dar staţia nici astăzi nu funcţionează. Ulterior primarul motiva: și noua documentaţie de proiect a fost incompletă, nu fusese prevăzut tot utilajul necesar, a fost nevoie de modificări serioase, recalculări, căutări de noi investiţii.

La începutul anului 2015, când încă Tatarov nu era primar, după câteva decizii controversate ale Consiliului orăşenesc, Primăria Rezina a eliberat unui agent economic certificatul de urbanism pentru construcţia pe un teren de 39 metri pătrați (!?) a unui butic care ulterior s-a transformat în centru comercial.  Deşi înălţarea unui asemenea obiect pe o suprafaţă atât de mică este contrară Regulamentului General de Urbanism, proiectul centrului a fost autorizat de către Primărie, înregistrat la Inspecția de Stat în Construcții. Obiectivul a fost construit în câteva luni, ocupând de fapt o suprafaţă cu 200 m.p. mai mare decât cea repartizată inițial. Inspecţia Ecologică Rezina, unii activiști locali și presa locală au cerut atunci stoparea construcției și penalizarea celor care au autorizat-o, se arată într-o investigație a portalului Anticorupție.md. Cu toate acestea, centrul comercial a fost dat în exploatare. 

La fel s-a întâmplat în aprilie 2015, după o licitaţie la care au participat trei firme, inclusiv “Litarcom” SRL şi “Capillati” SRL, Consiliul Raional Rezina încheie un contract în valoare de 642.707 lei cu SRL “Capillati”, pentru ”amenajarea scuarului din strada 27 August, 1”. În realitate, cu aceşti bani, sub peretele clădirii Primăriei Rezina, a fost construit un havuz, pentru care s-a plătit un preţ de circa patru ori mai mare decât cel stabilit ulterior de experţi. Ulterior havuzul a fost transmis prin decizia Consiliului raional în proprietatea Primăriei. Din primăvara anului 2019 havuzul nu mai funcţionează, cada s-a deteriorat şi apa se scurge în subsolul clădirii Primăriei. Solicitat de CUVÂNTUL, primarul a spus că administraţia SRL “Litarcom” a promis acum câteva luni să lichideze defectul, însă deocamdată nu a făcut-o. 

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile locale generale 2019, implementat de Asociația Presei Independente cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Rezina

Candidat: Ghenadie Cuzuioc, independent

Ghenadie Cuzuioc, 46 de ani, originar şi locuitor al suburbiei Ciorna, a orașului Rezina, este om de afaceri bine cunsocut în raion. Până acum a fost consilier raional la Rezina în fracțiunea PDM, nsă candidează independent.

09 octombrie 2019
1156
Rezina

Candidat: Valentin Rotari, PSRM

Valentin Rotari, 56 de ani, este profesor de istorie, ştiinţe sociale şi drept și candidează la funcția de pimar al orașului Rezina. A participat la Războiul din Afganistan, a lucrat la Şcoala profesională din Rezina, la postul vamal Rezina, iar în ultimii ani este lucrează la firma soției sale, specializată în brocheraj vamal. Este membru al organizației teritoriale a PSRM Rezina, care l-a și propus drept candidat la funcția de primar.

14 octombrie 2019
1502
Rezina

Candidat: Victor Macrii, PSRM

Victor Macrii, 58 de ani, domiciliat în s. Buciuşca, este tehnician în telecomunicaţii și lucrează în calitate de controlor la SA RED Nord. El va concura în turul II al alegerilor locale pentru funcţia de primar al comunei Saharna Nouă, Rezina, alături de Maria Macrii, actuala primară a comunei, cu două mandate consecutive la activ. Victor Macrii reprezintă Partidul Socialiștilor.

31 octombrie 2019
1777
Rezina

Candidat: Vasile Guzun, PLDM

Vasile Guzun, candidatul PLDM la funcţia de primar al com. Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, a obţinut în primul tur al alegerilor locale, desfăşurate la 20 octombrie 2019, 22.24% din numărul total de voturi, şi va concura în turul doi al alegerilor cu Iacob Frunză, candidatul PDM, care a obţinut 44.49%.

29 octombrie 2019
1149
Rezina

Candidat: Elena Macrii, PCRM

Elena Macrii s-a născut în 1972 şi locuieşte în s. Saharna Nouă. Mai mulţi ani a lucrat vânzătoare la un magazin din sat. În ultimii doi ani nu a fost angajată în câmpul muncii. Între timp a finalizat studiile de asistent social, dar nu activează in acest domeniu. La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pretinde la funcţia de primar al comunei Saharna Nouă, formată din trei localităţi: Saharna nouă, Saharna, Buciuşca.

18 octombrie 2019
970
Rezina

Profil candidat: Iacob Frunză, PDM

Iacob Frunză, 57 de ani, candidatul PDM la funcţia de primar al com. Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, a obţinut în primul tur al alegerilor generale locale organizate la 20 octombrie 2019 44.49% din numărul total de voturi, aproape cu 50 % mai mult decât contracandidatul său din turul doi, reprezentantul PLDM, Vasile Guzun.

28 octombrie 2019
1300