Candidat: Maria Macrii, independentă

Rezina 18 octombrie 2019 1011

Maria Macrii, originară din s. Cărpineni, Hânceşti, contabilă de profesie, este actuala primară a satului Saharna Nouă, fiind la al doilea mandat. Ea locuiește aici de circa două decenii. A lucrat contabilă în gospodăria agricolă din sat, la primărie, apoi secretară a Consiliului local.În anul 2011 a câştigat alegerile din primul tur, candidând independent. In 2015 deja a fost aleasă din partea Partidului Democrat din Moldova, în turul doi. La scrutinul din 20 octombrie curent pretinde la aceeaşi funcţie, tot în calitate de candidat  independent, având cinci concurenţi, toţi din partea unor formaţiuni politice.

Maria Macrii este membră a Consiliului de administrare a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Integritatea in gestionarea averii si intereselor personale

Potrivit declaraţiei de venituri şi averi depusă în calitate de concurent electoral, în anul 2018, Maria Macrii a avut o singură sursă de venituri – salariul de primar în mărime de 93674 lei. Candidata are în proprietate trei terenuri agricole, estimate în total la 29 292 lei. Familia Macrii locuieşte într-o o casă de 98,4 m2, dobândită în 1994.

Integritatea in gestionarea funcției publice

În perioada cât Maria Macrii s-a aflat la conducerea comunei, aici au fost implementate mai multe proiecte investiţionale. De exemplu, în anul 2017 Grădinița de copii „Ghiocel” cu capacitatea de 60 de locuri a fost reparată capital totalmente cu suportul Guvernului României.

Alte proiecte însă s-au derulat cu probleme serioase. Potrivit ivestigaţiilor publicate în presa locală şi naţională (Ziarul CUVÂNTUL, portalurile investigaţii.md, anticorupţie.md etc), în semestrul doi al anului 2014 Primăria Saharna Nouă a câștigat un grant în valoare de 1,66 mln lei de la Fondul de Eficiență Energetică destinat pentru reparația clădirii gimnaziului local. Consiliul Raional Rezina a suplimentat acest grant cu 327 mii lei. Grupul de lucru de la primărie a decis să încredințeze proiectul unei firme de construcții, care s-a angajat să-l realizeze în 6 luni. In septembrie 2014 – decembrie 2015 firma a efectuat lucrări în valoare de numai 612,6 mii lei, ulterior termenul a fost prelungit, dar compania nu și-ar fi onorat obligațiile și contractul a fost reziliat.

 Cu ghinion a fost şi proiectul care viza construcția apeductului și a reţelei de canalizare din această localitate. Conform contractului încheiat cu Primăria, la 11 iunie 2014, o firmă s-a angajat să valorifice 3.820.670 de lei în 11 luni. La 27 noiembrie 2015, invocându-se necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare (construcţia sondei arteziene), suma contractului de achiziție s-a mărit cu 1.143.384 de lei, fiind stabilit un termen incert pentru finalizarea contractului – până la terminarea lucrărilor. La ora actuală doar circa jumătate din gospodăriile satului sunt conectate la apeduct, reţeaua de evacuare a apelor reziduale a rămas doar pe hârtie.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației SorosPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Rezina

Candidat: Simion Tatarov, PPEM

Simion Tatarov este actualul primar al orașului Rezina, El s-a născut la 8 octombrie 1965 în satul Oxântea, raionul Dubăsari, are studii superioare în administrarea businessului. La Rezina locuieşte de la începutul anilor ‘90, când împreună cu alte persoane a înregistrat firma „Hermes”. Peste un timp s-a retras din acest parteneriat și și-a continuat afacerile cu alţi businessmani din Rezina şi Râbniţa. În anul 2005 și-a înregistrat propria Întreprindere Individuală "MAST-TATAROV". După ce a fost ales primar, firma este administrată de soţia sa. 

03 octombrie 2019
1392
Rezina

Candidat: Victor Macrii, PSRM

Victor Macrii, 58 de ani, domiciliat în s. Buciuşca, este tehnician în telecomunicaţii și lucrează în calitate de controlor la SA RED Nord. El va concura în turul II al alegerilor locale pentru funcţia de primar al comunei Saharna Nouă, Rezina, alături de Maria Macrii, actuala primară a comunei, cu două mandate consecutive la activ. Victor Macrii reprezintă Partidul Socialiștilor.

31 octombrie 2019
1677
Rezina

Candidat: Elena Macrii, PCRM

Elena Macrii s-a născut în 1972 şi locuieşte în s. Saharna Nouă. Mai mulţi ani a lucrat vânzătoare la un magazin din sat. În ultimii doi ani nu a fost angajată în câmpul muncii. Între timp a finalizat studiile de asistent social, dar nu activează in acest domeniu. La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pretinde la funcţia de primar al comunei Saharna Nouă, formată din trei localităţi: Saharna nouă, Saharna, Buciuşca.

18 octombrie 2019
894
Rezina

Profil candidat: Iacob Frunză, PDM

Iacob Frunză, 57 de ani, candidatul PDM la funcţia de primar al com. Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, a obţinut în primul tur al alegerilor generale locale organizate la 20 octombrie 2019 44.49% din numărul total de voturi, aproape cu 50 % mai mult decât contracandidatul său din turul doi, reprezentantul PLDM, Vasile Guzun.

28 octombrie 2019
1219
Rezina

Candidat: Victor Cibotari, Blocul ACUM

Victor Cibotari, candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar al orașului Rezina la alegerile din 20 octombrie 2019, vine din lumea afacerilor, dar are și reputaţie de activist civic. Pedagog de profesie, conform primelor studii, la vârsta de 56 ani este student în anul patru la Faclutatea de Drept al Universităţii de Stat din Moldova. Un timp a fost susţinător al Mişcării Antimafie.

03 octombrie 2019
1516
Rezina

Candidat: Ghenadie Cuzuioc, independent

Ghenadie Cuzuioc, 46 de ani, originar şi locuitor al suburbiei Ciorna, a orașului Rezina, este om de afaceri bine cunsocut în raion. Până acum a fost consilier raional la Rezina în fracțiunea PDM, nsă candidează independent.

09 octombrie 2019
1049