Candidat: Victor Bogatico, Partidul Nostru

Rîșcani 9 octombrie 2019 1273

Victor Bogatico (42 de ani), actualul primar al orașului Râșcani, candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Nostru, formațiune cu care a câștigat alegerile locale în 2015. Anterior, Bogatico a fost primarul orașului Râșcani din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), fiind și candidat la funcția de deputat pe listele PCRM la alegerile parlamentare din 2009 și 2010. În luna aprilie 2015, Victor Bogatico a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se mai regăseşte în PCRM, pe motiv că, după alegerile din 30 noiembrie 2014, „partidul s-a transformat într-o formaţiune satelit a lui Plahotniuc şi Filat”.Conform informațiilor de pe site-ul Primăriei Rîșcani, Victor Botatico și-a făcut studiile universitare la ULIM între anii 2000-2002, perioada în care era deja prim-secretar al comitetului raional Râșcani al komsomolului (1999-2005). În 2005 afirmă că a studiat la Academia de Administrare Publică pe lîngă Președintele R. Moldova. Între 2002 și 2009 a fost secretar eliberat al PCRM Râșcani, iar între 2003 și 2011 a fost consilier raional din partea PCRM și președintele mai multor comisii de specialitate. Din 2009 și până în 2013 a fost prim secretar al PCRM Râșcani, perioadă în care a reușit să câștige și mandatul de primar al orașului Râșcani. Din 2015 a devenit membru al Partidului politic „Partidul Nostru", șef al organizației teritoriale a raionului Râșcani și „curator” al zonei nordice a R. Moldova al formațiunii Partidul Nostru.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației de avere și interese pentru anul 2018, Victor Bogatico a obținut pe parcursul anului trecut venituri salariale de 115 mii de lei, în timp ce soția sa, Nina Cereteu, primara orașului Drochia - 103 mii de lei.

Cei doi primari, ambii reprezentând Partidul Nostru nu au trecut în declarațiile de avere pentru anul 2018 bunuri mobile sau imobile, ci doar o datorie în valoare de 15,3 mii de euro contractată în 2017 de la „Capital Leasing” SRL. Banii urmează să fie rambursați până în 2020 cu o rată a dobânzii de 9,99%. Singura diferență dintre declarațiile de avere a celor doi soți e că în documentul depus la Autoritatea Națională de Integritate de către Victor Bogatico NU se regăsește îndemnizația în valoare de 27,8 mii de lei primită de Nina Cereteu de la CNAS, sumă pe care soția lui Bogatico, Nina Cereteu, o indică în declarația sa.

Nici în declarațiile de avere anterioare, Victor Bogatico nu a indicat bunuri mobile sau imobile deținute. Doar în declarația din 2012, depusă la scurt timp după ce a devenit primar, Bogatico a indicat că este proprietarul unui apartament de 27 m.p. dobândit în 1999. În declarația din 2013, apartamentul NU a mai fost indicat, fără a se preciza dacă acesta a fost vândut.

În declarația de avere depusă la CECE Râșcani, Victor Bogatico a trecut la capitolul datorii încă două credite, contractate în 2015 și 2016 de la Moldindconbank. Un credit în sumă de 100 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 12,54%,care trebuie rambursat până la sfârșitul acestui an, iar celălalt, în sumă de 25 de mii de lei, obținut în 2016, trebuie rambursat până în 2021. Bogatico a indicat aceste datorii în declarația de avere pentru anul 2017, dar nu a făcut acest lucru și în declarația din 2018.

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid și cazier judiciar

Victor Bogatico este urmărit penal pentru două presupuse infracțiuni. Prima - pentru că ar fi luat, în toamna anului 2015, 5 mii de USD mită de la un agent economic din Bălţi pentru a-l favoriza la o licitaţie de vânzare a unui imobil, iar a doua - pentru comiterea unui accident rutier cu mașina de serviciu, în urma căruia o tânără de 17 ani, care îl însoțea, a suferit traumatisme ușoare, iar autoturismul a fost deteriorat. În 2012, consilierii din Râșcani l-au acuzat pe Victor Bogatico de faptul că ar fi folosit mașina de serviciu în scopuri personale.

Cele două capete de acuzare au fost conexate într-o singură cauză penală. Ulterior însă, pe numele lui Bogatico au fost formulate și alte acuzații care țineau de îndeplinirea sarcinilor de serviciu, iar dosarul cu toate acuzațiile a fost trimis în judecată în 2016. Bogatico s-a aflat pentru câteva zile în arest, însă ulterior a revenit la serviciu, aflându-se sub control judiciar. El a susținut în mai multe rânduri că este nevinovat.

Totuși, în februarie 2018, Victor Bogatico, judecat împreună cu directorul Întreprinderii Municipale „Gospodăria Comunală Râșcani” și cu o persoană neangajată în câmpul muncii, Alexandru Poneatovschi, a fost găsit vinovat în baza art. 326 Cod Penal, „trafic de influență”, fiind condamnat la o amendă penală în valoare de 60 de mii de lei. Primarul Bogatico a fost obligat ca împreună cu Poneatovschi să repare prejudiciul produs părții vătămate, în valoare de 4 mii de USD. Până la intrarea sentinței în vigoare, cei doi nu au dreptul de a părăsi țara. Pe alte capete de acuzare Bogatico fie a fost achitat, fie a intervenit termenul de prescripție, astfel că acesta nu a putut fi pedepsit. Dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Bălți, o ședință fiind programată pe 10 octombrie 2019.

Moldova Curată a scris anterior că Victor Bogatico a încălcat și regimul conflictului de interese în anul 2013, atunci când a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, fapt constatat ulterior de Comisia Naţională de Integritate. Totuși, alesul local nu a fost sancţionat din cauză că a expirat termenul de prescripţie. Bogatico a declarat atunci că nu putea să îi interzică nepotului său să participe la licitaţie. „El are aceleaşi drepturi ca oricare locuitor al oraşului. A participat şi a câştigat licitaţia, deoarece la concurs, pentru acel teren de nouă metri, s-a înregistrat numai el”, explica atunci primarul.

Victor Bogatico a încercat să candideze la alegerile parlamentare din februarie 2019 în circumscripția nr. 4, Rîșcani, însă i s-a refuzat înregistrarea pentru că 151 de semnături, din cele prezentate, au fost declarate nevalide.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Rîșcani

Candidat: Octavian Grițcu, PDM

Octavian Grițcu, candidatul PDM la funcția de primar al orașului Râșcani, este de profesie inginer mecanic și activează în calitate de inspector principal în cadrul Agenției de Supraveghere Tehnică, Direcția Nord.

11 octombrie 2019
1101
Rîșcani

CANDIDAT: LILIA VASILIEVA, PN

Lilia Vasilieva este candidata Partidului Nostru la funcția de primar al satului Răcăria din raionul Râșcani. În turul doi, ea se va  confrunta cu Valentina Nadulișneac, candidata Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

26 octombrie 2019
1091
Rîșcani

Candidat: Oleg Coțuc, Blocul ACUM

Oleg Coțuc, candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al orașului Râșcani, este de meserie economist și inginer. Acesta activează în calitate de inginer în cadrul companiei „Moldovatransgaz”. Coțuc este locuitor al orașului Râșcani și originar din această localitate. Este membru al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și președintele Organizației orășenești.

11 octombrie 2019
1366
Rîșcani

Candidat: Andrei Tcaciuc, PSRM

Andrei Tcaciuc, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar al orașului Râșcani, este de profesie inginer. El a activat anterior în calitate de inginer-șef în cadrul întreprinderii „Bălți-Gaz”, filiala Râșcani, fiind locuitor al orașului Râșcani de peste 40 de ani. Acesta nu a deținut anterior alte funcții publice, fiind și la prima legătură oficială cu politica. „Înainte nu am fost implicat în politică. Sunt membru al PSRM de trei ani”, a menționat Andrei Tcaciuc, fiind contactat pentru precizări.

09 octombrie 2019
1369