Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamnat penal, grațiat de Voronin și un contabil cu 1000 de lei pe lună

Alegeri în Adunarea UTAG 8 noiembrie 2016 135
Bogdan Simion și Irina Vlah

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.Bogdan Simion a fost ales în urmă cu patru ani deputat în APG pe listele PCRM. El a câștigat alegerile în circumscripția nr. 13 după turul doi de scrutin, la limită, cu 50,85% din voturi, obținând cu 21 de voturi mai mult decât contracandidata sa, independenta Olga Cîrdoba. Între timp, Simion s-a distanțat de PCRM și candidează în aceste alegeri ca independent. Benefiază însă de suport din partea bașcanului Irina Vlah, care, la fel, a câștigat fiind candidată independentă. La sfârșitul lunii octombrie 2016, în plină campanie electorală, Vlah a participat alături de Simion la deschiderea unei linii de producție a unei fabrici de confecții, unde, scrie presa locală, au fost angajați 40 de localnici.

Simion: Deputații sunt slugile poporului

Simion (55 de ani), de meserie hidrotehniciqn, activează în calitate de contabil la Întreprinderea Individuală „Bodur” din s. Beșalma. Aceasta, conform datelor de pe pagina online a Agenției Achiziții Publice, a câștigat în ultimii patru ani, perioadă în care contabilul ei a fost deputat în APG, peste 40 de contracte cu instituții publice din regiunea găgăuză, (în special instituții de învățământ) pentru livrarea produselor alimentare în sumă de peste jumătate de milion de lei. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia, contabilul Bogdan Simion a avut în ultimii doi ani venituri mai mult decât modeste: 12,2 mii de lei în 2014 și 14,4 mii de lei în 2015. Funcția de deputat în APG nu este remunerată. Simion, conform acelei declarații, deține o casă de locuit în s. Beșalma, 3 ha de teren, un garaj, dar și un automobil de model Toyota Corolla. El nu este fondator sau administrator de firme.

Bogdan Simion: „Am fost cu PCRM, în perioada în care partidul pleda pentru Uniunea Vamală. Dar, după ce Voronin a spus că el deja este pentru Uniunea Europeană... El nu a satisfăcut așteptările noastre. Astfel, am decis că e mai bine să fim cu poporul nostru decât cu PCRM. Știți probabil că în Găgăuzia am făcut și referendum și toți au fost în favoarea Uniunii Vamale. Deputații sunt slugile poporului și trebuie să facem așa cum doresc oamenii. Da, acum cu Irina Vlah suntem o echipă”.

Candidat care deține cu apartament spațios în Antalia, Turcia

Nicolai Cuicioglo, alt candidat din această circumscripție în scrutinul din 20 noiembriem este om de afaceri. În vârstă de 57 de ani, acesta este agronom de meserie. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la CEC, Cuicioglo este directorul firmei SRL „Nexovin”, iar din această calitate a obținut în ultimii doi ani 57,1 mii de lei. Din alte surse, candidatul a mai obținut 252 mii de lei. Împreună cu familia, Cuicioglo declară că este proprietarul unei case în Comrat, dar și al unei locuințe în Chirsova, mun. Comrat. Candidatul la funcția de deputat susține că este și proprietarul unui apartament de 138 m. p. în regiunea Antalia, Turcia. Cuicioglo mai declară două conturi bancare la Victoriabank și Moldindconbank, unde depozitează aproape 20 de mii de lei, dar și 3 automobile: Mercedes, Honda și Toyota Land Cruiser. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că Nicolai Cuicioglo împreună cu soția sa, Elena, sunt proprietarii firmei „Nexovin” SRL, care gestionează o fabrică de vinuri din Găgăuzia. SRL-ul importă producția pe care o fabrică în special în spațiul CSI, dar și în țări din Uniunea Europeană.

Candidatul la funcția de deputat în APG nu este la prima tentativă de a se implica în politică. Acesta a fost anterior deputat în APG, iar ulterior a candidat și pentru un loc de de deputat în Legislativul de la Chișinău. În 2010, Cuicioglo a fost pe locul 10 în lista electorală a Partidului Umanist din Moldova (PUM), condus de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Valeriu Pasat, însă nu a reușit să acceadă în legislativ, nici el, nici partidul pe care l-a reprezentat și al cărui membru a fost, conform informațiilor din lista electorală a PUM depusă la CEC.

Cuicioglo: A fost o comandă politică

În 2006, Nicolai Cuicioglo a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţiile de conducere şi de răspundere materială pe un termen de 2 ani, fiind găsit vinovat de instanțele de judecată din R. Moldova de sustrageri în proporții deosebit de mari prin înșelăciune. Deși a fost reținut cu greu și cu scandal de către organele de drept de la Chișinău în iunie 2008, Cuicioglo a fost eliberat câteva luni mai târziu, fiind grațiat prin Decretul Preşedintelui R. Moldova nr. 2019 din 23 decembrie 2008, fiindu-i stabilit un termen de probă de 5 ani. În 2012, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție i-a anulat condamnarea, „cu stingerea antecedentelor penale”.

Nicolai Cuicioglo: „Nu e nicio problemă cu condamnarea. După ce am fost grațiat, antecedentele penale au fost stinse. De ce m-a grațiat Voronin? Probabil a considerat că sunt nevinovat. Atunci, procurorul Găgăuziei mi-a deschis dosar pentru că eu l-am numit homosexual... Eu eram atunci deputat în APG. Erau și neînțelegeri între partide și așa am ajuns cu dosar. Au scris că aș fi furat vin. Niște prostii. Doar au vrut să-mi ia business-ul. În rest, totul e normal”.

Al treilea candidat din circumscripția nr. 13 Beșalma este Grigore Diulgher, de meserie contabil. În vârstă de 35 de ani, acesta lucrează în calitate de manager de vânzări la compania „Vinuri de Comrat”. Alegerile în regiunea găgăuză vor avea loc pe 20 noiembrie 2016. 

Victor MOȘNEAG

​Nicolai CuiciogloPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
141
Alegeri în Adunarea UTAG

Pentru Etulia se bat doi antreprenori în agricultură: u...

Din partea satului Etulia, raionul Vulcăneşti (circumscripţia nr. 20) doi oameni de afaceri în domeniul agriculturii: un candidat socialist şi unul independent, își doresc fotoliul de deputat în Adunarea Populară din autonomia găgăuză. Deşi vrea să ajungă într-o funcţie publică, socialistul Afanasii Uzun nu vrea să vorbească despre veniturile sale.

12 noiembrie 2016
129
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

21 octombrie 2016
151
Alegeri în Adunarea UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
149
Alegeri în Adunarea UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
163
Alegeri în Adunarea UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
143