Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor, aspiră la un nou mandat

Alegeri in AP din UTAG 9 noiembrie 2016 1313
Serghei Cimpoieș

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.Serghei Cimpoeş (49 ani) candidează independent. El reprezintă această circumscripție și în actuala componență a APG, fiind membru al Comisiei juridice. Este director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, singura fabrică de conserve din Comrat.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, pe parcursul ultimilor doi ani, a obţinut 150 de mii de lei din salariu (circa 7500 de lei) şi 45 mii de lei din alte surse. Acesta mai declară o casă cu o suprafaţă de 140 m. p. situată în s. Tomai, un apartament de 65 m. p situat în Comrat, un lot agricol de 0,2 ari şi un garaj, situate în Tomai.

Gestionează o afacere de milioane

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea “Basarabia-Agroexport” SRL este înregistrată în 1996. Serghei Cimpoeş figurează în calitate de fondator şi administrator al ei. Firma are un capital social în sumă de 2 421  274 lei. Este specializată în conservarea şi comercializarea legumelor şi fructelor. Potrivit datelor ultimului raport financiar, prezentat la Biroul Naţional de Statistică, întreprinderea este una prosperă, în 2012 înregistrând venituri în sumă de circa 77, 5 milioane de lei.

Acuzat de preluarea unor active

Numele lui Cimpoeş s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. În 2014 ziarulnational.md scria că partenerul său de afaceri, Oirat Arîmbaev, un antreprenor din Kazahstan, care deţinea 50% în întreprinderea “Vegfrutis” SRL, singura fabrică de conserve din Comrat, l-a acuzat că l-ar fi jefuit de peste 25 de milioane de lei. 

Informaţia de la CÎS arată că întreprinderea este condusă de soţia lui Cimpoeş, Elena Cimpoeş. Arîmbaev susține că după ce el a devenit coproprietar al companiei, a semnat o procură pe numele lui Serghei Cimpoeş, în care i-a delegat dreptul de a administra afacerea. 

În 2011 antreprenorul kazah a aflat că întreprinderea a dat faliment. Compania care dispunea de un capital social de 50 de milioane de lei avea datorii în sumă de 84 de milioane de lei. Administratorul insolvalbilităţii Svetlana Leiciu a depistat în procesul de verificare a actelor contabile că încă în anul 2010 firma „Vegfrutis” a semnat un contract de transmitere în arendă firmei familiei Cimpoeş „Basarabia Agroexport” a fabricii de conserve și a livezilor de meri de 120 ha ale „Vegfrutis”. În schimb, „Basarabia Agroexport” se obliga să plătească anual o taxă de arendă simbolică de 150 de mii de lei. 

Dosarul de insolvabilitate al companiei “Vegfrutis” se află pe rol în instanţa de judecată din 2011 până în prezent. Unul dintre creditori, preşedintele Camerei Publice din Comrat, Ivan Terzi, l-a acuzat pe Cimpoeş, în cadrul unei conferinţe de presă, că foloseşte statutul de deputat pentru a-şi apăra interesele. Creditorul a afirmat că tărăgănarea procesului de insolvalbilitate a „Vegfrutis” este avantajoasă pentru deputat, deoarece acesta, fără să restituie datoriile, se folosește de activele investitorilor.

Au cerut retragerea imunităţii

La 10 iunie 2016, procurorul UTA Gagauz-Yeri, Ruslan Caraivan, a solicitat APG retragerea imunităţii parlamentare a deputatului pentru a-l putea trage la răspundere. Cimpoeş a spus atunci că pe numele său a fost deschis un dosar penal în ianuarie 2014, dar el a aflat despre asta abia în februarie 2016 şi că este un dosar „cusut cu aţă albă”. Procurorul Ruslan Caraivan a declarat că deţine suficiente probe ca să-i înainteze învinuirea pentru falimentarea intenţionată a “Vegfrutis” SRL. În pofida acestui fapt, deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, la sugestia membrilor Comisiei numiri şi imunităţi din această structură, au respins demersul procurorului. 

Morari: “Are statut de învinuit”

Solicitat de Moldova Curată, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a confirmat că numele lui Serghei Cimpoeş  figurează într-un dosar penal deschis în 2014. Deputatul are statut de învinuit în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari companiei “Vegfrutis”. Un alt dosar în care figurează numele lui Cimpoeș a fost iniţiat la 28 iulie 2016, în baza art. 190, al. 5 Cod Penal, fiind acuzat de escrocherie. “Noi am primit aceste dosare, unul de la Inspectoratul de Poliţie, altul de la Procuratura din Comrat recent. La momentul actual au loc acţiuni de urmărire penală” a precizat procurorul.

Cimpoeş: “Dosar pe criteria politice”

Serghei Cimpoeş, deşi candidează independent, afirmă că dosarele i-au fost deschise pe criterii politice. “Azi procurorii pot deschide dosare oricui, dar prezumţia nevinovăţiei nu a fost anulată de nimeni. Atât timp cât nu-mi este demonstrată vinovăţia, pot candida”, a spus el. La întrebarea de ce declară venituri atât de mici (un salariu de circa 7000 de lei), în funcţia de director al unei întreprinderi de milioane şi de ce nu indică niciun automobil, Cimpoeş a declarat că salariul său e unul obişnuit pentru R. Moldova şi că are două automobile, dar acestea sunt de serviciu şi aparţin întreprinderii.

Solicitat de Moldova Curată, Ivan Comur, preşedintele Comisiei Electorale de la Comrat, a declarat că legislaţia electorală nu permite persoanelor anchetate penal să candideze la funcţia de deputat. În cazul lui Cimpoeş, însă, acesta este deputat în exerciţiul funcţiunii, şi atât timp cât APG nu a decis retragerea imunităţii, el nu poate fi tras la răspundere de către procurori. “Respectiv, ţinând cont de prezumţia nevinovăţiei el poate candida la funcţia de deputat”, a spus Comur.

Fost şef al Direcţiei agricultură, aspiră la mandatul de deputat

Un alt candidat la funcţia de deputat din partea circumscripţiei 35 din Tomai este Ilia Topciu (59 ani), fost şef al Departamentului Agricultură al Găgăuziei. Și Topciu candidează independent. În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat declară un venit obţinut de la 1 ianuarie 2014 până în aprilie 2015, cât a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Agricultură, de 199 mii de lei şi 39 de mii de lei obţinuţi din premii. Candidatul mai indică o casă cu o suprafaţă de 120 m. p şi un lot de teren de 1, 2 ha situate în Tomai. Acesta a declarat pentru Moldova Curată că doreşte să obţină mandatul de deputat ca să facă mai multe lucruri utile pentru localitatea sa, cum ar fi extinderea grădiniţei şi a sistemului de apeduct şi canalizare.

Topciu a mai declarat că nu are nicio afacere. Deşi la rubrica autoturisme nu a indicat nici o maşină, ne-a informat că anul acesta şi-a procurat un automobil de model Mazda, produs în 2006.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
1082
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
1052
Alegeri in AP din UTAG

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circum...

17 noiembrie 2016
1150
Alegeri in AP din UTAG

Candidați în Găgăuzia, cu afaceri prospere și locuințe...

Cinci persoane candidează în circumscripția nr.7 din orașul Ciadîr-Lunga pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG). Cei mai importanți dintre ei dețin afaceri și proprietăți de milioane în Chișinău, acolo unde, de fapt, locuiesc.

21 octombrie 2016
1990
Alegeri in AP din UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
1236
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
1173