Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor, aspiră la un nou mandat

Alegeri in AP din UTAG 9 noiembrie 2016 1123
Serghei Cimpoieș

În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.Serghei Cimpoeş (49 ani) candidează independent. El reprezintă această circumscripție și în actuala componență a APG, fiind membru al Comisiei juridice. Este director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, singura fabrică de conserve din Comrat.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, pe parcursul ultimilor doi ani, a obţinut 150 de mii de lei din salariu (circa 7500 de lei) şi 45 mii de lei din alte surse. Acesta mai declară o casă cu o suprafaţă de 140 m. p. situată în s. Tomai, un apartament de 65 m. p situat în Comrat, un lot agricol de 0,2 ari şi un garaj, situate în Tomai.

Gestionează o afacere de milioane

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea “Basarabia-Agroexport” SRL este înregistrată în 1996. Serghei Cimpoeş figurează în calitate de fondator şi administrator al ei. Firma are un capital social în sumă de 2 421  274 lei. Este specializată în conservarea şi comercializarea legumelor şi fructelor. Potrivit datelor ultimului raport financiar, prezentat la Biroul Naţional de Statistică, întreprinderea este una prosperă, în 2012 înregistrând venituri în sumă de circa 77, 5 milioane de lei.

Acuzat de preluarea unor active

Numele lui Cimpoeş s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. În 2014 ziarulnational.md scria că partenerul său de afaceri, Oirat Arîmbaev, un antreprenor din Kazahstan, care deţinea 50% în întreprinderea “Vegfrutis” SRL, singura fabrică de conserve din Comrat, l-a acuzat că l-ar fi jefuit de peste 25 de milioane de lei. 

Informaţia de la CÎS arată că întreprinderea este condusă de soţia lui Cimpoeş, Elena Cimpoeş. Arîmbaev susține că după ce el a devenit coproprietar al companiei, a semnat o procură pe numele lui Serghei Cimpoeş, în care i-a delegat dreptul de a administra afacerea. 

În 2011 antreprenorul kazah a aflat că întreprinderea a dat faliment. Compania care dispunea de un capital social de 50 de milioane de lei avea datorii în sumă de 84 de milioane de lei. Administratorul insolvalbilităţii Svetlana Leiciu a depistat în procesul de verificare a actelor contabile că încă în anul 2010 firma „Vegfrutis” a semnat un contract de transmitere în arendă firmei familiei Cimpoeş „Basarabia Agroexport” a fabricii de conserve și a livezilor de meri de 120 ha ale „Vegfrutis”. În schimb, „Basarabia Agroexport” se obliga să plătească anual o taxă de arendă simbolică de 150 de mii de lei. 

Dosarul de insolvabilitate al companiei “Vegfrutis” se află pe rol în instanţa de judecată din 2011 până în prezent. Unul dintre creditori, preşedintele Camerei Publice din Comrat, Ivan Terzi, l-a acuzat pe Cimpoeş, în cadrul unei conferinţe de presă, că foloseşte statutul de deputat pentru a-şi apăra interesele. Creditorul a afirmat că tărăgănarea procesului de insolvalbilitate a „Vegfrutis” este avantajoasă pentru deputat, deoarece acesta, fără să restituie datoriile, se folosește de activele investitorilor.

Au cerut retragerea imunităţii

La 10 iunie 2016, procurorul UTA Gagauz-Yeri, Ruslan Caraivan, a solicitat APG retragerea imunităţii parlamentare a deputatului pentru a-l putea trage la răspundere. Cimpoeş a spus atunci că pe numele său a fost deschis un dosar penal în ianuarie 2014, dar el a aflat despre asta abia în februarie 2016 şi că este un dosar „cusut cu aţă albă”. Procurorul Ruslan Caraivan a declarat că deţine suficiente probe ca să-i înainteze învinuirea pentru falimentarea intenţionată a “Vegfrutis” SRL. În pofida acestui fapt, deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei, la sugestia membrilor Comisiei numiri şi imunităţi din această structură, au respins demersul procurorului. 

Morari: “Are statut de învinuit”

Solicitat de Moldova Curată, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a confirmat că numele lui Serghei Cimpoeş  figurează într-un dosar penal deschis în 2014. Deputatul are statut de învinuit în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari companiei “Vegfrutis”. Un alt dosar în care figurează numele lui Cimpoeș a fost iniţiat la 28 iulie 2016, în baza art. 190, al. 5 Cod Penal, fiind acuzat de escrocherie. “Noi am primit aceste dosare, unul de la Inspectoratul de Poliţie, altul de la Procuratura din Comrat recent. La momentul actual au loc acţiuni de urmărire penală” a precizat procurorul.

Cimpoeş: “Dosar pe criteria politice”

Serghei Cimpoeş, deşi candidează independent, afirmă că dosarele i-au fost deschise pe criterii politice. “Azi procurorii pot deschide dosare oricui, dar prezumţia nevinovăţiei nu a fost anulată de nimeni. Atât timp cât nu-mi este demonstrată vinovăţia, pot candida”, a spus el. La întrebarea de ce declară venituri atât de mici (un salariu de circa 7000 de lei), în funcţia de director al unei întreprinderi de milioane şi de ce nu indică niciun automobil, Cimpoeş a declarat că salariul său e unul obişnuit pentru R. Moldova şi că are două automobile, dar acestea sunt de serviciu şi aparţin întreprinderii.

Solicitat de Moldova Curată, Ivan Comur, preşedintele Comisiei Electorale de la Comrat, a declarat că legislaţia electorală nu permite persoanelor anchetate penal să candideze la funcţia de deputat. În cazul lui Cimpoeş, însă, acesta este deputat în exerciţiul funcţiunii, şi atât timp cât APG nu a decis retragerea imunităţii, el nu poate fi tras la răspundere de către procurori. “Respectiv, ţinând cont de prezumţia nevinovăţiei el poate candida la funcţia de deputat”, a spus Comur.

Fost şef al Direcţiei agricultură, aspiră la mandatul de deputat

Un alt candidat la funcţia de deputat din partea circumscripţiei 35 din Tomai este Ilia Topciu (59 ani), fost şef al Departamentului Agricultură al Găgăuziei. Și Topciu candidează independent. În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat declară un venit obţinut de la 1 ianuarie 2014 până în aprilie 2015, cât a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Agricultură, de 199 mii de lei şi 39 de mii de lei obţinuţi din premii. Candidatul mai indică o casă cu o suprafaţă de 120 m. p şi un lot de teren de 1, 2 ha situate în Tomai. Acesta a declarat pentru Moldova Curată că doreşte să obţină mandatul de deputat ca să facă mai multe lucruri utile pentru localitatea sa, cum ar fi extinderea grădiniţei şi a sistemului de apeduct şi canalizare.

Topciu a mai declarat că nu are nicio afacere. Deşi la rubrica autoturisme nu a indicat nici o maşină, ne-a informat că anul acesta şi-a procurat un automobil de model Mazda, produs în 2006.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
944
Alegeri in AP din UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
903
Alegeri in AP din UTAG

Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor ag...

La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.

04 noiembrie 2016
905
Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
899
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de m...

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.

31 octombrie 2016
906
Alegeri in AP din UTAG

Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.

26 octombrie 2016
948