Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor agricol candidează la Gaidar pentru un mandat de deputat în APG

Alegeri in AP din UTAG 4 noiembrie 2016 977
Gheorghii Uzun

La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.Candidatul independent Gheorghii Uzun are 66 de ani și anterior a fost primar în satul Gaidar. Ce-i drept, a exercitat această funcție doar un singur an, în 1995, întrucât prin decretul președintelui de atunci al Republicii Moldova Mircea Snegur, a fost transferat înapoi în cadrul instituțiilor Ministerului de Interne. A devenit adjunctul comisarului poliției Ceadîr-Lunga pentru activitatea operativă. Apoi a fost numit comisar al raionului, iar ulterior - transferat în direcția poliție a autonomiei găgăuze, de unde s-a și pensionat, în 1999. Gheorghii Uzun spune că de atunci a lucrat cu soția sa în Federația Rusă, iar acum doi ani a revenit în Republica Moldova. 

Nicolai Uzun

El spune că nu s-a gândit că va candida vreodată, dar că o face la rugămintea mai multor săteni, care își doresc să afle cum de s-a întâmplat că anume în localitatea lor conectarea la apeductul construit pe banii publici costă mult mai mult decât în satele vecine. „Sătenii m-au rugat să îi ajut să rezolve o problemă locală, anume legată de puterea locală. Așa s-a întâmplat că nu am reușit să mă lămuresc până la urmă, am scris o scrisoare bașcanului și ne-a fost expediat un răspuns formal, nu au verificat nimic din faptele indicate de noi - fraude și majorarea abuzivă a prețului pentru instalarea apeductului. Fondul Ecologic Național a alocat 4, 901 milioane de lei pentru construcția apeductului. Autoritățile locale au stabilit prețuri îngrozitoare pentru conectarea la acest apeduct, de 2 sau 2,5 ori mai mult decât în satele vecine. De exemplu, dacă în satul de alături Primăria a luat un credit ca să dea oamenilor apă și astfel conectarea a costat 450 de lei, la noi conectarea a costat 1 345 de lei. Nu a fost făcut niciun tender. După ce au apărut întrebări la acest subiect, s-a făcut un tender, trecut în acte cu o dată din urmă, și ar fi câștigat o firmă din Chișinău, dar prețul l-au redus până la 800-900 lei, ceea ce e din nou mai scump decât în satul vecin”, explică Gheorghii Uzun. El consideră că funcția de deputat i-ar oferi mai multe pârghii și astfel va putea face lumină în problema conectării la apeduct. „Cred că dacă voi fi deputat, voi avea acces la documente care acum sunt secretizate de către Primărie. Cred că voi putea rezolva, fiind deputat, cu ajutorul Procuraturii Generale, unde încă nu m-am adresat. Am depus plângeri doar la procuratura locală și mi s-a răspuns că faptele nu s-au adeverit. Nici eu și nici oamenii nu am înțeles nimic”, adaugă Gheorghii Uzun. 

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat, Gheorghii Uzun a indicat venitul din pensie - 112 800 de lei - pentru doi ani, dar și faptul că deține o casă de locuit și două terenuri, dintre care unul e cu destinație agricolă. Candidatul are în proprietate un autoturism Mercedes Benz S 180.

Fratele actualei deputate din partea satului Gaidar, candidat la alegeri

Contracandidatul lui Gheorghii Uzun, fratele actualei deputate Zinaida Popaz, Nicolai Uzun, este fondatorul și administratorul unei întreprinderi agricole cu venituri de milioane de lei dei. Candidatul spune că sora sa lucrează la el în calitate de director-adjunct și că aceasta vrea să se odihnească, de aceea nu s-a mai înscris în cursa pentru un nou mandat. 

Nicolai Uzun vrea să reprezinte satul Gaidar în APG, deși nu locuiește aici. El stă cu familia la Căușeni. „Da, eu locuiesc la Căușeni, dar vin la Gaidar cel puțin o dată pe săptămână. Întreprinderea mea arendează aici 1200 de hectare de teren și peste 40 de angajați. De curând am construit la Gaidar un elevator de cereale cu o capacitate de 10 mii de tone. Am un elevator și la Căușeni”, explică Nicolai Uzun. El spune că, fiind deputat, vrea să contribuie la dezvoltarea satului. Ca și oponentul său, el candidează indepedendent. 

Alegerile deputaților Adunării Populare a autonomiei găgăuze vor avea loc pe 20 noiembrie. Deputații sunt aleși pe 4 ani. Din cei 35 de deputați ai APG, doar 12 sunt remunerați pentru activitatea lor - membrii prezidiului APG și președinții comisiilor permanente. Activitatea celorlalți aleși în APG este neremunerată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...

La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.

28 octombrie 2016
961
Alegeri in AP din UTAG

Pentru Etulia se bat doi antreprenori în agricultură: u...

Din partea satului Etulia, raionul Vulcăneşti (circumscripţia nr. 20) doi oameni de afaceri în domeniul agriculturii: un candidat socialist şi unul independent, își doresc fotoliul de deputat în Adunarea Populară din autonomia găgăuză. Deşi vrea să ajungă într-o funcţie publică, socialistul Afanasii Uzun nu vrea să vorbească despre veniturile sale.

12 noiembrie 2016
763
Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1141
Alegeri in AP din UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
1057
Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
1029
Alegeri in AP din UTAG

Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...

Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.

28 octombrie 2016
973