Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor agricol candidează la Gaidar pentru un mandat de deputat în APG

Alegeri în Adunarea UTAG 4 noiembrie 2016 224
Gheorghii Uzun

La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.Candidatul independent Gheorghii Uzun are 66 de ani și anterior a fost primar în satul Gaidar. Ce-i drept, a exercitat această funcție doar un singur an, în 1995, întrucât prin decretul președintelui de atunci al Republicii Moldova Mircea Snegur, a fost transferat înapoi în cadrul instituțiilor Ministerului de Interne. A devenit adjunctul comisarului poliției Ceadîr-Lunga pentru activitatea operativă. Apoi a fost numit comisar al raionului, iar ulterior - transferat în direcția poliție a autonomiei găgăuze, de unde s-a și pensionat, în 1999. Gheorghii Uzun spune că de atunci a lucrat cu soția sa în Federația Rusă, iar acum doi ani a revenit în Republica Moldova. 

Nicolai Uzun

El spune că nu s-a gândit că va candida vreodată, dar că o face la rugămintea mai multor săteni, care își doresc să afle cum de s-a întâmplat că anume în localitatea lor conectarea la apeductul construit pe banii publici costă mult mai mult decât în satele vecine. „Sătenii m-au rugat să îi ajut să rezolve o problemă locală, anume legată de puterea locală. Așa s-a întâmplat că nu am reușit să mă lămuresc până la urmă, am scris o scrisoare bașcanului și ne-a fost expediat un răspuns formal, nu au verificat nimic din faptele indicate de noi - fraude și majorarea abuzivă a prețului pentru instalarea apeductului. Fondul Ecologic Național a alocat 4, 901 milioane de lei pentru construcția apeductului. Autoritățile locale au stabilit prețuri îngrozitoare pentru conectarea la acest apeduct, de 2 sau 2,5 ori mai mult decât în satele vecine. De exemplu, dacă în satul de alături Primăria a luat un credit ca să dea oamenilor apă și astfel conectarea a costat 450 de lei, la noi conectarea a costat 1 345 de lei. Nu a fost făcut niciun tender. După ce au apărut întrebări la acest subiect, s-a făcut un tender, trecut în acte cu o dată din urmă, și ar fi câștigat o firmă din Chișinău, dar prețul l-au redus până la 800-900 lei, ceea ce e din nou mai scump decât în satul vecin”, explică Gheorghii Uzun. El consideră că funcția de deputat i-ar oferi mai multe pârghii și astfel va putea face lumină în problema conectării la apeduct. „Cred că dacă voi fi deputat, voi avea acces la documente care acum sunt secretizate de către Primărie. Cred că voi putea rezolva, fiind deputat, cu ajutorul Procuraturii Generale, unde încă nu m-am adresat. Am depus plângeri doar la procuratura locală și mi s-a răspuns că faptele nu s-au adeverit. Nici eu și nici oamenii nu am înțeles nimic”, adaugă Gheorghii Uzun. 

În declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat, Gheorghii Uzun a indicat venitul din pensie - 112 800 de lei - pentru doi ani, dar și faptul că deține o casă de locuit și două terenuri, dintre care unul e cu destinație agricolă. Candidatul are în proprietate un autoturism Mercedes Benz S 180.

Fratele actualei deputate din partea satului Gaidar, candidat la alegeri

Contracandidatul lui Gheorghii Uzun, fratele actualei deputate Zinaida Popaz, Nicolai Uzun, este fondatorul și administratorul unei întreprinderi agricole cu venituri de milioane de lei dei. Candidatul spune că sora sa lucrează la el în calitate de director-adjunct și că aceasta vrea să se odihnească, de aceea nu s-a mai înscris în cursa pentru un nou mandat. 

Nicolai Uzun vrea să reprezinte satul Gaidar în APG, deși nu locuiește aici. El stă cu familia la Căușeni. „Da, eu locuiesc la Căușeni, dar vin la Gaidar cel puțin o dată pe săptămână. Întreprinderea mea arendează aici 1200 de hectare de teren și peste 40 de angajați. De curând am construit la Gaidar un elevator de cereale cu o capacitate de 10 mii de tone. Am un elevator și la Căușeni”, explică Nicolai Uzun. El spune că, fiind deputat, vrea să contribuie la dezvoltarea satului. Ca și oponentul său, el candidează indepedendent. 

Alegerile deputaților Adunării Populare a autonomiei găgăuze vor avea loc pe 20 noiembrie. Deputații sunt aleși pe 4 ani. Din cei 35 de deputați ai APG, doar 12 sunt remunerați pentru activitatea lor - membrii prezidiului APG și președinții comisiilor permanente. Activitatea celorlalți aleși în APG este neremunerată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
242
Alegeri în Adunarea UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
251
Alegeri în Adunarea UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
232
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați-novice au ajuns în turul doi al scrutinului d...

În circumscripția nr. 26 Chirsova, în turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze doi candidați vor continua lupta pentru încrederea oamenilor: Stepan Sarioglo și Victor Radov. Potrivit procesului-verbal întocmit de Comisia Electorală de la Comrat, referitor la rezultatele scrutinului din 20 noiembrie, actualul deputat Sarioglo a adunat 817 voturi, iar socialistul Victor Radov - 504 voturi. În total, în această circumscripție, care are 4 509 alegători, au candidat 5 persoane. 

30 noiembrie 2016
293
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
245
Alegeri în Adunarea UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
284