Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e reprezentantul comuniștilor

Alegeri locale 6 iunie 2015 1102
Primarul Dorin Chirtoacă și viceprimarul Nistor Grozavu la una dintre ședințele Primăriei

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.



Candidatul PL vrea al treilea mandat 

Actualul primar, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), conduce capitala din anul 2007, când a câștigat alegerile în fața comunistului Veaceslav Iordan, iar în 2011 a obținut al doilea mandat, ajungând în turul doi față în față cu reprezentantul socialiștilor, Igor Dodon. Acum, Chirtoacă candidează pentru un al treilea mandat. El este licențiat în drept, are 37 de ani și anterior a fost coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova şi redactor-şef al emisiunii de la TVR ”Surprize, surprize”. Pe durata conducerii sale, Chirtoacă a fost ținta numeroaselor critici din partea opoziției și uneori din partea presei, care i-au reproșat că Primăria și Consiliul Municipal înstrăinează terenurile publice la prețuri mici, în baza unor scheme și înțelegeri. 

Cele mai multe critici, pentru înstrăinarea terenurilor publice 

Un raport al Centrului Analitic Independent Expert Grup, întitulat ”Transperența în municipiul Chișinău”, și publicat la 3 iunie 2014, a arătat că în anii 2010 – 2014 Chișinăul ar fi pierdut sute de milioane de lei din cauza gestionării proaste a patrimoniului public, inclusiv prin privatizare defectuoasă, prin fraudarea licitaţiilor sau subestimarea valorii bunurilor și altele. Experţii au constatat că preţurile normative la privatizarea terenurilor şi suprafeţelor nelocuibile sunt de zece ori mai mici decât cele de piaţă. Numai în urma unor astfel de tranzacţii, în ultimii cinci ani, pierderile bugetului municipal au fost estimate la cel puţin 300 de milioane de lei. De asemenea, experții, care au analizat rapoartele Curții de Conturi (CC) și deciziile Primăriei și Consiliului Municipal, au constatat că în cei 4 ani în capitală au fost ocupate ilegal circa 300 de hectare de terenuri, iar bugetul municipal a fost păgubit astfel de 500 de milioane de lei. 

Deputatul Zinaida Greceanâi la una dintre ședințele Parlamentului

Carențe și în procesul de achiziții publice, semnalate și de Curtea de Conturi 

La fel, au fost semnalate carențe grave în procesul de achiziții publice, unde, în opinia specialiștilor de la Expert Grup, ar putea exista scheme de corupție. ”În condițiile când circa un miliard de lei din bugetul municipiului Chișinău sunt destinate cheltuielilor capitale și procurării de bunuri și servicii, lipsa unor practici calitative de achiziții publice generează pierderi considerabile bugetului municipal. Practicile existente de procurări se soldează cu un nivel jos de competiție a participanților la achizițiile publice, selectarea nu a celor mai buni competitori, și cu un nivel foarte jos de calitate a executării contractelor. Curtea de Conturi a determinat că circa 20 % din contractele de achiziții analizate au avut contracte adiționale cu majorarea sumelor. Acest fapt ne face să credem că există fie o problemă încă de la etapa de planificare a achizițiilor, fie existența schemelor corupționale”, se spune în raportul Expert Grup.  

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, deputatul PCRM Violeta Ivanov și candidatul PCRM Vasili Chirtoca

Într-un raport al Curții de Conturi, care a efectuat un audit al gestionării banilor publici și patrimoniului municipiului Chișinău în anii 2010 – 2011 se arată că una dintre verigile slabe în procesul de gestionare a capitalei sunt achizițiile publice. Inspectorii CC au notat că în unele cazuri nu a fost asigurată păstrarea dosarelor participanților la licitații, ceea ce permite pierderea sau schimbarea documentelor din dosare, iar în două cazuri agenții economici au depus dosarele mult mai târziu decât data la care s-a desfășurat licitația. ”Auditul a stabilit 2 cazuri (la DGETS şi DGAURF) când agentul economic a depus unele documente necesare participării la procedura de achiziţii publice mai târziu decât data la care s-a desfăşurat achiziţia, ceea ce denotă o formalitate în desfăşurarea achiziţiilor publice”, se spune în raportul Curții de Conturi, publicat și examinat în anul 2012.  

Serafim Urechean la o ședință a Curții de Conturi

De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au găsit atunci o serie de abateri de la normele legale, cum ar fi gestionarea frauduloasă a terenurilor, cheltuieli nejustificate de la buget pentru plata salariilor, achiziții de milioane de lei neprevăzute în planul de achiziții al municipiului. 

Terenuri înstrăinate de urgență la ultima ședință a CMC din mandatul actualului primar. Printre beneficiari – soția unui consilier liberal 

Pentru că ar admite înstrăinarea urgentă și dubioasă a terenurilor publice, primarul Dorin Chirtoacă a fost criticat de-a lungul anilor de către unii consilieri municipali, care s-au opus votării deciziilor funciare. La ultima ședință a CMC, din 19 mai 2015, la care a participat și primarul, consilierii liberali, comuniști și liberal-democrați au votat 52 de decizii de înstrăinare a terenurilor publice, decizii care au fost introduse pe ordinea de zi în regim de urgență, la începutul ședinței, fără să fie planificate și discutate în prealabil. Una dintre decizii se referea la repartizarea unui lot unei firme conduse de soția unui consilier liberal, Iurie Topală. Solicitat de presă, Topală a recunoscut că în ședință firmei soției sale i-a fost repartizat pământ.  

Decizii anulate prin judecată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat 

În prezent, în instanțele de judecată sunt examinate zeci de acțiuni pornite de oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, condus până nu demult de membrul PLDM Sergiu Palihovici, prin care se cere anularea dispozițiilor primarului Dorin Chirtoacă sau altor acte emise de primăria Chișinău, ca fiind ilegale. Una dintre aceste acțiuni vizează împuternicirea de către primarul Dorin Chirtoacă a liberalului Mihai Moldovanu, care este șef al Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, cu funcții de angajator. Dispoziția emisa la 5 august 2013 de către Dorin Chirtoacă, prin care Moldovanu obținea atribuții de a numi, destitui și stabili sarcini pentru directorii  instituțiilor medico-sanitare publice din Chisinau a fost anulată printr-o decizie din luna martie 2015 a Curții Supreme de Justiție

Dorin Chirtoacă a câștigat lunar în ultimii doi ani 12 mii de lei

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, Dorin Chirtoacă arată că a ridicat în ultimii doi ani din salariu peste 304 mii de lei, adică în jur de 12 mii de lei lunar. Alte venituri în bani primarul nu a avut. El deține o treime dintr-o casă de locuit și dintr-un teren din suburbia Colonița a Chișinăului, acolo unde s-a născut, și un apartament de 90 de metri pătrați în Chișinău. Edilul are și două mașini: un BMW 3i8i și un Opel Astra.

Zinaida Greceanâi: născută la Tomsk, revenită la Briceni, devenită comunistă, apoi socialistă

Socialista Zinaida Greceanâi (59 de ani), de meserie economist-finanțist, s-a născut în regiunea Tomsk din Federația Rusă, așa cum indică însăși candidata într-un document depus la Consiliul Electoral de Circumscripție. Ea a devenit cunoscută în perioada guvernării comuniste (2001 – 2009), când a deținut funcția de viceministru al Finanțelor în Guvernul Vasile Tarlev, apoi de ministru al Finanțelor, după care a devenit prim-ministru (2005-2008). Până la mijlocul anilor 90 a locuit și a lucrat la Briceni. În timpul manifestațiilor anticomuniste de după alegerile parlamentare din aprilie 2009 ea era prim-ministru și a intrat în istorie prin declarația făcută către părinți, când a spus că forțele de ordine vor trage asupra copiilor, dacă aceştia vor participa la proteste.

A guvernat ani de-a rândul cu Voronin, dar l-a părăsit şi acum face echipă cu Dodon

Zinaida Greceanâi este acum deputat pe lista Partidului Socialiștilor (PSRM), condus de Igor Dodon. Ani de-a rândul ea a făcut parte din echipa comuniștilor, condusă de Vladimir Voronin, iar din 2009, când PCRM a trecut în opoziție, a fost deputat comunist, doar că în 2012, împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, a părăsit Partidul Comuniștilor, și a aderat la PSRM, condus atunci de Veronica Abramciuc. Lider al acestei formațiuni a devenit Igor Dodon, iar în urma unor neînțelegeri Veronica Abramciuc a fost exclusă din partidul pe care l-a fondat. 

Înainte de alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, care a întocmit o listă a candidaților cu probleme de integritate, nota că în calitate de ministru al Finanţelor, Zinaida Greceanîi ar fi atras condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Companiei „Oferta Plus”, în urma căreia statul a fost obligat să plătească despăgubiri și datorii restante către companie în mărime de 2,5 milioane de euro.

Zinaida Greceanâi locuiește într-o casă cu două nivele și cu o suprafață de 273 m.p., pe strada Gherman Pântea din Chișinău, estimată la 1 milion 232 de mii de lei. Singurele venituri pe care le indică sunt din salariu, pensie și indemnizație. Astfel, în ultimii doi ani a obținut 313 mii de lei din salariul de deputat  și alte 282 de mii de lei ”din alte surse legale”. La imobile, în afară de casa din Chișinău, declară și un teren de 2,4 ha la Cotiujeni, Briceni. 

Vasili Chirtoca, milionarul cu vilă la Coblevo 

Candidatul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, este cel mai bogat candidat la funcția de primar al Chișinăului. El este președintele Holdingului ”DAAC Hermes”, specializat în importul de autoturisme, care are un capital statutar de peste 22 de milioane de lei. Chirtoca este nou în politică, desemnarea lui fiind o surpriză pentru opinia publică. Omul de afaceri are 57 de ani, s-a născut într-un sat din raionul Kotovski din Ucraina și de meserie este inginer mecanic. El a absolvit Institutul Politehnic din Odesa și a lucrat în calitate de inginer la Istitutul de Proiectări al URSS. 

Potrivit unei biografii disponibile pe internet, în 1989 Chirtoca a fondat o întreprindere cooperatistă tehnico-științifică «Голубая волна», în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, care în prezent este una dintre companiile sale, ”DAAC Ecoplant” SRL și se ocupă de implementarea proiectelor de agricultură ecologică.  

În anul 1992 a devenit președintele consiliului de administrare al  societății pe acțiuni ”Poliproiect”, care a devenit ulterior ”DAAC Invest”, prima companie cu dreptul de a activa pe  Piața Valorilor Mobiliare din Republica Moldova. În anul 1994 a fondat  Societatea pe acțiuni ”DAAC-Hermes”, care în prezent este un holding cu peste 50 de firme.

Furnizor de mașini de lux pentru guvernarea comunistă 

Holdingul condus de Vasili Chirtoca a ajuns în atenția presei în anul 2003, când la putere în Republica Moldova era Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, Holdingul ”DAAC Hermes” a oferit Guvernului 42 de autoturisme Skoda Superb, care au fost distribuite președinților de raioane. Ziarul ”Timpul” a scris atunci, la 16 ianuarie 2004, în articolul intitulat „Luxul în ţara sărăciei”, că pentru achiziționarea mașinilor nu a fost organizată o licitație publică și Hotărârea privind achiziția nu a fost publicată în Minitorul Oficial, așa cum prevede legea. Prin urmare, a dedus că afacerea a fost ilegală. La solicitarea jurnalistei de la ”Timpul” Alina Anghel, Guvernul condus atunci de Vasile Tarlev nu a oferit nicio informație și nu a divulgat prețul mașinilor. Indirect, un reprezentant al Executivului a confirmat că o asemenea mașină costă până la 18 mii de euro. În investigația sa, jurnalista a aflat că până la achiziția din 2003, Guvernul a mai luat de la ”Daac Hermesc” alte 23 de autoturisme Skoda Superb.  

”DAAC Hermes” a urmărit falimentarea Ziarului ”Timpul”? 

Astfel, notând că în condițiile în care Cancelaria de Stat cumpără de la “DAAC Hermes” loturi mari de automobile în afara vreunui tender, ziarista a sugerat că ar putea exista o relaţie specială între guvernare şi companie.  ”Gurile rele şi, cu siguranţă, prost informate din Chişinău afirmă că în momentul accederii comuniştilor la guvernare, Vladimir Voronin a vrut să „taie” nodul gordian al fondului de investiţii Daac-Hermes, înfiinţat în baza bonurilor de investiţii, adică să-l ia la bani mărunţi. Ca acest lucru să nu se întâmple, se zice că cineva i-a plătit altcuiva 500 mii de dolari. Sunt simple speculaţii şi învinuiri nefondate – nu se ştie. Realitatea e că azi, Daac-Hermes şi distribuitorul său ”Skoda” sunt bine mersi, prosperă şi vând Cancelariei de Stat loturi uriaşe de automobile de lux, spre ciuda concurenţilor”, a scris ”Timpul”. Pentru acest alineat, potrivit Organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, ”DAAC Hermes” a dat ziarul în judecată și a pretins despăgubiri de peste un milion de lei. Judecătoria Buiucani a obligat ”Timpul” și pe ziarista Alina Anghel să plătească 1 350 000 lei, hotărâre lăsată în vigoare de Curtea de Apel Chişinău. Curtea Supremă de Justiţie a redus însă mărimea despăgubirii la 130 de mii de lei. Ca să nu falimenteze în urma plătii acestei sume, publicația a fost închisă și redeschisă cu denumirea de ”Timpul de dimineață”, așa cum este și în prezent. Redacția şi ziarista au depus atunci o plângere la CEDO, care a constatat mai târziu că jurnaliștii au urmărit publicarea de informații de interes public și nu denigrarea companiei ”DAAC Hermes”, dictând despăgubiri morale și materiale pentru ”Timpul” de 14 mii de euro. 

Oficial, nu a donat nimic partidului în actuala campanie 

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, Chirtoca a indicat pentru ultimii doi ani un venit de peste un milion de lei de la locul de muncă de bază și dintr-o activitate prin cumul. La rubrica deținerea unor cote-părți în societăți comerciale indică suma de 22 milioane de lei, ceea ce reprezintă, cel mai probabil, cota sa din ”DAAC Hermes” SA. El mai deține acțiuni în 8 societăți comerciale. 

Vasili Chirtoca are două case în Chișinău, una de 233 de metri pătrați și alta de 82 de metri pătrați, o casă de 88 m. p. în localitatea Coblevo de pe litoralul de la Odesa, Ucraina, și încă o casă în satul Molovata. La Coblevo Chirtoca are și un teren. Candidatul PCRM mai are terenuri în Chișinău, în satele Ulmu, Cojușna și Molovata. 

Dintre mașini, Chirtoca indică două autoturisme: un Jaguar XJ și o Skoda Superb Elegance. Chiar dacă deține o avere atât de impresionantă și are venituri de milioane, Vasili Chirtoacă nu a donat niciun ban Partidului Comuniștilor pentru campania sa electorală. Cel puțin asta reiese din rapoartele financiare ale formațiunii, depuse la Comisia Electorală Centrală pentru primele două săptămâni de campanie. 

Candidatul PLDM, Serafim Urechean, verificat de două ori de CNI

Candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Serafim Urechean (65 de ani), este cunoscut locuitorilor capitalei, întrucât a mai fost primar aici din 1994 şi până în anul 2007. Până atunci a deținut diferite posturi în cadrul Confederației Sindicatelor. A fondat și a condus în anii 2003-2011 Partidul ”Alianța Moldova Noastră”, a fost deputat, iar din 2009 şi până în 2011 a fost vicepreşedinte al Parlamentului. În 2011 a devenit președinte al Curții de Conturi, funcție pe care o deține până în prezent. Serafim Urechean nu este membru al PLDM și spune că nici nu va adera la vreun partid. 

Bănuieli legate de declararea averii

La 16 ianuarie 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Serafim Urechean, în urma unei sesizări depuse de Centrul Național Anticorupție, bănuindu-l că nu și-a declarat toate averile pentru anul 2012: câteva conturi bancare, arendarea a două maşini de lux şi calitatea de fondator al unei bănci comerciale. În iunie 2014 CNI a pus pe ordinea de zi rezultatul controlului, dar a amânat examinarea pentru că ar fi avut nevoie de acte suplimentare de la bănci, pe care încă nu le obținuse. Serafim Urechean a declarat atunci pentru Moldova Curată că verificarea ar fi o comandă politică și că tot ce are în proprietate a indicat în declaraţie: “Este o miciună să spui că nu aş fi declarat trei conturi bancare. Am aflat de curând că am avut deschis un cont, în perioada când eram primar general. Mi-a fost înmânat cardul în cadrul unei acţiuni promoţionale la care eram invitat. Cardul l-am restituit imediat, iar contul a fost închis, iar CNI a fost pus la curent cu acest fapt”. 

Cât priveşte calitatea sa de fondator al unei bănci, preşedintele CC a spus că a făcut parte din sindicatul acestei bănci: “Până în anul 1994 am fost preşedintele Confederaţiei Sindicatelor, iar după ce am devenit primar general al municipiului Chişinău, nu am mai avut nici o tangenţă cu această bancă”.

Încă un control de la CNI, pentru folosirea mașinii de serviciu

CNI a mai pornit un control în privința lui Urechean la 14 mai 2015, adică în actuala campanie electorală, după ce un reporter de la Curaj TV l-a filmat într-o seară în timp ce a venit cu mașina de serviciu la un restaurant din sectorul Botanica. Urechean a recunoscut că mașina e a statului, dar a spus că se află acolo în interes de serviciu. CNI a pornit totuși o procedură de control și urmează să afle dacă președintele curții de Conturi a folosit sau nu mașina de serviciu în interes personal. 

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Serafim Urechean indică un salariu de 217 mii de lei pe doi ani, un apartament de 129 metri pătrați, o vilă și două terenuri agricole la Trușeni, un garaj pe strada Valea Trandafirilor din Chișinău și un autoturism. De asemenea, președintele CC indică un venit din pensie de 39 de mii de lei.

Alte persoane care candidează la funcția de primar al Chișinăului sunt: Ilian Cașu de la Partidul Nostru, Oazu Nantoi de la PPEM, Timotei Țurcanu de la PNL, Mihail Cârlig, PPRM, Valeriu Klimenko, Ravnopravie, Grigore Petrenco, Partidul Casa Noastră Moldova, Eliza Moscaliuc, Partidul Renaștere, Marcel Darie, Partidul Legii și Dreptății, Anatolie Prohnițchi, Partidul Ecologist, Tatiana Tomacu, Partidul „Patrioții Moldovei”, Oleg Brega, Partidul „Democrația Acasă”, Monica Babuc, Partidul Democrat, și Igor Căldare, Blocul Electoral „Lista Poporului”. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi...

Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti.  Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.

11 iunie 2015
1625
2015

Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.

26 mai 2015
1438
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
1371
2015

Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...

În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.

28 mai 2015
2630
2015

Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi

În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).

24 mai 2015
1106
2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
1920