Rezina: Nouă candidaţi ţintesc fotoliul de primar

Alegeri locale 21 mai 2015 1222

Printre cei 9 candidaţi la funcţia de primar al orașului Rezina sunt numai două femei. Vârsta medie a candidaţilor este de 54 ani, cel mai tânăr având 44 de ani, lucru care denotă una din două: sau pentru tinerii din Rezina această funcţie nu este atractivă, sau în oraş nu au mai rămas tineri dornici să-şi încerce forţele în administrația publică locală. Cu excepţia lui Valeriu Ciorici, care locuiește în satul Ţareuca, toți candidaţii locuiesc la Rezina. 7 dintre ei au studii superioare, ceilalţi – studii medii speciale. Profesiile lor sunt diferite: un specialist în domeniul administrării publice, un arhitect, 3 pedagogi, 2 economişti-finanţişti, un medic, un tehnician-constructor.



Socialistul Valeriu Ciorici: după 8 ani de aflare la conducerea raionului se vrea primar al oraşului

Valeriu Ciorici are 60 de ani. S-a născut în satul Poiana, Şoldăneşti, dar activitatea de muncă şi-a desfăşurat-o în raionul Rezina. Este economist-contabil şi un timp a lucrat contabil-şef în kolhozul din comuna Ţareuca, unde s-a şi stabilit cu traiul. După desfiinţarea kolhozului a activat în diverse firme din Rezina.

Odată cu venirea la putere a comuniştilor, în 2001, Valeriu Ciorici a fost promovat în funcţiile de şef al Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei și subprefect al judeţului Orhei pentru sectorul Rezina. După alegerile locale din 2003, la care comuniştii au câştigat majoritatea mandatelor în Consiliul Raional, a devenit preşedinte al raionului Rezina, funcţie deţinută până în 2011. La alegerile din iunie 2011 a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul al doilea a pierdut în faţa reprezentantului Partidului Democrat (PDM). La acelaşi scrutin comuniştii au acumulat  doar o treime din mandatele de consilieri raionali, dar făcând coaliţie cu PDM, au obținut funcţiile celor doi vicepreşedinţi şi conducerea câtorva structuri de stat şi din administrația publică locală. Astfel, au rămas să guverneze în continuare raionul. Lui Valeriu Ciorici îi revine în prezent funcţia de vicepreşedinte al raionului, responsabil de educaţie şi probleme sociale. Peste aproximativ doi ani conducerile Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi PDM au decis să extindă coaliţia de guvernare şi la nivel local. Fracţiunile PLDM, PDM şi Partidului Liberal (PL) din Consiliul Raional Rezina au fost convinse să facă alianţă. Dar politica de guvernare practic nu s-a schimbat.

După o carieră bună sub drapelul comuniştilor a trecut la socialişti

Pomenindu-se disponibilizat și, probabil, supărat, Valeriu Ciorici a intrat în tabăra Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Tot socialiștii l-au propus în actuala campanie la funcția de primar al orașului Rezina. Am încercat să concretizăm motivul exact al părăsirii PCRM, sub drapelul căruia a slujit atâta timp, dar Valeriu Ciorici nu a vrut să răspundă.

Dosare penale şi fraude au fost multe, dar nu şi vinovaţi pedepsiţi

În perioada când a exercitat funcţia de preşedinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor critici şi scandaluri răsunătoare. În toamna anului 2007, de exemplu, înainte de noile alegeri ale Consiliului Raional, dizolvat după scrutinul din iunie pentru că nu reuşise să formeze organele de conducere ale raionului, Guvernul Tarlev a oferit pentru raionul Rezina o sută de tone de grâu şi orz de sămânţă, cu titlu de ajutor umanitar pentru susţinerea gospodăriilor care suferiseră de pe urma secetei din acel an. Conform legislaţiei, sămânţa ar fi trebuit repartizată de o comisie raională, în baza propunerilor unor comisii speciale, formate pe lângă primării.  În realitate ajutorul a fost distribuit de conducerea raionului unor agenţi economici membri sau simpatizanţi ai PCRM, cu scopul de a aduce voturi pentru candidaţii comunişti în Consiliul Raional Rezina, lucru care s-a şi întâmplat. Istoria cu acel ajutor umanitar a fost larg mediatizată în presa locală şi centrală. Procurorii au intentat pe acel caz patru dosare penale care au circulat cu anii de la Rezina la Bălţi, de la Bălţi la Chişinău şi înapoi ca apoi să fie clasate, reintentate şi din nou clasate. Doar  unul din aceste dosare, subiect al căruia s-a pomenit primarul de Pecişte, care nu avea nicio atribuție la repartizarea seminţei a ajuns, totuşi, în judecată. Magistraţii însă au respins argumentele procurorilor drept neîntemeiate. Ulterior în cazul celor o sută de tone de sămânţa a mai fost intentat un dosar penal, dar cu acelaşi rezultat: adevăraţii figuranţi ai fărădelegii aşa şi nu au fost stabiliţi şi traşi la răspundere.

În investigaţia „Guvernanţii îşi lustruiesc imaginea cu banii publici”, publicată în CUVÂNTUL la 30 mai 2008, se demonstra cu probe că în perioada cât raionul Rezina a fost guvernat de comunişti, în frunte cu preşedintele Valeriu Ciorici, finanţele publice şi proiectele investiţionale se repartizau localităţilor în funcție de culoarea politică a autorităţilor locale. De altfel, şi în anii următori această practică nu a fost pe deplin dezrădăcinată din activitatea autorităţilor raionului Rezina.

Şi Curtea de Conturi, analizând activitatea autorităţilor raionului Rezina în perioadă cât la conducerea lui s-a aflat echipa lui Valeriu Ciorici, a depistat mai multe cazuri de  gestionare frauduoasă a banilor şi averii publice. Dar nimeni nu a investigat aceste cazuri ca să stabilească vinovaţii şi să-i tragă la răspundere.

Venituri simbolice

Potrivit declarației de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, pe parcursul anilor 2013-2014, Valeriu Ciorici a câştigat la locul de muncă (despr ecare nu oferă niciun indiciu) 19 868 lei, cele 20 de mii de lei depuse la depozit bancar i-au adus o dobândă de 4230 lei, iar din alte surse (pe care, la fel, nu le indică) a mai acumulat 39330 lei.

Împreună cu familia, Ciorici locuieşte într-o casă de 95 m. p. din s. Ţareuca, pe lângă care este un garaj (28 m. p. ) şi câteva acareturi cu suprafaţa totală de 131 m. p.  Valeriu Ciorici este proprietar a 7,21 ha de terenuri agricole şi mai deţine 600 lei-acţiuni la BC Moldova-Agroindbank şi 268 lei-acţiuni în Moldcoop.

Victor Lupaşcu: om de afaceri şi tânăr politician

Candidatul liberalilor, Victor Lupașcu, are 55 de ani, s-a născut în raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, dar a copilărit şi a învăţat la şcoala din satul Ţahnăuţi, Rezina. După absolvirea Facultăţii de Urbanism şi Arhitectură la Universitatea Tehnică din Chişinău a revenit la Rezina şi un timp a activat în Secţia Arhitectură şi Urbanism a Comitetului Executiv Raional.

Odată cu trecerea la economia de piață, Victor Lupașcu a intrat în afaceri. Și-a deschis o gheretă, apoi și-a dezvoltat businessul, specializat în producerea şi comercializare produselor alimentare. Acum deține împreună cu fiii săi una dintre cele mai prospere afaceri din raion.

Spre deosebire de contracandidaţii săi, Victor Lupaşcu a intrat în politică abia acum patru ani, fiind ales preşedinte al Organizaţiei teritoriale Rezina a Partidului Liberal. Devenind în urma alegerilor locale din iunie 2011 consilier raional PL, împreună cu echipa sa de activişti a desfăşurat în raion mai multe acţiuni de studiere a opiniei oamenilor vizavi de necesităţile comunităţilor. În baza concluziilor propunea autorităţilor locale și centrale diferite proiecte, însă majoritatea au rămas nerealizate. Lupașcu crede că autoritățile le-au respins din cauză că inițiativele proveneau de la opoziție.

Percheziţii la comandă?

În aceeaşi perioadă  consilierul şi fiul său Serghei s-au pomenit în centrul unui scandal. În anu 2013 poliţia a făcut percheziţii la oficiul şi domiciliul său. Despre ele, Victor Lupaşcu ne-a spus că procurorii din Rezina au deschis în septembrie 2013 un dosar penal pe faptul distrugerii dosarului personal al unei foste vânzătoare a SRL „Max-Victor”, concediată un an în urmă. „La insistenţa procurorilor şi cu autorizarea judecătoriei Rezina, poliţia a efectuat percheziţii la oficiul firmei SRL „Max-Victor” administrate de fiul meu Sergiu Lupaşcu, dar şi în apartamentul înregistrat pe numele soţiei mele. Căutau  „dosarul nimicit  şi uneltele cu care anume eu aş fi comis infracţiunea”(!?). Nu au găsit nimic, deşi era clar din start că acţiunea avea alt scop: să mă compromită în faţa oamenilor şi să mă intimideze. În paralel asupra firmei s-a abătut o mulţime de controale, inclusiv de la Agenţia pentru protecţia consumatorilor. N-au găsit nimic compromiţător. Eu am acţionat în judecată faptele procurorilor şi am câştigat procesul. Între timp s-au apucat de capul secretarei firmei, afirmând că deja ea ar fi distrus acel dosar. Persoana respectivă a atacat acţiunile procurorilor din Rezina în instanţele superioare, cerând examinarea obiectivă şi echidistantă a problemei, dar deşi a trecut mai bine de un an, nu s-a întreprins nimic. Femeia este purtată pe drumuri, intimidată, chemată la diverse interogatorii, care în ultimul moment se amână”.

Împătimit de istorie

Victor Lupaşcu este cunoscut în oraş şi raion ca o persoană care finanțează diferite proiecte de cultură. Pe un teren cumpărat pe moşia satului Saharna a amenajat singurul în Republica Moldova muzeu de etnografie şi arheologie experimentală, apoi a finanțat editarea monografiei „Saharna-Ţiglău” și două volume ale unui almanah cu lucrările scriitorilor din regiunea Orhei.

Victor Lupaşcu nu figurează printre sponsorii formaţiunilor politice, inclusiv PL, în recentele campanii electorale.

Businessmanul are un stil de viaţă modest. Potrivit declaraţiei de venituri şi avere familia sa dispune de două apartamente cu o suprafaţă totală de 114 m. p. în orașul  Rezina, dintre care unul este înregistrat pe numele soţiei, un garaj, două automobile (Mazda Tribut şi Audi Q7), o combină agricolă şi 15 hectare de pământ în comuna Saharna Nouă. Veniturile personale obţinute în ultimii doi ani se cifrează,  potrivit aceleiaşi declaraţii, la circa 90 mii de lei.

Simion Tatarov, milionarul democrat de la Rezina

Originar din satul Oxântea, raionul Dubăsari, Simion Tatarov are 50 de ani și este propus la funcția de primar de către PDM. S-a stabilit cu traiul în Rezina la începutul anilor 90, când împreună cu alte persoane a înregistrat firma „Hermes”. Peste un timp însă s-a retras din acest parteneriat și și-a continuat afacerile cu alţi businessmani din Rezina şi Râbniţa. În anul 2005 și-a înregistrat propria Întreprindere Individuală "MAST-TATAROV", pe care o administrează personal. Genurile principale de activitate declarate ale întreprinderii sunt comerţul cu amanuntul în magazine nespecializate, cu vânzarea predominantă a produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun, servicii de expediere si transport, fabricarea de articole confectionate din textile etc. În realitate, principalul gen de activitate al Î.I.”Mast-Tatarov” este producerea de confecţii. Judecând după declaraţia de avere prezentată la Consiliul Electoral de Circumscripție, lucrurile la întreprindere merg destul de bine: în anii 2013-2014 Tatarov a avut un câştig de 1 milion 51418 mii lei. El mai arată că este proprietarul a 5 garaje cu suprafaţa totală de 390 m. p.,  a unui automobil “Nisaan-Primera”, iar pe cardul bancar are 112 mii de lei.

Chiar dacă în campania electorală din noiembrie trecut locuitorii din Rezina vorbeau că Simion Tatarov ar fi unul dintre cei mai darnici sponsori ai Partidului Democrat, în raportul financiar al formațiunii numele lui nu se regăsește. Întrebat ce sumă vrea să cheltuiască pentru promovare în actuala campanie electorală, Simion Tatarov s-a eschivat de la un răspuns concret.

În politică Tatarov s-a implicat activ acum câţiva ani. A participat, în primăvara anului 2010,  împreună cu alți oameni de afaceri din Rezina, la crearea organizaţiei teritoriale a Partidului “Moldova Unită-Edinaia Moldova” (PMUEM), condusă atunci de fostul comunist Vladimir Țurcan. Dar după eşecul PMUEM la alegerile parlamentare din noiembrie 2010, această echipă a adert la Partidului Democrat. La  alegerile generale locale din iunie 2011 OT Rezina a PDM a înregistrat un rezultat semnificativ: 7 consilieri în Consiliul Raional, tot atâţia – în Consiliul Orăşenesc (unul din ei fiind Simion Tatarov) şi 6 primari. În toamna anului 2013, Anatolie Chiriţa, unul dintre fondatorii OT Rezina a PDM, a difuzat o declaraţie în care menţiona că o treime din membrii biroului organizaţiei a demisionat din cauza disensiunilor din conducerea organizaţiei. Simion Tatarov a rămas însă în componența PDM şi acum este susţinut masiv de conducerea raionului la funcţia de primar.

Tudor Iaşcenco



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
1652
2015

Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...

În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.

10 iunie 2015
1777
2015

Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.     

20 mai 2015
1350
2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
2153
2015

Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...

Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.

05 iunie 2015
1377
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1871