“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi cu cetăţenie română aspiră la funcţia de primar de Vulcăneşti

Alegeri locale 11 iunie 2015 1643
Serghei Cernev

Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti.  Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.Aspiră la funcţia de primar de Vulcăneşti fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev (candidat independent), Victor Petrioglu (Partidul Nostru), Roman Tiutin (PSRM), Vladimir Cernev (Mişcarea Populară Antimafie) şi Mihail Ivancioglu (candidat independent).

Serghei Cernev

Un candidat “excentric”

Roman Tiutin

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev (49 de ani), care a candidat la începutul acestui an şi la funcţia de başcan al Găgăuziei, a fost supranumit de presă “un candidat excentric”, reieşind din faima sa de scandalagiu şi bătăuş. Cernev a făcut parte din partidul “Edinaia Gagauzia” (“Găgăuzia Unită”), condus de ex-başcanul Mihail Formuzal, şi este fost membru al Partidului Democrat (PDM). La actualele alegeri Cernev s-a antrenat în cursa electorală în calitate de candidat independent. El a devenit cunoscut opiniei publice după un conflict cu guvernatorul autonomiei gagauze, Mihail Formuzal, soldat cu suspendarea sa din funcţia de preşedinte al raionului. Până în 2011 Cernev a făcut parte din echipa fostului başcan. După o ceartă dintre ei “din motive personale”, Cernev a fost exclus din “Edinaia Gagauzia”. Imediat după aceasta procuratura raionului Vulcăneşti a iniţiat un dosar penal pe faptul sustragerii mijloacelor bugetare de către firma SRL “Acik Yol”, la care unul dintre fondatori era Serghei Cernev. Firma asigura cu apă potabilă o parte din oraşul Vulcăneşti şi era suspectată că a prejudiciat bugetul statului cu circa 1 milion de lei prin eschivare de la plata impozitelor.

Numele lui Cernev a figurat şi într-un litigiu cu compania Union Fenosa, controlorii căreia l-au acuzat pe fostul preşedinte de raion că a furat energie electrică. Cernev datora companiei 100 de mii de lei. 

La alegerile locale din 2011, Cernev l-a luat la pumni pe unul dintre observatorii PCRM  şi l-a ameninţat că îl omoară pe fostul locţiitor al başcanului Găgăuziei Ivan Creţu, dacă acesta nu susţine candidatura democraţilor la funcţia de primar al oraşului Vulcăneşti. Cei doi au depus plângeri la poliţie şi procuratură.

Demis după ce l-a lovit pe Formuzal

Faima de scandalagiu s-a extins după o altercaţie care a avut loc la 12 februarie 2012 la o şedinţă a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Formuzal a cerut dizolvarea Adunării Populare din cauza unor disensiuni legate de aprobarea bugetului autonomiei. Cernev s-a prezentat la şedinţă cu un grup de peste 100 de susţinători. Potrivit găgăuzinfo.md, Formuzal a vrut să întrerupă şedinţa, ca să nu organizeze conflicte şi „show-uri, pentru toată Moldova”. În timp ce başcanul încerca să părăsească sala, Serghei Cernev i-a blocat calea, încercând să-l reţină “ca să asculte ce spune poporul”. Văzând că Formuzal totuşi vrea să plece, Cernev i-a aplicat o lovitură în piept. La 29 august 2013, prin decizia başcanului, Cernev a fost demis din funcţia de preşedinte al raionului. În apărarea sa au sărit deputaţii democraţi din Adunarea Populară, care l-au acuzat pe Formuzal că nu s-a consultat cu ei.

Şef la o întreprindere condusă de democraţi

Ulterior Cernev a fost numit în funcţia de şef al nodului de cale ferată „Giurgiuleşti” al ÎS  „Calea Ferată”.

În ianuarie 2015 acesta a candidat la funcţia de guvernator al autonomiei găgăuze. PDM a propus o altă candidatură la această funcţie, respectiv Cernev a candidat independent.

În declaraţia sa de avere Cernev indică un venit din salarii pe parcursul ultimilor doi ani în sumă de 106 176 lei. Nu arată că ar avea o casă de locuit. Solicitat de Moldova Curată să spună unde locuieşte dacă nu deţine o casă, Cernev a răspuns scurt că a declarat tot ce are.

Candidatul mai indică un Geep Grand Cheroke, un autoturism VAZ 469 şi două maşini de mare tonaj. Este căsătorit şi are trei copii.

Candidatul lui Usatîi, cu cetăţenie română

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar al oraşului Vulcăneşti este actualul deputat al Adunării Populare a autonomiei găgăuze, Victor Petrioglu (41 de ani). Acesta este unul dintre deputaţii care au susţinut desfăşurarea referendumului din 2014, declarat ilegal de Judecatoria Comrat şi nerecunoscut de puterea de la Chişinău. Deşi optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, Petrioglu este unul din cei şase deputaţi găgăuzi care deţin cetăţenie română.

La lansarea programului său electoral Petrioglu s-a arătat convins că poate administra treburile oraşului Vulcăneşti. „Din cauza haosului şi indiferenţei funcţionarilor publici, oraşul se află într-o stare dezastruoasă. Cele mai stringente probleme ale oraşului sunt starea proastă a drumurilor, deşeurile menajere aruncate peste tot, câinii vagabonzi ş.a. ”, a declarat Victor Petrioglu, citat de moldova.org.

Petrioglu a absolvit Academia de administrare publică. Potrivit datelor din dosarul depus la Consiliul Electoral de Circumscripţie, în prezent nu este angajat în câmpul muncii. Pe parcursul ultimilor doi ani a înregistrat un venit de 37 831 lei. Deţine un apartament de 40 m.p. în Chişinău şi are un magazin înregistrat pe numele soţiei, cu o suprafaţă de 96 m. p. în oraşul Vulcăneşti. Anterior a activat în calitate de specialist pe problemele tinerilor în cadrul primăriei Vulcăneşti. Din 2007 până în 2011 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al raionului Vulcăneşti. Deţine un automobil de model Volkswagen, înregistrat pe numele soţiei. Petrioglu a făcut parte din „Edinaia Gagauzia”. Din 2010 a părăsit echipa lui Formuzal şi a devenit membru PDM. În vara anului 2013 a lansat critici la adresa colegilor săi democraţi pe care i-a acuzat că recurg la acţiuni de tip raider pentru a prelua o importantă întreprindere cu capital majoritar de stat din regiunea găgăuză, SA „Vulcăneşti Petrol”. Petrioglu i-a acuzat pe deputaţii democraţi că au înaintat două candidaturi incompetente la funcţia de administrator şi  de director executiv al companiei, planificând falimentarea acesteia, ca ulterior să poată să fi vândută la un  preţ de nimic.

Anterior a cerut demisia lui Cernev

În 2013, Petrioglu alături de alţi deputaţi din Adunarea Populară, a semnat un demers prin care a solicitat demisia preşedintelui raionului, astăzi - contracandidatul său în alegeri, Serghei Cernev. Petrioglu şi ceilalţi deputaţi l-au acuzat pe Cernev că a adus la sapă de lemn Spitalul Raional Central din Vulcăneşti. După o vizită la faţa locului aceştia au constatat că medicii nu-şi ridicaseră salariile, iar pacienţii, în pofida faptului că aveau poliţe de asigurare, plăteau pentru medicamente. Petrioglu l-a acuzat pe Cernev că în loc să soluţioneze criza, a tainuit situatia financiară dezastruoasă de la această instituţie şi astfel a contribuit la aprofundarea ei.

Cetăţean român, dar care vrea în Uniunea Vamală

Un alt candidat este Roman Tiutin (35 de ani), propus de PSRM. În ianuarie curent Tiutin a părăsit Partidul Comuniştilor, pe listele căruia a devenit  deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Potrivit ziarulnaţional.md, deşi l-a atacat pe Traian Băsescu pentru declaraţiile sale unioniste, Tiutin deţine, pe lângă cetăţenia bulgară şi rusă, cetăţenie română. Solicitat de reporterul de la ziarulnaţional.md Tiutin a declarat că a obţinut paşaportul românesc în anul 1998. „Eram studenţi săraci şi ne-au plătit câte 100 de dolari ca să ne facă cetăţenie română”, spune acesta. Întrebat de ce nu renunţă la cetăţeniile statelor UE – Bulgaria şi România – în condiţiile în care nu-şi doreşte un viitor european pentru Republica Moldova, socialistul a avut următorul răspuns: „Dacă eu conduc un „Mercedes”, nu înseamnă că sunt fascist. Aşa e situaţia în lume”.

De remarcat că în dosarul depus la Consiliul Electoral de Cirscumscripţie, la rubrica cetăţenie, Tituin arată că ar avea doar cetăţenia Republicii Moldova.

Jurist de profesie, în declaraţia sa de venit candidatul nu indică nimic la rubrica venituri din salarii ori indemnizaţii. Deţine un apartament de 50 m.p. în Chişinău, o casă de locuit în oraşul Vulcăneşti cu o suprafaţă de 60 de m.p. şi o vilă de 6 ari în preajma oraşului Vulcăneşti. De asemenea, socialistul arată că deţine un automobil Skoda Octavia şi un Mercedes Vito. Deţine cote părţi în SA „Vinia Traian” şi SA „Fabrica de vinuri din Vulcăneşti”, câte 150 de acţiuni. Nu cunoaşte limba română.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
2112
2015

Pentru oraşul Cimişlia lupta în turul doi se dă între c...

În scrutinul doi al alegerilor locale, pentru primăria oraşului Cimişlia se va "duela" candidatul Blocului Electoral Politic „Platformă Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Un candidat PLDM a ajuns în turul doi şi în oraşul Soroca, alături de un candidat de la Partidul Socialiştilor (PSRM). Tot un socialist va candida în turul doi şi la Drochia, unde la conducerea oraşului pretinde şi un reprezentant al Partidului Nostru (PN).

25 iunie 2015
1673
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1274
2015

Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.

26 mai 2015
1466
2015

Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...

În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.

10 iunie 2015
1626
2015

Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).

10 iunie 2015
1331