“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi cu cetăţenie română aspiră la funcţia de primar de Vulcăneşti

Alegeri locale 11 iunie 2015 1430
Serghei Cernev

Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti.  Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.Aspiră la funcţia de primar de Vulcăneşti fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev (candidat independent), Victor Petrioglu (Partidul Nostru), Roman Tiutin (PSRM), Vladimir Cernev (Mişcarea Populară Antimafie) şi Mihail Ivancioglu (candidat independent).

Serghei Cernev

Un candidat “excentric”

Roman Tiutin

Fostul preşedinte al raionului Vulcăneşti, Serghei Cernev (49 de ani), care a candidat la începutul acestui an şi la funcţia de başcan al Găgăuziei, a fost supranumit de presă “un candidat excentric”, reieşind din faima sa de scandalagiu şi bătăuş. Cernev a făcut parte din partidul “Edinaia Gagauzia” (“Găgăuzia Unită”), condus de ex-başcanul Mihail Formuzal, şi este fost membru al Partidului Democrat (PDM). La actualele alegeri Cernev s-a antrenat în cursa electorală în calitate de candidat independent. El a devenit cunoscut opiniei publice după un conflict cu guvernatorul autonomiei gagauze, Mihail Formuzal, soldat cu suspendarea sa din funcţia de preşedinte al raionului. Până în 2011 Cernev a făcut parte din echipa fostului başcan. După o ceartă dintre ei “din motive personale”, Cernev a fost exclus din “Edinaia Gagauzia”. Imediat după aceasta procuratura raionului Vulcăneşti a iniţiat un dosar penal pe faptul sustragerii mijloacelor bugetare de către firma SRL “Acik Yol”, la care unul dintre fondatori era Serghei Cernev. Firma asigura cu apă potabilă o parte din oraşul Vulcăneşti şi era suspectată că a prejudiciat bugetul statului cu circa 1 milion de lei prin eschivare de la plata impozitelor.

Numele lui Cernev a figurat şi într-un litigiu cu compania Union Fenosa, controlorii căreia l-au acuzat pe fostul preşedinte de raion că a furat energie electrică. Cernev datora companiei 100 de mii de lei. 

La alegerile locale din 2011, Cernev l-a luat la pumni pe unul dintre observatorii PCRM  şi l-a ameninţat că îl omoară pe fostul locţiitor al başcanului Găgăuziei Ivan Creţu, dacă acesta nu susţine candidatura democraţilor la funcţia de primar al oraşului Vulcăneşti. Cei doi au depus plângeri la poliţie şi procuratură.

Demis după ce l-a lovit pe Formuzal

Faima de scandalagiu s-a extins după o altercaţie care a avut loc la 12 februarie 2012 la o şedinţă a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Formuzal a cerut dizolvarea Adunării Populare din cauza unor disensiuni legate de aprobarea bugetului autonomiei. Cernev s-a prezentat la şedinţă cu un grup de peste 100 de susţinători. Potrivit găgăuzinfo.md, Formuzal a vrut să întrerupă şedinţa, ca să nu organizeze conflicte şi „show-uri, pentru toată Moldova”. În timp ce başcanul încerca să părăsească sala, Serghei Cernev i-a blocat calea, încercând să-l reţină “ca să asculte ce spune poporul”. Văzând că Formuzal totuşi vrea să plece, Cernev i-a aplicat o lovitură în piept. La 29 august 2013, prin decizia başcanului, Cernev a fost demis din funcţia de preşedinte al raionului. În apărarea sa au sărit deputaţii democraţi din Adunarea Populară, care l-au acuzat pe Formuzal că nu s-a consultat cu ei.

Şef la o întreprindere condusă de democraţi

Ulterior Cernev a fost numit în funcţia de şef al nodului de cale ferată „Giurgiuleşti” al ÎS  „Calea Ferată”.

În ianuarie 2015 acesta a candidat la funcţia de guvernator al autonomiei găgăuze. PDM a propus o altă candidatură la această funcţie, respectiv Cernev a candidat independent.

În declaraţia sa de avere Cernev indică un venit din salarii pe parcursul ultimilor doi ani în sumă de 106 176 lei. Nu arată că ar avea o casă de locuit. Solicitat de Moldova Curată să spună unde locuieşte dacă nu deţine o casă, Cernev a răspuns scurt că a declarat tot ce are.

Candidatul mai indică un Geep Grand Cheroke, un autoturism VAZ 469 şi două maşini de mare tonaj. Este căsătorit şi are trei copii.

Candidatul lui Usatîi, cu cetăţenie română

Candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar al oraşului Vulcăneşti este actualul deputat al Adunării Populare a autonomiei găgăuze, Victor Petrioglu (41 de ani). Acesta este unul dintre deputaţii care au susţinut desfăşurarea referendumului din 2014, declarat ilegal de Judecatoria Comrat şi nerecunoscut de puterea de la Chişinău. Deşi optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, Petrioglu este unul din cei şase deputaţi găgăuzi care deţin cetăţenie română.

La lansarea programului său electoral Petrioglu s-a arătat convins că poate administra treburile oraşului Vulcăneşti. „Din cauza haosului şi indiferenţei funcţionarilor publici, oraşul se află într-o stare dezastruoasă. Cele mai stringente probleme ale oraşului sunt starea proastă a drumurilor, deşeurile menajere aruncate peste tot, câinii vagabonzi ş.a. ”, a declarat Victor Petrioglu, citat de moldova.org.

Petrioglu a absolvit Academia de administrare publică. Potrivit datelor din dosarul depus la Consiliul Electoral de Circumscripţie, în prezent nu este angajat în câmpul muncii. Pe parcursul ultimilor doi ani a înregistrat un venit de 37 831 lei. Deţine un apartament de 40 m.p. în Chişinău şi are un magazin înregistrat pe numele soţiei, cu o suprafaţă de 96 m. p. în oraşul Vulcăneşti. Anterior a activat în calitate de specialist pe problemele tinerilor în cadrul primăriei Vulcăneşti. Din 2007 până în 2011 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al raionului Vulcăneşti. Deţine un automobil de model Volkswagen, înregistrat pe numele soţiei. Petrioglu a făcut parte din „Edinaia Gagauzia”. Din 2010 a părăsit echipa lui Formuzal şi a devenit membru PDM. În vara anului 2013 a lansat critici la adresa colegilor săi democraţi pe care i-a acuzat că recurg la acţiuni de tip raider pentru a prelua o importantă întreprindere cu capital majoritar de stat din regiunea găgăuză, SA „Vulcăneşti Petrol”. Petrioglu i-a acuzat pe deputaţii democraţi că au înaintat două candidaturi incompetente la funcţia de administrator şi  de director executiv al companiei, planificând falimentarea acesteia, ca ulterior să poată să fi vândută la un  preţ de nimic.

Anterior a cerut demisia lui Cernev

În 2013, Petrioglu alături de alţi deputaţi din Adunarea Populară, a semnat un demers prin care a solicitat demisia preşedintelui raionului, astăzi - contracandidatul său în alegeri, Serghei Cernev. Petrioglu şi ceilalţi deputaţi l-au acuzat pe Cernev că a adus la sapă de lemn Spitalul Raional Central din Vulcăneşti. După o vizită la faţa locului aceştia au constatat că medicii nu-şi ridicaseră salariile, iar pacienţii, în pofida faptului că aveau poliţe de asigurare, plăteau pentru medicamente. Petrioglu l-a acuzat pe Cernev că în loc să soluţioneze criza, a tainuit situatia financiară dezastruoasă de la această instituţie şi astfel a contribuit la aprofundarea ei.

Cetăţean român, dar care vrea în Uniunea Vamală

Un alt candidat este Roman Tiutin (35 de ani), propus de PSRM. În ianuarie curent Tiutin a părăsit Partidul Comuniştilor, pe listele căruia a devenit  deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Potrivit ziarulnaţional.md, deşi l-a atacat pe Traian Băsescu pentru declaraţiile sale unioniste, Tiutin deţine, pe lângă cetăţenia bulgară şi rusă, cetăţenie română. Solicitat de reporterul de la ziarulnaţional.md Tiutin a declarat că a obţinut paşaportul românesc în anul 1998. „Eram studenţi săraci şi ne-au plătit câte 100 de dolari ca să ne facă cetăţenie română”, spune acesta. Întrebat de ce nu renunţă la cetăţeniile statelor UE – Bulgaria şi România – în condiţiile în care nu-şi doreşte un viitor european pentru Republica Moldova, socialistul a avut următorul răspuns: „Dacă eu conduc un „Mercedes”, nu înseamnă că sunt fascist. Aşa e situaţia în lume”.

De remarcat că în dosarul depus la Consiliul Electoral de Cirscumscripţie, la rubrica cetăţenie, Tituin arată că ar avea doar cetăţenia Republicii Moldova.

Jurist de profesie, în declaraţia sa de venit candidatul nu indică nimic la rubrica venituri din salarii ori indemnizaţii. Deţine un apartament de 50 m.p. în Chişinău, o casă de locuit în oraşul Vulcăneşti cu o suprafaţă de 60 de m.p. şi o vilă de 6 ari în preajma oraşului Vulcăneşti. De asemenea, socialistul arată că deţine un automobil Skoda Octavia şi un Mercedes Vito. Deţine cote părţi în SA „Vinia Traian” şi SA „Fabrica de vinuri din Vulcăneşti”, câte 150 de acţiuni. Nu cunoaşte limba română.

Svetlana CorobceanuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați

Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță  (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru). 

01 iunie 2015
1565
2015

La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.

10 iunie 2015
881
2015

Doi candidați care și-au disputat Primăria Hâncești în...

Locuitorii orașului Hâncești au o ofertă bogată de candidați la actualele alegeri. Nouă persoane s-au înscris în cursă, cu una mai puțin decât la alegerile din 2011. Toate reprezintă partide. Printre candidați este și actualul primar, Alexandru Botnari, care conduce orașul din anul 2003 și reprezintă Partidul Democrat (PDM), dar și contracandidatul acestuia de la alegerile precedente, Constantin Tacu, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Alți candidați sunt Vitalie Solomon de la Partidul Comuniștilor, Victor Goroholschii de la Partidul Nostru, Sergiu Ioniţă de la Partidul Național Liberal, Efim Moraru de la Partidul Liberal (PL), Anatolie Tăbăcaru de la Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă; Grigore Talmaci de la Partidul Socialiștilor și Ion Panfil de la Partidul Popular. 

27 mai 2015
1159
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1513
2015

Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).

10 iunie 2015
1103
2015

Rezina: Nouă candidaţi ţintesc fotoliul de primar

Printre cei 9 candidaţi la funcţia de primar al orașului Rezina sunt numai două femei. Vârsta medie a candidaţilor este de 54 ani, cel mai tânăr având 44 de ani, lucru care denotă una din două: sau pentru tinerii din Rezina această funcţie nu este atractivă, sau în oraş nu au mai rămas tineri dornici să-şi încerce forţele în administrația publică locală. Cu excepţia lui Valeriu Ciorici, care locuiește în satul Ţareuca, toți candidaţii locuiesc la Rezina. 7 dintre ei au studii superioare, ceilalţi – studii medii speciale. Profesiile lor sunt diferite: un specialist în domeniul administrării publice, un arhitect, 3 pedagogi, 2 economişti-finanţişti, un medic, un tehnician-constructor.

21 mai 2015
897