Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai multe ori. Are 10 contracandidați

Alegeri locale 2 iunie 2015 1667
Alexandru Tinica

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.Candidatul PLDM Alexandru Tinica: cu dosare penale pe rol și trecut prin două partide

Are 53 de ani, de profesie este medic-chirurg şi după absolvirea Institutului de Medicină din Chişinău a activat în instituţiile curative din raionul Şoldăneşti. Timp de câţiva ani a condus Secţia de chirurgie a Spitalului Raional Şoldăneşti, apoi, în 2001, pe parcursul a mai puțin de jumătate de an, a exercitat şi funcţia de medic şef-adjunct al acestei instituţii. În perioada 2000 - 2007, a fost lider al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul sănătății.

În 2003 a fost ales consilier orăşenesc, iar la alegerile locale din 2007 - primar al orașului Şoldăneşti din partea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD). În februarie 2010, primarul de Şoldăneşti, Alexandru Tinică, viceprimarul Ion Cîrlig, împreună cu 6 consilieri locali au anunţat aderarea la Partidul Liberal Democrat din Moldova şi crearea fracţiunii PLDM în cadrul Consiliului Local Şoldăneşti. Pentru că a reuşit să implementeze câteva proiecte foarte actuale pentru oraş, inclusiv reparația grădiniţei, a apeductului şi a reţelei de evacuare a apelor reziduale, la scrutinul din iunie 2011 Alexandru Tinica a câştigat al doilea mandat de primar, dar deja avea acoperirea politică a altei formațiuni - Partidului Liberal, la care a aderat în preajma scrutinului. Apoi, după ce a tot fost criticat de Curtea de Conturi și de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pentru gestionare frauduloasă a banilor publici, iar procurorii chiar i-au deschis dosare penale pentru abuz în serviciu, Alexandru Tinica, în anul trecut, a trecut la PLDM. De atunci în presă nu au mai apărut informații critice la adresa sa.

Condamnat la patru ani, rămâne în funcţie

La 24 decembrie 2013 ziarul Adevărul menţiona în articolul „Primarul-fenomen din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie” că Alexandru Tinica, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea primăriei, continuă să rămână în funcţie. Președintele Curții de Conturi Serafim Urechean se revolta că Tinica chiar a refuzat să participe la şedinţa Curţii, la care s-a discutat raportul despre activitatea autorităţilor din raionul Şoldăneşti, iar cele mai multe probleme depistate vizau anume Primăria orașului. Acum, A.Tinica candidează din partea aceluiaşi partid, PLDM, care îl sprijină și pe Urechean la funcția de primar al orașului Chișinău. 

Ion Cuculescu

Potrivit controlorilor, cu abateri serioase de la legislaţie a fost realizat proiectul „Construcţia instalaţiilor de purificare a reţelelor de canalizare din orașul  Şoldăneşti” în valoare de 9,3 milioane de lei. Nereguli mari au fost depistate în administrarea unor întreprinderi municipale, dar şi a Pieţei comerciale din oraş, la repartizarea loturilor de pământ, beneficiari ai cărora ar fi ajuns şi persoane din Chişinău etc. S-a mai constatat că în anii 2011-2012 Primăria Șoldănești nu a respectat limitele unităților de personal și condițiile de salarizare a acestora. În consecință, neregulamentar pentru retribuirea muncii au fost cheltuiţi 543 mii de lei. Cu abateri au fost desfăşurate mai multe achiziţii publice, se mai menţionează în raportul CC.

În baza unora dintre aceste încălcări procurorii au deschis o cauză penală. La 19 aprilie 2013 Alexandru Tinica a fost condamnat la patru ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În același dosar managerul pieţei comerciale din oraș Adrian Pălăduţă a fost condamnat la 3 ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis. De asemenea, cei doi au fost obligaţi sa achite solidar în folosul primăriei 141 294,2 lei, iar Tinica – încă 40 460 lei. Primarul şi-a continuat însă nestingherit activitatea. Ulterior,

Curtea de Apel Bălți a casat această hotărâre, dar Curtea Supremă de Justiție a casat total decizia Colegiului penal al instanței din Bălți și a dispus rejudecarea cauzei în aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. Actualmente dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Bălți.

Într-o notă informativă a Procuraturii Şoldăneşti de la sfârşitul anului 2013, remisă Procuraturii Generale, se menţiona că Alexandru Tinica figurează în cel puţin cinci dosare penale deschise în ultimii doi ani pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 44, 327 alin.(2) lit. b),c); 328 alin.(3) lit. b),d) Cod Penal, pentru abuz de putere pe cinci capete de acuzare. După examinarea raportului Curţii de Conturi Alexandru Tinica i-a declarat preşedintelui Curţii de Conturi Serafim Urechean că este nevinovat, iar controlorii au venit la comandă, ”să caute nod în papură”. Iar Tudor Golub, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, citat de Adevărul și de Ziarul Național spunea: „Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el. 90 la sută din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional”.

În 2012 a fost finalizată construcţia unui apeduct în cartierele Eminescu şi Lacului, finanţat din Fondul Ecologic Naţional cu peste 2 milioane de lei, dar în 2013 peste 200 de gospodării din aceste cartiere se plângeau că încă nu au apă la robinet, apeductul fiind construit, în opinia unor consilieri locali, cu mari abateri de la lege.

Obstacolele primarului

Foarte reticent în relaţiile cu mass-media, în iulie 2012 Alexandru Tinica a oferit totuși un interviu săptămânalului CUVÂNTUL, în care afirma că în scrutinul din 2011 nu şi-a făcut campanie electorală şi nu a prezentat un program concret de activitate, ci pur şi simplu a continuat proiectele începute. Astfel 56% din alegători au decis că el trebuie să rămână la conducerea Primăriei încă patru ani. 

Primarul recunoştea că în activitatea sa ce ciocneşte de multe obstacole, unul dintre care ar fi opoziţia din Consiliul Orăşenesc, care nu-l înţelege şi nu susţine iniţiativele sale. „Primăria nu are jurist şi eu sunt nevoit să pierd mult timp în numeroase procese judiciare. Al treilea obstacol ar fi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat care foarte des notifică deciziile noastre, acum suntem atraşi în trei procese de judecată”, a adăugat Alexandru Tinica.

În declaraţia pe venituri, prezentată la CEC, Alexandru Tinica arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a câştigat la locul de muncă 146 600 lei şi nu dispune de avere personală sau comună cu soţia. Anterior, el a declarat pentru Moldova Curată că nu deține o casă proprie și că locuiește într-un imobil donat de părinții săi. 

Nicolae Mândru: fost creștin-democrat, acum e sprijinit de PDM

Este pedagog de profesie, are 49 de ani. După absolvirea facultății, Nicole Mândru a fost director al Gimnaziului din satul Curatura. Apoi a condus colectivul pedagogic din satul Salcia. După câțiva ani de activitate în cadrul Direcției Învățământ Șoldănești, Nicolae Mândru a fost numit director al școlii primare din centrul raional. În anul 2014 a fost avansat în funcţia de director al Centrului de Poștă Șoldănești.

Și-a început activitatea politică în cadrul Mișcării de Renașțere Națională, fiind un adept activ al Frontului Popular, apoi membru al Partidului Popular Creştin Democrat. În 2008 l-a succedat pe Alexandru Tinică în funcția de președinte al organizației raionale a PPCD. La alegerile locale din 2007 şi  2011 a fost ales consilier raional pe lista PPCD şi toată această perioadă a activat în Consiliu ca reprezentant al acestui partid. În ultimii ani, când la ședințele Consiliului se discutau diferite decizii, Nicolae Mândru de cele mai multe ori se afilia cu fracţiunea PDM, fapt care l-ar fi ajutat să ajungă şef la Centrul de Poştă.

În actuala cursă de alegeri pentru funcţia de primar al orașului Şoldăneşti s-a înscris ca reprezentant al Partidului Democrat din Moldova.

Nicolae Mândru declară că în ultimii doi ani, la locul de muncă a obţinut un venit de 119 826 lei, iar alţi 4 400 lei i-a câştigat din alte surse legale. El mai notează că este proprietar a două apartamente în Şoldăneşti cu suprafaţa totală de 130 m. p. În actuala campanie electorală Nicolae Mândru a donat partidului, potrivit raportului financiar al PDM, 50 de mii de lei, adică aproape jumătate din ce a câștigat în ultimii doi ani.

Ion Cuculescu, omul care a câştigat în doi ani … 4 600 de lei

S-a născut în 1972, la Teleneşti. După absolvirea Colegiului de mecanizare și electrificare din Soroca, Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Șoldănești. Când fabrica s-a închis, a devenit șef-adjunct al unității de pompieri din Șoldănești, dar nici acolo nu s-a reţinut mult. În anul 2000 a plecat la muncă peste hotare, de unde a revenit peste şapte ani şi a deschis o frizerie. Tot în acea perioadă s-a implicat în politică, aderând la Partidul Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 a fost ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM. În calitate de consilier s-a manifestat drept un oponent intransigent al actualului primar Alexandru Tinica. În timpul controlului de audit efectuat la Şoldăneşti de către Curtea de Conturi a atenţionat controlorii asupra mai multor probleme din activitatea Primăriei Şoldăneşti.

După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor s-a decepţionat şi a trecut la partidul lui Renato Usatâi. În scurt timp a devenit liderul filialei Şoldăneşti a ”Partidului nostru” cu susţinerea căruia s-a şi implicat în campania electorală pentru funcţia de primar. Ion Cuculescu învaţă în prezent în ultimul an la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

În declaraţia de venituri depusă la CEC el arată câ în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4 600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri etc. Ion Cuculescu a explicat pentru Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, care a plecat peste hotare, l-a vândut şi a trecut să locuiască cu părinţii. El a mai spus că frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreține pe sine și pe fiul său care este student,  din banii câştigaţi în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obținuți din vânzarea apartamentului.

Victor Sofroni, Tudor Iaşcenco

Nicolae MândruPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
1029
2015

Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...

La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.   

08 iunie 2015
1410
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
951
2015

Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...

Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului  Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.

19 mai 2015
2478
2015

Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.     

20 mai 2015
986
2015

Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost...

În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).

09 iunie 2015
1620