Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai multe ori. Are 10 contracandidați

Alegeri locale 2 iunie 2015 2152
Alexandru Tinica

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.



Candidatul PLDM Alexandru Tinica: cu dosare penale pe rol și trecut prin două partide

Are 53 de ani, de profesie este medic-chirurg şi după absolvirea Institutului de Medicină din Chişinău a activat în instituţiile curative din raionul Şoldăneşti. Timp de câţiva ani a condus Secţia de chirurgie a Spitalului Raional Şoldăneşti, apoi, în 2001, pe parcursul a mai puțin de jumătate de an, a exercitat şi funcţia de medic şef-adjunct al acestei instituţii. În perioada 2000 - 2007, a fost lider al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul sănătății.

În 2003 a fost ales consilier orăşenesc, iar la alegerile locale din 2007 - primar al orașului Şoldăneşti din partea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD). În februarie 2010, primarul de Şoldăneşti, Alexandru Tinică, viceprimarul Ion Cîrlig, împreună cu 6 consilieri locali au anunţat aderarea la Partidul Liberal Democrat din Moldova şi crearea fracţiunii PLDM în cadrul Consiliului Local Şoldăneşti. Pentru că a reuşit să implementeze câteva proiecte foarte actuale pentru oraş, inclusiv reparația grădiniţei, a apeductului şi a reţelei de evacuare a apelor reziduale, la scrutinul din iunie 2011 Alexandru Tinica a câştigat al doilea mandat de primar, dar deja avea acoperirea politică a altei formațiuni - Partidului Liberal, la care a aderat în preajma scrutinului. Apoi, după ce a tot fost criticat de Curtea de Conturi și de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pentru gestionare frauduloasă a banilor publici, iar procurorii chiar i-au deschis dosare penale pentru abuz în serviciu, Alexandru Tinica, în anul trecut, a trecut la PLDM. De atunci în presă nu au mai apărut informații critice la adresa sa.

Condamnat la patru ani, rămâne în funcţie

La 24 decembrie 2013 ziarul Adevărul menţiona în articolul „Primarul-fenomen din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie” că Alexandru Tinica, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea primăriei, continuă să rămână în funcţie. Președintele Curții de Conturi Serafim Urechean se revolta că Tinica chiar a refuzat să participe la şedinţa Curţii, la care s-a discutat raportul despre activitatea autorităţilor din raionul Şoldăneşti, iar cele mai multe probleme depistate vizau anume Primăria orașului. Acum, A.Tinica candidează din partea aceluiaşi partid, PLDM, care îl sprijină și pe Urechean la funcția de primar al orașului Chișinău. 

Ion Cuculescu

Potrivit controlorilor, cu abateri serioase de la legislaţie a fost realizat proiectul „Construcţia instalaţiilor de purificare a reţelelor de canalizare din orașul  Şoldăneşti” în valoare de 9,3 milioane de lei. Nereguli mari au fost depistate în administrarea unor întreprinderi municipale, dar şi a Pieţei comerciale din oraş, la repartizarea loturilor de pământ, beneficiari ai cărora ar fi ajuns şi persoane din Chişinău etc. S-a mai constatat că în anii 2011-2012 Primăria Șoldănești nu a respectat limitele unităților de personal și condițiile de salarizare a acestora. În consecință, neregulamentar pentru retribuirea muncii au fost cheltuiţi 543 mii de lei. Cu abateri au fost desfăşurate mai multe achiziţii publice, se mai menţionează în raportul CC.

În baza unora dintre aceste încălcări procurorii au deschis o cauză penală. La 19 aprilie 2013 Alexandru Tinica a fost condamnat la patru ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În același dosar managerul pieţei comerciale din oraș Adrian Pălăduţă a fost condamnat la 3 ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis. De asemenea, cei doi au fost obligaţi sa achite solidar în folosul primăriei 141 294,2 lei, iar Tinica – încă 40 460 lei. Primarul şi-a continuat însă nestingherit activitatea. Ulterior,

Curtea de Apel Bălți a casat această hotărâre, dar Curtea Supremă de Justiție a casat total decizia Colegiului penal al instanței din Bălți și a dispus rejudecarea cauzei în aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. Actualmente dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Bălți.

Într-o notă informativă a Procuraturii Şoldăneşti de la sfârşitul anului 2013, remisă Procuraturii Generale, se menţiona că Alexandru Tinica figurează în cel puţin cinci dosare penale deschise în ultimii doi ani pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 44, 327 alin.(2) lit. b),c); 328 alin.(3) lit. b),d) Cod Penal, pentru abuz de putere pe cinci capete de acuzare. După examinarea raportului Curţii de Conturi Alexandru Tinica i-a declarat preşedintelui Curţii de Conturi Serafim Urechean că este nevinovat, iar controlorii au venit la comandă, ”să caute nod în papură”. Iar Tudor Golub, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, citat de Adevărul și de Ziarul Național spunea: „Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el. 90 la sută din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional”.

În 2012 a fost finalizată construcţia unui apeduct în cartierele Eminescu şi Lacului, finanţat din Fondul Ecologic Naţional cu peste 2 milioane de lei, dar în 2013 peste 200 de gospodării din aceste cartiere se plângeau că încă nu au apă la robinet, apeductul fiind construit, în opinia unor consilieri locali, cu mari abateri de la lege.

Obstacolele primarului

Foarte reticent în relaţiile cu mass-media, în iulie 2012 Alexandru Tinica a oferit totuși un interviu săptămânalului CUVÂNTUL, în care afirma că în scrutinul din 2011 nu şi-a făcut campanie electorală şi nu a prezentat un program concret de activitate, ci pur şi simplu a continuat proiectele începute. Astfel 56% din alegători au decis că el trebuie să rămână la conducerea Primăriei încă patru ani. 

Primarul recunoştea că în activitatea sa ce ciocneşte de multe obstacole, unul dintre care ar fi opoziţia din Consiliul Orăşenesc, care nu-l înţelege şi nu susţine iniţiativele sale. „Primăria nu are jurist şi eu sunt nevoit să pierd mult timp în numeroase procese judiciare. Al treilea obstacol ar fi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat care foarte des notifică deciziile noastre, acum suntem atraşi în trei procese de judecată”, a adăugat Alexandru Tinica.

În declaraţia pe venituri, prezentată la CEC, Alexandru Tinica arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a câştigat la locul de muncă 146 600 lei şi nu dispune de avere personală sau comună cu soţia. Anterior, el a declarat pentru Moldova Curată că nu deține o casă proprie și că locuiește într-un imobil donat de părinții săi. 

Nicolae Mândru: fost creștin-democrat, acum e sprijinit de PDM

Este pedagog de profesie, are 49 de ani. După absolvirea facultății, Nicole Mândru a fost director al Gimnaziului din satul Curatura. Apoi a condus colectivul pedagogic din satul Salcia. După câțiva ani de activitate în cadrul Direcției Învățământ Șoldănești, Nicolae Mândru a fost numit director al școlii primare din centrul raional. În anul 2014 a fost avansat în funcţia de director al Centrului de Poștă Șoldănești.

Și-a început activitatea politică în cadrul Mișcării de Renașțere Națională, fiind un adept activ al Frontului Popular, apoi membru al Partidului Popular Creştin Democrat. În 2008 l-a succedat pe Alexandru Tinică în funcția de președinte al organizației raionale a PPCD. La alegerile locale din 2007 şi  2011 a fost ales consilier raional pe lista PPCD şi toată această perioadă a activat în Consiliu ca reprezentant al acestui partid. În ultimii ani, când la ședințele Consiliului se discutau diferite decizii, Nicolae Mândru de cele mai multe ori se afilia cu fracţiunea PDM, fapt care l-ar fi ajutat să ajungă şef la Centrul de Poştă.

În actuala cursă de alegeri pentru funcţia de primar al orașului Şoldăneşti s-a înscris ca reprezentant al Partidului Democrat din Moldova.

Nicolae Mândru declară că în ultimii doi ani, la locul de muncă a obţinut un venit de 119 826 lei, iar alţi 4 400 lei i-a câştigat din alte surse legale. El mai notează că este proprietar a două apartamente în Şoldăneşti cu suprafaţa totală de 130 m. p. În actuala campanie electorală Nicolae Mândru a donat partidului, potrivit raportului financiar al PDM, 50 de mii de lei, adică aproape jumătate din ce a câștigat în ultimii doi ani.

Ion Cuculescu, omul care a câştigat în doi ani … 4 600 de lei

S-a născut în 1972, la Teleneşti. După absolvirea Colegiului de mecanizare și electrificare din Soroca, Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Șoldănești. Când fabrica s-a închis, a devenit șef-adjunct al unității de pompieri din Șoldănești, dar nici acolo nu s-a reţinut mult. În anul 2000 a plecat la muncă peste hotare, de unde a revenit peste şapte ani şi a deschis o frizerie. Tot în acea perioadă s-a implicat în politică, aderând la Partidul Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 a fost ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM. În calitate de consilier s-a manifestat drept un oponent intransigent al actualului primar Alexandru Tinica. În timpul controlului de audit efectuat la Şoldăneşti de către Curtea de Conturi a atenţionat controlorii asupra mai multor probleme din activitatea Primăriei Şoldăneşti.

După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor s-a decepţionat şi a trecut la partidul lui Renato Usatâi. În scurt timp a devenit liderul filialei Şoldăneşti a ”Partidului nostru” cu susţinerea căruia s-a şi implicat în campania electorală pentru funcţia de primar. Ion Cuculescu învaţă în prezent în ultimul an la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

În declaraţia de venituri depusă la CEC el arată câ în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4 600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri etc. Ion Cuculescu a explicat pentru Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, care a plecat peste hotare, l-a vândut şi a trecut să locuiască cu părinţii. El a mai spus că frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreține pe sine și pe fiul său care este student,  din banii câştigaţi în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obținuți din vânzarea apartamentului.

Victor Sofroni, Tudor Iaşcenco

Nicolae Mândru



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1600
2015

Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de prim...

Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.

03 iunie 2015
1380
2015

Raionul Rezina este condus de o moşieră

Eleonora Graur a fost aleasă pentru al doilea mandat preşedintă a raionului Rezina. Deşi acum ea locuieşte în oraşul Rezina, familia sa deţine o casă impunătoare în sectorul Râşcani din municipiul Chişinău. Preşedinta raionului are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Ea însă nu menţionează de când are aceste bunuri şi nici modalitatea prin care le-a dobândit.

12 august 2015
2512
2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
1371
2015

Doi candidați care și-au disputat Primăria Hâncești în...

Locuitorii orașului Hâncești au o ofertă bogată de candidați la actualele alegeri. Nouă persoane s-au înscris în cursă, cu una mai puțin decât la alegerile din 2011. Toate reprezintă partide. Printre candidați este și actualul primar, Alexandru Botnari, care conduce orașul din anul 2003 și reprezintă Partidul Democrat (PDM), dar și contracandidatul acestuia de la alegerile precedente, Constantin Tacu, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Alți candidați sunt Vitalie Solomon de la Partidul Comuniștilor, Victor Goroholschii de la Partidul Nostru, Sergiu Ioniţă de la Partidul Național Liberal, Efim Moraru de la Partidul Liberal (PL), Anatolie Tăbăcaru de la Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă; Grigore Talmaci de la Partidul Socialiștilor și Ion Panfil de la Partidul Popular. 

27 mai 2015
1622
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
1272