Câștig pentru api în procesul de judecată cu ani privind îngrădirea accesului la informație. ani: a fost o ”corespondență privată”
Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru refuzul de a furniza informație de interes public. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, ANI este obligată să ofere API informații despre finalitatea controalelor începute de fosta Comisie Națională de Integritate.
Litigiul dintre API și ANI are la bază o solicitare de informații expediată de reporteri în luna octombrie 2018, prin intermediul poștei electronice. Jurnaliștii solicitau să fie informați cu ce s-au finalizat procedurile de control inițiate de această autoritate în anul 2016, pentru a vedea dacă printre cei verificai sunt și candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
ANI a refuzat să livreze informația, motivând că ”cererea de acces la informație a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare Nr. 190/1994, întrucât nu conține semnătură digitală”. ANI a mai argumentat că cererea de acces la informație urma să fie scrisă pe foaie cu antet și avizată de conducătorul organizației.
API a calificat acest fapt o îngrădire a accesului la informații de interes public și a dat ANI în judecată.
Interes public versus ”corespondență privată”
Deși cererea de acces la informație a fost transmisă de pe adresa de email a jurnalistei API, unde erau toate datele de contact, în referința suplimentară, reprezentantul ANI, Vladislav Negru, a notat că ”reclamantul a contestat o corespondență privată între ANI și API și nu poate fi probate ca petiție sau demers”.
În urma hotărârii Judecătoriei Chișinău din 27 februarie 2019, ANI este obligată să furnizeze API informația cerută: numele și prenumele subiecților declarării pe numele cărora au fost inițiate cele 75 de proceduri de control și finalitatea acestor proceduri. Hotărârea nu este definitivă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Кирсово: кандидаты - предприниматели, но не слишком пре...
На сегодняшний день от округа №26 с. Кирсово в борьбу за место в гагаузском парламенте шестого созыва вступили пятеро кандидатов: фельдшер-нарколог Степан Сариогло, предприниматель Константин Фучиджи, менеджер по продажам Василий Нейковчен, экономист Степан Пирон и инженер-электрик Виктор Радов.
Primarul oraşului Ialoveni a pierdut prima „bătălie”
Gheorghe Caracuian, primarul oraşului Ialoveni, a pierdut procesul în prima instanță cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local a contestat actul prin care Comisia a decis că el a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a încheiat contract cu firma ginerelui său pentru procurarea pâinii pentru grădinițele din oraș. CNI a pornit controlul în baza unui articol publicat de Moldova Curată. Decizia instanţei este cu drept de atac.
Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...
Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.
Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...
Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.
Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...
Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.
Aici așteptăm comentariul tău!