Câștig pentru api în procesul de judecată cu ani privind îngrădirea accesului la informație. ani: a fost o ”corespondență privată”

Arhiva 28 februarie 2019 914
Imagine simbol

Asociația Presei Independente (API), membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019, a câștigat în prima instanță dosarul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru refuzul de a furniza informație de interes public. Prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, ANI este obligată să ofere API informații despre finalitatea controalelor începute de fosta Comisie Națională de Integritate.



Litigiul dintre API și ANI are la bază o solicitare de informații expediată de reporteri în luna octombrie 2018, prin intermediul poștei electronice. Jurnaliștii solicitau să fie informați cu ce s-au finalizat procedurile de control inițiate de această autoritate în anul 2016, pentru a vedea dacă printre cei verificai sunt și candidați la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

ANI a refuzat să livreze informația, motivând că ”cererea de acces la informație a fost expediată în format electronic și nu corespunde cerințelor Legii cu privire la petiționare Nr. 190/1994, întrucât nu conține semnătură digitală”. ANI a mai argumentat că cererea de acces la informație urma să fie scrisă pe foaie cu antet și avizată de conducătorul organizației.

API a calificat acest fapt o îngrădire a accesului la informații de interes public și a dat ANI în judecată.

Interes public versus ”corespondență privată”

Deși cererea de acces la informație a fost transmisă de pe adresa de email a jurnalistei API, unde erau toate datele de contact, în referința suplimentară, reprezentantul ANI, Vladislav Negru, a notat că ”reclamantul a contestat o corespondență privată între ANI și API și nu poate fi probate ca petiție sau demers”.

În urma hotărârii Judecătoriei Chișinău din 27 februarie 2019, ANI este obligată să furnizeze API informația cerută: numele și prenumele subiecților declarării pe numele cărora au fost inițiate cele 75 de proceduri de control și finalitatea acestor proceduri. Hotărârea nu este definitivă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. 

19 octombrie 2016
645
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
632
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
692
Arhiva

Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.

02 martie 2015
1156
Arhiva

Conspirație sau lege: Consiliul orășenesc Cahul i-a ret...

10 octombrie 2015
1102
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
760