La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după un nou formular
Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.
Spre deosebire de anii precedenţi, când subiecţii declarării completau în luna martie două declaraţii - una de avere şi alta de interese personale, în acest an va fi completată doar una singură. Potrivit legii privind declararea averii şi a intereselor personale, va exista doar un singur formular, în care vor fi incluse veniturile, proprietăţile, dar şi interesele subiectului declarării.
Suntem în penultima săptămână a lunii martie, însă la ANI sunt înregistrate doar şase mii de declaraţii pentru anul 2016. Anatolie Donciu, preşedintele în exerciţiu al ANI, a declarat pentru Moldova Curată că experienţa anilor trecuţi arată că cele mai multe declaraţii sunt depuse în ultima săptămână a lunii martie. În total, se prognozează că vor fi depuse circa 70 de mii de declaraţii anuale, cu aproape 20 de mii mai multe decât în alţi ani.
Concubinul/concubina va fi obligat/ă să prezinte subiectului declarării informaţii despre veniturile sale
Noua lege prevede că declaraţia se depune anual, până în data de 31 martie, indicându-se veniturile şi bunurile obţinute de către subiectul declarării împreună cu membrii de familie, dar şi de către concubinul/concubina pentru anul fiscal precedent. În acelaşi formular sunt incluse şi rubrici referitoare la interesele personale ale subiectului declarării. Dacă până acum mai mulţi funcţionari şi demnitari nu indicau în declaraţiile de avere veniturile şi proprietăţile membrilor familiei pe care îi aveau la întreţinere sau pe ale soţului/soţiei, argumentând că aceştia refuză să le ofere informaţia, noua lege nu va mai permite eschivarea. Potrivit documentului, “membrii de familie, concubinul/concubina subiectului declarării sunt obligaţi să-i ofere acestuia informaţiile privind averea și veniturile lor, cu excepţia cazului în care prezentarea acestor informaţii este restricţionată prin lege”.
Ca şi în anii precedenţi, declaraţiile de avere sunt stocate de către un colector, care este un specialist în domeniul resurselor umane din fiecare instituţie. După colectarea declaraţiilor, acesta este obligat să le expedieze la ANI, în termen de 20 de zile de la expirarea termenului prevăzut de lege. Astfel, toate declaraţiile de avere trebuie să ajungă la Autoritate la 20 aprilie curent. După acest termen, instituţia este obligată să le publice pe pagina sa web.
În acest an, lista subiecţilor declarării averilor şi intereselor personale s-a mărit, fiind incluşi şi consilierii locali, deputaţii în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, membrii Consiliului de Integritate, dar şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...
Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF). Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.
Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demn...
Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demnitarii şi funcţionarii care nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md pe data de 27 noiembrie 2013.
Portalul web www.moldovacurata.md vă invită la masa rot...
În cadrul evenimentului va fi prezentată Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public, formată dintr-un grup de organizaţii neguvernamentale (API, CAPC, ADEPT, CIN, Fundația Soros-Moldova). Iniţiativa îşi propune să intensifice controlul asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică, precum şi să sporească eficienţa mecanismului de control şi verificare a averilor, proprietăţilor şi intereselor acestora.
Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri...
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.
Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pent...
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate de președinte al CSM: circa 414 de mii de lei anual sau peste 34 de mii de lei lunar.
Aici așteptăm comentariul tău!