Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sute de mii de lei cu un avocat și o licitație care putea fi repetată. ”În judecată am să demonstrez că procurorii au greșit”

Arhiva 15 martie 2018 93
La alegerile locale din 2015, Grigore Policinschi a fost ales președinte al raionului Dubăsari, fiind propus de comuniști.

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.Procurorii îl acuză pe demnitarul aflat la al 4-lea mandat în fruntea raionului Dubăsari că ar fi încheiat ilegal contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică cu o firmă privată, că ar fi fraudat licitații publice și că ar fi plătit ilegal sporuri salariale și ajutoare materiale nejustificate unor persoane. 

Centrul de odihnă pentru copii și tineret ”Prietenia”

Contracte cu un cabinet de avocați pentru o muncă ce ar fi trebuit făcută de angajații CR Dubăsari

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Grigore Policinschi a încheiat ilegal două contracte cu un avocat, în anii 2015 și 2016, pentru ca acesta să acorde asistență juridică Consiliului Raional Dubăsari și să reprezinte instituția în instanțele de judecată. Acest lucru contravine unei hotărâri a Guvernului din anul 2012, care stabilește clar cine anume poate reprezenta interesele instituțiilor în instanțe naționale și internaționale. Potrivit acestei hotărâri, dar și Regulamentului de activitate al Direcției juridice a CR Dubăsari, numai angajații direcției, care au statut de funcționar public și diplomă în drept, puteau acorda asistența juridică necesară și reprezenta CR în instanțe. Prin contractele încheiate cu un cabinet privat de avocați, bugetul CR Dubăsari ar fi fost prejudiciat cu 396 000 de lei. 

La audierile din cadrul urmăririi penale, Grigore Policinschi a spus că el nu a făcut decât să execute deciziile Consiliului Raional, care a împuternicit un avocat să reprezinte instituția, iar pe președintele raionului - să semneze contractele de prestare a serviciilor. Policinschi a mai argumentat că angajații Direcției Juridice nu puteau reprezenta interesele CR, „fiindcă în instanțele de judecată este necesară prezența specialiștilor cu experiență în domeniul de specialitate”.

Acuzații referitoare la achiziția serviciilor de cazare

O altă acuzație adusă de procurori se referă la un concurs de achiziționare a serviciilor de cazare. Potrivit acuzatorilor de stat, în luna februarie 2016 Grigore Policinschi a încheiat cu Întreprinderea Municipală „COCT Prietenia” un contract de prestare a serviciilor de cazare, în valoare de 200 de mii de lei, fără ca la licitație să fi participat 3 agenți economici. Acest fapt ar contraveni legii, care prevede că licitația ar fi trebuit anulată și organizat un nou concurs.

Procurorii au mai constatat că în anii 2013-2017, un agent economic care a luat în locațiune casa de odihnă a Consiliului Raional și terenul aferent acesteia ar fi acumulat datorii la plata locațiunii în valoare totală de 449 519, 46 lei și o penalitate în sumă de 194 412, 10 lei. Grigore Policinschi ar fi știut despre asta, dar nu a întreprins nimic ca să informeze Consiliul Raional și să recupereze banii, iar acest fapt este calificat drept acțiuni „care au dus la provocarea de urmări grave intereselor ocrotite de lege ale Consiliului raional Dubăsari”.

Demnitarul neagă implicarea sa în fapte ilegale și se declară nevinovat

Când a fost audiat la PA, președintele raionului Dubăsari a negat că nu a informat Consiliul și a prezentat acte și decizii prin care ar fi probat că în fiecare an a informat CR în privința datoriilor și chiar a propus rezilierea contractului de locațiune. La 1 ianuarie 2018 contractul a fost desfăcut unilateral, urmând, potrivit lui Grigore Policinschi, ca datoriile să fie revendicate în continuare de la agentul economic, inclusiv pe cale judiciară. 

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul a negat orice implicare în fapte ilegale și a susținut că este nevinovat. Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a refuzat să comenteze învinuirile, menționând că va răspunde la mai multe întrebări doar într-un interviu față în față. ”Dacă aveți întrebări, veniți la Consiliul Raional. Am mai avut situații când s-au prezentat că sunt din Moldova, dar de fapt erau din Tiraspol. Și nu dau interviu la nimeni. Procuratura poate scrie multe și mărunte, treaba lor. În judecată am să demonstrez că sunt niște greșeli de-ale lor, ale procurorilor”, a spus demnitarul.

Anterior a fost implicat într-un conflict de interese: fiică angajată prin dispoziție semnată de tata

Grigore Policinschi a ajuns și anterior în vizorul instituțiilor de drept și al celor de control. În luna octombrie 2015, după un articol al portalului Moldova Curată, în care se anunța că demnitarul și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional, Comisia Națională de Integritate a inițiat un control. S-a constatat că demnitarul s-a aflat în conflict de interese.  

De asemenea, un audit efectuat de Curtea de Conturi pentru anul 2011 a arătat că președintele raionului Dubăsari și Consiliul Raional au cheltuit bani din buget nejustificat, angajând suplimentar normelor prevăzute de Guvern în jur de 50 de oameni. Inspectorii CC au arătat că pentru salarizarea acestora au fost cheltuiți suplimentar circa 1,2 milioane de lei, dintre care peste 835 de mii de lei doar pentru salarizarea celor 37 de persoane angajate suplimentar la Consiliul Raional Dubăsari.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
89
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
321
Arhiva

Revenirea la reprezentarea în instanță de către alte pe...

Un grup de deputați a depus la Parlament un proiect de lege, cu titlu de iniţiativă legislativă, privind modificarea Codului de procedură civilă (numărul 147 din 10 aprilie 2014), al cărui scop este revenirea la practica existentă până în anul 2010, când dreptul de a reprezenta în instanță o persoană sau o instituție îl aveau nu doar avocații, ci și alte persoane.

20 mai 2014
121
Arhiva

A cărat ciment cu maşina de serviciu, dar a scăpat de a...

Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment, a scăpat de amendă. Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) invocă expirarea termenului de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii. Experţii constată că ofiţerii CNA aduc acest argument în favoarea lor aproape în toate cazurile de acest fel şi sunt de părerea că angajaţii acestei structuri nu au voinţa să meargă până la capăt.

20 februarie 2015
93
Arhiva

Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...

Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.

13 ianuarie 2014
153
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Berzan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
123