Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sute de mii de lei cu un avocat și o licitație care putea fi repetată. ”În judecată am să demonstrez că procurorii au greșit”

Arhiva 15 martie 2018 1072
La alegerile locale din 2015, Grigore Policinschi a fost ales președinte al raionului Dubăsari, fiind propus de comuniști.

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.



Procurorii îl acuză pe demnitarul aflat la al 4-lea mandat în fruntea raionului Dubăsari că ar fi încheiat ilegal contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică cu o firmă privată, că ar fi fraudat licitații publice și că ar fi plătit ilegal sporuri salariale și ajutoare materiale nejustificate unor persoane. 

Centrul de odihnă pentru copii și tineret ”Prietenia”

Contracte cu un cabinet de avocați pentru o muncă ce ar fi trebuit făcută de angajații CR Dubăsari

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Grigore Policinschi a încheiat ilegal două contracte cu un avocat, în anii 2015 și 2016, pentru ca acesta să acorde asistență juridică Consiliului Raional Dubăsari și să reprezinte instituția în instanțele de judecată. Acest lucru contravine unei hotărâri a Guvernului din anul 2012, care stabilește clar cine anume poate reprezenta interesele instituțiilor în instanțe naționale și internaționale. Potrivit acestei hotărâri, dar și Regulamentului de activitate al Direcției juridice a CR Dubăsari, numai angajații direcției, care au statut de funcționar public și diplomă în drept, puteau acorda asistența juridică necesară și reprezenta CR în instanțe. Prin contractele încheiate cu un cabinet privat de avocați, bugetul CR Dubăsari ar fi fost prejudiciat cu 396 000 de lei. 

La audierile din cadrul urmăririi penale, Grigore Policinschi a spus că el nu a făcut decât să execute deciziile Consiliului Raional, care a împuternicit un avocat să reprezinte instituția, iar pe președintele raionului - să semneze contractele de prestare a serviciilor. Policinschi a mai argumentat că angajații Direcției Juridice nu puteau reprezenta interesele CR, „fiindcă în instanțele de judecată este necesară prezența specialiștilor cu experiență în domeniul de specialitate”.

Acuzații referitoare la achiziția serviciilor de cazare

O altă acuzație adusă de procurori se referă la un concurs de achiziționare a serviciilor de cazare. Potrivit acuzatorilor de stat, în luna februarie 2016 Grigore Policinschi a încheiat cu Întreprinderea Municipală „COCT Prietenia” un contract de prestare a serviciilor de cazare, în valoare de 200 de mii de lei, fără ca la licitație să fi participat 3 agenți economici. Acest fapt ar contraveni legii, care prevede că licitația ar fi trebuit anulată și organizat un nou concurs.

Procurorii au mai constatat că în anii 2013-2017, un agent economic care a luat în locațiune casa de odihnă a Consiliului Raional și terenul aferent acesteia ar fi acumulat datorii la plata locațiunii în valoare totală de 449 519, 46 lei și o penalitate în sumă de 194 412, 10 lei. Grigore Policinschi ar fi știut despre asta, dar nu a întreprins nimic ca să informeze Consiliul Raional și să recupereze banii, iar acest fapt este calificat drept acțiuni „care au dus la provocarea de urmări grave intereselor ocrotite de lege ale Consiliului raional Dubăsari”.

Demnitarul neagă implicarea sa în fapte ilegale și se declară nevinovat

Când a fost audiat la PA, președintele raionului Dubăsari a negat că nu a informat Consiliul și a prezentat acte și decizii prin care ar fi probat că în fiecare an a informat CR în privința datoriilor și chiar a propus rezilierea contractului de locațiune. La 1 ianuarie 2018 contractul a fost desfăcut unilateral, urmând, potrivit lui Grigore Policinschi, ca datoriile să fie revendicate în continuare de la agentul economic, inclusiv pe cale judiciară. 

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul a negat orice implicare în fapte ilegale și a susținut că este nevinovat. Solicitat de Moldova Curată, Grigore Policinschi a refuzat să comenteze învinuirile, menționând că va răspunde la mai multe întrebări doar într-un interviu față în față. ”Dacă aveți întrebări, veniți la Consiliul Raional. Am mai avut situații când s-au prezentat că sunt din Moldova, dar de fapt erau din Tiraspol. Și nu dau interviu la nimeni. Procuratura poate scrie multe și mărunte, treaba lor. În judecată am să demonstrez că sunt niște greșeli de-ale lor, ale procurorilor”, a spus demnitarul.

Anterior a fost implicat într-un conflict de interese: fiică angajată prin dispoziție semnată de tata

Grigore Policinschi a ajuns și anterior în vizorul instituțiilor de drept și al celor de control. În luna octombrie 2015, după un articol al portalului Moldova Curată, în care se anunța că demnitarul și-a angajat fiica în calitate de juristă la Consiliul Raional, Comisia Națională de Integritate a inițiat un control. S-a constatat că demnitarul s-a aflat în conflict de interese.  

De asemenea, un audit efectuat de Curtea de Conturi pentru anul 2011 a arătat că președintele raionului Dubăsari și Consiliul Raional au cheltuit bani din buget nejustificat, angajând suplimentar normelor prevăzute de Guvern în jur de 50 de oameni. Inspectorii CC au arătat că pentru salarizarea acestora au fost cheltuiți suplimentar circa 1,2 milioane de lei, dintre care peste 835 de mii de lei doar pentru salarizarea celor 37 de persoane angajate suplimentar la Consiliul Raional Dubăsari.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vadim Lesnic

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1719
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...

Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?

07 noiembrie 2017
1316
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cauia

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1988
Arhiva

Profil candidat: Ion Dascăl

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1240
Arhiva

Profil candidat: Maia Sandu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1746
Arhiva

Contractele de achiziţionare a pâinii semnate de primar...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în baza unui articol publicat în luna februarie pe www.moldovacurata.md şi a constatat că primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a încălcat regimul conflictului de interese. Moldova Curată a descoperit că Primăria a cumpărat pâine pentru grădiniţele din localitate de la firma condusă de ginerele primarului. Astfel, Gheorghe Caracuian urmează să fie sancţionat contravenţional, iar contractul de achiziţie a pâinii ar putea fi anulat.

05 iunie 2014
1011