Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru ca subalternii săi să refuze mita
Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere.
„Dacă aş admite măcar pentru o secundă că în această instituţie se ia mită, aş spune din start că sunt un angajator prost. Încercăm să creăm cât mai multe mecanisme ca să nu avem acest flagel în Agenţie. Fiecare şedinţă pe care o facem aici porneşte de la faptul că toţi angajaţii sunt tineri şi îşi doresc o carieră, aşa că îndemnul meu este să nu accepte mita pentru că ar putea să le strice viaţa. Cred că-mi reuşeşte să-i conving. Îmi este raportată până şi o simplă încercare a agenţilor economici de a aduce şampanie sau bomboane”, afirmă Simion Botnari.
Mai mult, de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. „Nu ştiu câte instituţii mai au un sistem similar. În orice moment deschid camera şi pot să văd ce se întâmplă”, susţine directorul.
Potrivit lui, până în prezent doar un angajat al Agenţiei s-a aflat în vizorul oamenilor legii, în prezent acesta fiind suspendat din funcţie.
Simion Botnari a vorbit despre aceste măsuri într-un interviu care va fi publicat pe portalul „Moldova Curată” în zilele următoare. La fel, veți afla cum a comentat directorul Agenției Achiziții Publice informaţia apărută în presă potrivit căreia ar fi participat la tragicul incident din Pădurea Domnească, soldat cu moartea omului de afaceri Sorin Paciu, licitaţiile publice aflate în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie, dar și alte subiecte.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşed...
După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.
Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...
Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.
Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă
Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.
Director de programe Transparency International Ucraina...
Viktor Nestulia, director de programe Transparency International Ucraina, a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
Aici așteptăm comentariul tău!