CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului socialist Bogdan Țîrdea: jocuri politice și atacuri asupra magistraților de la Curtea Constituționale

Integritate 4 decembrie 2020 1033
Captură video: B. Țîrdea acuză PAS că deține controlul asupra CA și a ANI/REN TV Moldova

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.Declarația a fost făcută la o emisiune a postului REN TV Moldova. La rândul lor, instituțiile vizate spun că nu vor să fie atrase în dispute politice.

Bogdan Țîrdea este nemulțumit că ANI verifică declarațiile de avere și interese ale deputaților socialiști, acuzând instituția că o face selectiv.

„Sandu deține controlul asupra Autorității Naționale de Integritate (ANI). Și vă spun de ce. Astăzi, ANI a fost îndreptată împotriva deputaților PSRM. Ei (n.r: „inspectorii de integritate”) controlează totul. Bunăoară, ai cumpărat o chiflă și ei îți cer bon și te întreabă de unde ai cumpărat-o, cât câștigi, de unde ai apartamentul, de unde ai luat mașina, acest costum, tot, tot. Prin ANI, Sandu încearcă să sperie deputații PSRM. De câte ori ne-am adresat la ANI, eu personal ca să verifice deputații din PAS, ANI automat închide dosarele, nu vrea să controleze”, a spus Țîrdea.

Reacția ANI: „Politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”

Maria Dastic, ofițeră de presă din cadrul ANI, respinge acuzația și afirmă că instituția este apolitică.

„Noi nu comentăm declarațiile cu tentă politică. Precizăm încă o dată că instituția noastră este o autoritate publică și independentă față de alte entități publice și juridice, care își îndeplinește misiunea, funcțiile și atribuțiile strict în conformitate cu prevederile legale. Reiterăm mesajul nostru și rugăm toți politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”, a precizat reprezentanta ANI pentru portalul Moldova Curată.md.

Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile

A reacționat și Curtea Constituțională. Într-un răspuns oferit portalului Moldova Curată Curtea anunță:

„Judecătorii Curții Constituționale declară cu toată responsabilitatea că au îndeplinit și sunt hotărîți să-și îndeplinească în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale. Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale s-au bazat și se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”.

Vicepreședintele PAS: „La ei există doar opțiunea controlului instituției”

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a comentat și el declarațiile lui Bogdan Țîrdea:

„Aberații de la Bogdan Țîrdea am auzit multe. Și asta nu e o excepție. După ce au fost trimiși la groapa de gunoi a istoriei prin votul oamenilor de la alegerile prezidențiale, caută și ei teme și fumigene ca să se facă auziți. Dacă e să vorbim de ANI, reamintesc că anume Dodon este cel ce a numit-o în funcție pr președinta ANI. Și cu toate că activitatea acestei instituții este sub orice critică – nici măcar nu au fost în stare să completeze instituția cu personal, nemaivorbind de vreun dosar serios împotriva hoților mari care au furat și fură această țară –, Dodon nu s-a îngrijit să întrebe măcar o dată ce se întâmplă acolo și de ce instituția nu face nimic. Legat de Curtea Constituțională, lucrurile sunt și mai simple. În momentul în care exponentul PSRM a fost dat afară pe bună dreptate de la conducerea instituției deoarece a încălcat Constituția divulgându-i lui Dodon secretele deliberărilor, au pornit retorica precum că instituția nu ar fi independentă. La ei există doar opțiunea controlului instituției: dacă nu o controlează, spun imediat că e controlată de altcineva”.

Amintim că fostul președinte al CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit la cererea unor deputați, după ce s-a aflat că președintele Igor Dodon a declarat că a vorbit cu Vladimir Țurcan, care i-a spus că 4 membri ai Curții au votat pentru suspendarea unei legi asumate de Guvern.

La rândul său, Vladimir Țurcan a negat, însă, cele declarate de Igor Dodon, spunând că de fapt, Igor Dodon l-a sunat pentru a se consulta asupra efectelor juridice ale deciziei Curții.

ANI verifică averea lui Bogdan Țîrdea

Averea lui Bogdan Țîrdea este verificată în prezent de către inspectorii de integritate, sesizarea fiind depusă de către deputatul PAS, Radu Marian, în baz aunei investigații a Ziarului de Gardă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jurnaliștii au descoperit că deputatul locuiește, împreună cu familia, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. Inspectorii de integritate încă nu au finalizat controlul.

Lilia Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Şefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni şi-a...

Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.

24 iulie 2013
752
Interese la vedere

Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals...

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.

20 august 2014
570
Avere la vedere

Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...

Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.

04 octombrie 2014
475
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
531