CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului socialist Bogdan Țîrdea: jocuri politice și atacuri asupra magistraților de la Curtea Constituționale

Integritate 4 decembrie 2020 534
Captură video: B. Țîrdea acuză PAS că deține controlul asupra CA și a ANI/REN TV Moldova

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.Declarația a fost făcută la o emisiune a postului REN TV Moldova. La rândul lor, instituțiile vizate spun că nu vor să fie atrase în dispute politice.

Bogdan Țîrdea este nemulțumit că ANI verifică declarațiile de avere și interese ale deputaților socialiști, acuzând instituția că o face selectiv.

„Sandu deține controlul asupra Autorității Naționale de Integritate (ANI). Și vă spun de ce. Astăzi, ANI a fost îndreptată împotriva deputaților PSRM. Ei (n.r: „inspectorii de integritate”) controlează totul. Bunăoară, ai cumpărat o chiflă și ei îți cer bon și te întreabă de unde ai cumpărat-o, cât câștigi, de unde ai apartamentul, de unde ai luat mașina, acest costum, tot, tot. Prin ANI, Sandu încearcă să sperie deputații PSRM. De câte ori ne-am adresat la ANI, eu personal ca să verifice deputații din PAS, ANI automat închide dosarele, nu vrea să controleze”, a spus Țîrdea.

Reacția ANI: „Politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”

Maria Dastic, ofițeră de presă din cadrul ANI, respinge acuzația și afirmă că instituția este apolitică.

„Noi nu comentăm declarațiile cu tentă politică. Precizăm încă o dată că instituția noastră este o autoritate publică și independentă față de alte entități publice și juridice, care își îndeplinește misiunea, funcțiile și atribuțiile strict în conformitate cu prevederile legale. Reiterăm mesajul nostru și rugăm toți politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”, a precizat reprezentanta ANI pentru portalul Moldova Curată.md.

Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile

A reacționat și Curtea Constituțională. Într-un răspuns oferit portalului Moldova Curată Curtea anunță:

„Judecătorii Curții Constituționale declară cu toată responsabilitatea că au îndeplinit și sunt hotărîți să-și îndeplinească în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale. Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale s-au bazat și se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”.

Vicepreședintele PAS: „La ei există doar opțiunea controlului instituției”

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a comentat și el declarațiile lui Bogdan Țîrdea:

„Aberații de la Bogdan Țîrdea am auzit multe. Și asta nu e o excepție. După ce au fost trimiși la groapa de gunoi a istoriei prin votul oamenilor de la alegerile prezidențiale, caută și ei teme și fumigene ca să se facă auziți. Dacă e să vorbim de ANI, reamintesc că anume Dodon este cel ce a numit-o în funcție pr președinta ANI. Și cu toate că activitatea acestei instituții este sub orice critică – nici măcar nu au fost în stare să completeze instituția cu personal, nemaivorbind de vreun dosar serios împotriva hoților mari care au furat și fură această țară –, Dodon nu s-a îngrijit să întrebe măcar o dată ce se întâmplă acolo și de ce instituția nu face nimic. Legat de Curtea Constituțională, lucrurile sunt și mai simple. În momentul în care exponentul PSRM a fost dat afară pe bună dreptate de la conducerea instituției deoarece a încălcat Constituția divulgându-i lui Dodon secretele deliberărilor, au pornit retorica precum că instituția nu ar fi independentă. La ei există doar opțiunea controlului instituției: dacă nu o controlează, spun imediat că e controlată de altcineva”.

Amintim că fostul președinte al CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit la cererea unor deputați, după ce s-a aflat că președintele Igor Dodon a declarat că a vorbit cu Vladimir Țurcan, care i-a spus că 4 membri ai Curții au votat pentru suspendarea unei legi asumate de Guvern.

La rândul său, Vladimir Țurcan a negat, însă, cele declarate de Igor Dodon, spunând că de fapt, Igor Dodon l-a sunat pentru a se consulta asupra efectelor juridice ale deciziei Curții.

ANI verifică averea lui Bogdan Țîrdea

Averea lui Bogdan Țîrdea este verificată în prezent de către inspectorii de integritate, sesizarea fiind depusă de către deputatul PAS, Radu Marian, în baz aunei investigații a Ziarului de Gardă.

Jurnaliștii au descoperit că deputatul locuiește, împreună cu familia, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. Inspectorii de integritate încă nu au finalizat controlul.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului soci...

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.

04 decembrie 2020
535
Avere la vedere

Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.

28 iunie 2016
202
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
223
Interviu video

VIDEO // „Pentru a trece testul de integritate nu e suf...

Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Cristina Țărnă explică într-un interviu pentru Moldova Curată cum urmează a fi testată integritatea funcționarilor publici, dacă există sau nu justiție la telefon la CNA și ce planuri are pentru 2014 Centrul Național Anticorupție.

13 ianuarie 2014
187
Interviu video

LILIA IONIȚA, EXPERTĂ CAPC: ” INTRĂM ÎN DERIZORIU ȘI CU...

Mecanismele legale destinate prevenirii actelor de corupție și stimulării integrității în sistemul de justiție nu funcționează și nu au adus rezultatele scontate, este de părere Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Experta a explicat într-un interviu pentru portalul Moldova Curată că deși au fost adoptate o serie de norme, acestea nu au fost aplicate sau chiar au fost ignorare în domeniul justiției. Ea s-a referit la modul de selectare și promovare a judecătorilor, la concursurile cu un singur candidat și la „acrobațiile legislative” din ultima perioadă ale guvernanților.

17 aprilie 2018
233
Avere la vedere

Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.

11 februarie 2015
216