CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului socialist Bogdan Țîrdea: jocuri politice și atacuri asupra magistraților de la Curtea Constituționale

Integritate 4 decembrie 2020 800
Captură video: B. Țîrdea acuză PAS că deține controlul asupra CA și a ANI/REN TV Moldova

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.Declarația a fost făcută la o emisiune a postului REN TV Moldova. La rândul lor, instituțiile vizate spun că nu vor să fie atrase în dispute politice.

Bogdan Țîrdea este nemulțumit că ANI verifică declarațiile de avere și interese ale deputaților socialiști, acuzând instituția că o face selectiv.

„Sandu deține controlul asupra Autorității Naționale de Integritate (ANI). Și vă spun de ce. Astăzi, ANI a fost îndreptată împotriva deputaților PSRM. Ei (n.r: „inspectorii de integritate”) controlează totul. Bunăoară, ai cumpărat o chiflă și ei îți cer bon și te întreabă de unde ai cumpărat-o, cât câștigi, de unde ai apartamentul, de unde ai luat mașina, acest costum, tot, tot. Prin ANI, Sandu încearcă să sperie deputații PSRM. De câte ori ne-am adresat la ANI, eu personal ca să verifice deputații din PAS, ANI automat închide dosarele, nu vrea să controleze”, a spus Țîrdea.

Reacția ANI: „Politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”

Maria Dastic, ofițeră de presă din cadrul ANI, respinge acuzația și afirmă că instituția este apolitică.

„Noi nu comentăm declarațiile cu tentă politică. Precizăm încă o dată că instituția noastră este o autoritate publică și independentă față de alte entități publice și juridice, care își îndeplinește misiunea, funcțiile și atribuțiile strict în conformitate cu prevederile legale. Reiterăm mesajul nostru și rugăm toți politicienii să nu mai atragă numele Autorității noastre în polemicile lor politice”, a precizat reprezentanta ANI pentru portalul Moldova Curată.md.

Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile

A reacționat și Curtea Constituțională. Într-un răspuns oferit portalului Moldova Curată Curtea anunță:

„Judecătorii Curții Constituționale declară cu toată responsabilitatea că au îndeplinit și sunt hotărîți să-și îndeplinească în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale. Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale s-au bazat și se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”.

Vicepreședintele PAS: „La ei există doar opțiunea controlului instituției”

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a comentat și el declarațiile lui Bogdan Țîrdea:

„Aberații de la Bogdan Țîrdea am auzit multe. Și asta nu e o excepție. După ce au fost trimiși la groapa de gunoi a istoriei prin votul oamenilor de la alegerile prezidențiale, caută și ei teme și fumigene ca să se facă auziți. Dacă e să vorbim de ANI, reamintesc că anume Dodon este cel ce a numit-o în funcție pr președinta ANI. Și cu toate că activitatea acestei instituții este sub orice critică – nici măcar nu au fost în stare să completeze instituția cu personal, nemaivorbind de vreun dosar serios împotriva hoților mari care au furat și fură această țară –, Dodon nu s-a îngrijit să întrebe măcar o dată ce se întâmplă acolo și de ce instituția nu face nimic. Legat de Curtea Constituțională, lucrurile sunt și mai simple. În momentul în care exponentul PSRM a fost dat afară pe bună dreptate de la conducerea instituției deoarece a încălcat Constituția divulgându-i lui Dodon secretele deliberărilor, au pornit retorica precum că instituția nu ar fi independentă. La ei există doar opțiunea controlului instituției: dacă nu o controlează, spun imediat că e controlată de altcineva”.

Amintim că fostul președinte al CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit la cererea unor deputați, după ce s-a aflat că președintele Igor Dodon a declarat că a vorbit cu Vladimir Țurcan, care i-a spus că 4 membri ai Curții au votat pentru suspendarea unei legi asumate de Guvern.

La rândul său, Vladimir Țurcan a negat, însă, cele declarate de Igor Dodon, spunând că de fapt, Igor Dodon l-a sunat pentru a se consulta asupra efectelor juridice ale deciziei Curții.

ANI verifică averea lui Bogdan Țîrdea

Averea lui Bogdan Țîrdea este verificată în prezent de către inspectorii de integritate, sesizarea fiind depusă de către deputatul PAS, Radu Marian, în baz aunei investigații a Ziarului de Gardă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jurnaliștii au descoperit că deputatul locuiește, împreună cu familia, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. Inspectorii de integritate încă nu au finalizat controlul.

Lilia Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
420
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
433
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
398
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
326